Süpervizörlük son günlerde oldukça sık gündeme gelmektedir. Böyle bir unvan da Sağlık Bakanlığı alım yapmamaktadır. Yükseklisans yapmış, meslekte uzun yıllar tecrübesi olan personeller içerisinden seçilmektedir.

Süpervizör Nedir?

Kamuoyunda Süpervizör olarak bilinen unvan Sağlık Bakanlığı mevzuatında gözetmen hemşire olarakta geçebilmektedir. Hemşirelik yönetmeliğinde gözetmen hemşire için “Bu hemşireler meslekte beş yıl deneyimli, lisans mezunu hemşireler arasından başhemşire tarafından seçilir ve görevlendirilir. Ancak, kurum/kuruluşta, hemşirelikte lisans eğitimine sahip hemşire bulunmaması halinde diğer hemşirelerden de görevlendirme yapılabilir.” Hükmü bulunmaktadır. Ancak sahada bu hükme rağmen yeni mezun hemşirelerde gözetmen süpervizör olarak görevlendirildiği bilinmektedir.

Süpervizör Ne İş Yapar?

Süpervizör olarak görevlendirilen personel sorumlu olduğu çalışanların iş akışlarını denetlemekle yükümlüdür. Oluşan ya da oluşması muhtemel sorunları üst amirine anında bildirir. Özellikle servislerdeki rutin iş akışının devam etmesini sağlamaktadırlar. Her ne kadar marketçilik sektöründe de kullanılan bir unvan olsa da Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Kuruluşlarında da süpervizör ( GÖZETMEN HEMŞİRE ) görevlendirmeleri yapılmaktadır.

Süpervizör görevlendirmesi yapılmasının ana nedeni mesai saati sonrasındaki iş akışının disipline edilmesidir. Özellikle sağlık kuruluşlarında mesai saati bitimi ile birlikte amir boşluğu yaşanmaması için süpervizör görevlendirmeleri yapılmaktadır. Süpervizörler genellikle mesai saati bitimi olan saat 17.00 itibari ile görevlerine başlar ve ertesi sabah saat 08.00’e kadar hastanedeki Sağlık Bakım Müdürlüğü ile ilgili iş ve işlemleri takip eder.

Süpervizörler gündüz Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürünün yaptığı denetim ve kontrolleri mesai saati dışında yani akşam ve gece gerçekleştirirler. İlerleyen dönemlerde bu ünvana sahip kişilerin sayısının artacağını öngörülmektedir.

Süpervizörler Hangi Görevleri Yaparlar?

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürünün görevleri normal mesai dışında ve resmi tatil günlerinde süpervizör hemşrie (gözetmen hemşire) tarafından yürütülür” hükmü bulunmaktadır. Ancak bazı hastanelerde gündüz mesaisinde süpervizör görevlendirilmesi yapıldığı biliniyor.

  • İşlerin aksamamasını sağlamak,
  • İşlerin tam yapıldığını denetlemek,
  • İşlerin zamanında yapılması için kontrol sağlamak,
  • Mesai saatlerinde problem yaşanmasını engellemek,
  • İş güvenliği ile ilgili gerekli eğitimlerin alınmasını sağlamak,
  • İş güvenliği ile alakalı olan kontrolleri ve gereklilikleri yapmak,
  • Üretimin her aşamasından bilgi sahibi olmak ve gerekli yerlere geri dönüş sağlamak,
  • Gün sonunda sorunsuz biten mesainin raporlarını bir üste ulaştırmak ve eksikleri tamamlamaktır.

Süpervizör Olma Şartı Nedir?

Meslek tanımı daha yeni olduğu için sahada tam oturmamakla beraber süpervizör olmanın ilk şartı kıdem ve deneyimdir. Bununla beraber Lisans ya da Yükseklisans yapan sağlık personelleri arasından seçilmektedir. Süpervizör olarak genellikle hemşireler görevlendirilsede bazı yerlerde sağlık memuru da süpervizör olarak görevlendirilmektedir.

Süpervizör Hemşire Nöbetçi Hemşirenin Görev Yerini Değiştirebilir mi? başlık makalemizden Süpervizör hemşireler Nöbetçi sağlık personelini örneğin hemşireyi başka bir servis de görevlendirebilir mi? sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

İş akışına sahip olması açısından Süpervizörün deneyimli bir personel olması, olmazsa olmaz şartlar arasında gösterilir.

  1. Süpervizörler strese dayanıklı olmalı,
  2. İnsan ilişkilerinde iyi olmalı,
  3. İletişim yönü güçlü,
  4. Kriz anında yönetimi elinde tutabilmesi,
  5. Planlamada etkin olması,
  6. realist hesapları yapabilme becerisi

olmalıdır.

Süpervizör Çalışma Alanları Nereler?

Süpervizör olarak çalışan personel sağlık tesisinin tüm birimlerinden sorumludur. Dolayısıyla geniş bir çalışma alanı sorumluluğu altındadır. Diğer taraftan eksik personel olan yerlerde de iş yoğunuluğuna göre destek ve takviye için çalışmaktadırlar.