Ak Parti, MHP ve CHP’nin olumlu oy kullandığı komisyon oylamasında CHP, sağlık personelinin emekli maaşlarında iyileştirme yapılmasını doğru bularak evet oyu kullandığını açıkladı.

HDP ise “önümüzdeki dönemde, yapılan düzenleme nedeniyle sağlık çalışanlarının geçinmek de çok zorlanacakları ortadadır” değerlendirmesini yaparak kanun teklifine şerh koydu.

CHP adına söz alan Mehmet Bekaroğlu kamuda görev yapan sağlık çalışanlarının itibarsızlaştırıldığını, özel sağlık sektörünün yüceltildiğini ileri sürerek kanun teklifine koydukları şerh de yurtdışına son on yılda giden hekim sayısı belirtilerek 6274 hekim Türkiye’yi terk etmiştir” ifadesini kullandı.

2021 Aralık ayında Genel Kurulda kabul edilmesine rağmen sonradan ani bir kararla geri çekilen sağlık çalışanları ile ilgili kanun teklifi hatırlatılarak “bugün getirilen teklifin daha önce Meclis’e getirilerek oybirliğiyle kabul edilen teklifin çok gerisinde olan bir düzenleme olduğu“ belirtildi. Aralık ayından bu zamana kadar 7 ay gibi bir süre geçmesine rağmen enflasyonun %70’i aşmasına rağmen neden aralık ayındaki tekliften daha düşük düzenlemeler içeren teklifin bugün getirildiğinin anlaşılamadığı vurgulanan açıklamada “getirilen teklifteki düzenlemeler başta sağlık bakanlığı bütçesi ve diğer bazı kurumların bütçesine artış yaşanacağına ama buna rağmen halen ek bütçe teklifinin meclis gündemine getirilmemesinin izahtan varestedir” açıklaması yapıldı.

TEKLİFE OLUMLU OYUN GEREKÇESİ “İLKESELLİK” OLARAK AÇIKLANDI

Şerhte, teklife olumlu oy vermelerinin gerekçesi ise “Bir kısım sağlık personelinin özlük haklarında ve emeklilik maaşlarında kısmi ve yetersiz iyileştirmeler getiren söz konusu kanun teklifine; teknik, içerik ve kapsadığı kesimler itibarıyla eksikler içermesine karşın, ilkesel olarak olumlu yaklaşmakta ve desteklemekteyiz” olarak açıklandı.

HDP: SAĞLIK ÇALIŞANLARI GEÇİNMEKTE ZORLANACAK

HDP’nin muhalefet şerhinde de geçen aralık ayında emekli pratisyen hekimlerin ilave ödeme tutarını belirleyen gösterge 13 binden 33 bine, uzman hekimlerin ise 17 binden 40 bine çıkaran kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda oybirliği ile kabul edilmesine rağmen AKP tarafından geri çekildiği anımsatıldı. Sağlık çalışanlarının mali ve sosyal haklarına yönelik iyileştirme beklerken gelen teklif ile hemşire ve sağlık ekibi üyelerine yönelik negatif ayrımcılık yapıldığı belirtilen şerhte, “Yaşanılan ekonomik kriz nedeniyle geçinemeyen hekimlerin ve sağlık emekçilerinin emekliliğe yansıyan ücret artışı, sağlıklı çalışma şartları talepleri yine sonuçsuz bırakılmıştır. Önümüzdeki dönemde de sağlık çalışanlarının geçinmekte çok zorlanacakları ortadadır” denildi.