Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumu aracılığıyla 2014 yılı 22 Aralık tarihinde Turkuaz Toplantı Salonunda Merkez ve Taşra Teşkilatı personeli için promosyon ihalesi yapmış, maaş ödemeleri ve diğer bankacılık hizmetleri ile banka promosyonu için kapalı zarf usulü toplam 5 banka tekliflerini vermişti.

İhale sonucunda Sağlık Bakanlığı tüm Merkez Teşkilat ve Taşra Teşkilatındaki personelinin maaş ödeme ve diğer bankacılık hizmetlerinin verilmesi karşılığında Ziraat Bankasıyla 5 yıl süreli anlaşma yapmış, yıllık kişi başı 475 TL promosyon tutarı personele verilmişti.

2014 YILINDAKİ REZALET TEKRARLANMASIN!

5 yıllığına her yıl için 475 TL promosyon tutarı 275 Bin çalışan adına imzalanarak adeta bir rezalete imza atılmıştı.

Çünkü;

Bilindiği üzere promosyon anlaşmalarında kişi sayısı ne kadar artarsa, çalışanın alacağı parada o ölçüde artmaktadır. Çünkü bankaya her ay yatacak maaşların toplamının büyümesi, işlem hacminin de büyümesi anlamına gelmekte, Bankalar daha çok kazanmak için daha çok promosyon vermeye razı olmaktadırlar.

2014 YILINDA DİĞER KURUMLARIN PROMOSYON ANLAŞMALARI!

2014 yılında rakamların yakın olması açısından diğer Kurumların yaptıkları anlaşmaları personelin dikkatinize sunmak istiyoruz. 2014 yılında Kayseri Erciyes Üniversitesi, promosyon anlaşmasında 3 yıllığına tek seferde ödenmek suretiyle 2 Bin 350 TL karşılığında anlaşma imzalamıştı. Ege Üniversitesi ise 3 yıllığına tek seferde peşin olarak kişi başına 2 bin 158 TL'lik promosyon anlaşması imzalamıştı.

BAKANLIĞIN PAZARLIK ANLAYIŞI

2014 yılında Kurumlar tek seferde 3 yıllığına peşin aldığı promosyon parasını, Sağlık Bakanlığının 275 bin çalışan için, 5 taksit halinde ve 5 yıllığına anlaşma yapması Bakanlık bürokrarisinin pazarlıktan ne anladığını da açıkça ortaya koymaktadır.

5 yıllık anlaşma demek 3 yıllık anlaşmalar göz önüne alındığında 2 promosyon dönemi demektir. Yani süre açısından da bir rezalete imza atılmıştır. 2 promosyon dönemine 1 dönemlik promosyon parası alındığı ortadadır.

2014’DE BAKANLIK PERSONELE DERMAN OLAMAMIŞTI

Anlaşmanın en kötü haliyle sabit tutarlarda yıllık 475 TL yerine tek seferde ödenmesi bile promosyon tutarının çalışanların bir işine yaramasına vesile olacaktı. 5'e bölünerek adeta kuşa çevrilen ve pula dönen 475 TL çalışanın HİÇBİR DERDİNE DERMAN OLMAMIŞTIR.

2014-2019 YILLARI HEBA EDİLMİŞTİ!

Kısacası 275 bin sağlık çalışanının 5 yılı 2014 yılında heba edilmiştir. Promosyon anlaşması tam bir fiyasko ile sonuçlanmıştır. Burada anlatılanlar zararın göz önüne serilmesi açısından sadece 1 örnektir. Çalışanlar daha önce aldıkları promosyon paraları ile 2014 yılında yapılan anlaşmanın şartlarını karşılaştırdıklarında yaşanan zararı daha net görmüşlerdir.

SENDİKALAR NEYE YARIYOR?

Özellikle sendiların, Bakan Koca’nın “Beyaz Reform” diyerek sabah akşam attığı twitlerle vatandaşa ezberlettiği taban ve teşvik ödemelerini her personelin aldığı yönündeki algıya benze bir durumu promosyon konusunda yapmaması için gerekeni şimdiden planlamalıdır. Salon yada Twitter sendikacılığı artık son bulmalı, göz göre göre personelin hakkı yine, yeniden yedirtilmemelidir.

Bakanlık bürokrasisiyle okey oynamayı, Makam odalarında çay kahve içmeyi yada twitter’dan esip gürlemeyi sendikacılık zannedenler sağlık personelinin sabrını daha fazla zorlamamalıdır.