Sözleşmeli personeller hakkında 06/06/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın uygulandığı ve 4/B, 663 45/A’ya göre istihdam edilen sözleşmeli personeller ile İdare arasında mezkur esaslar çerçevesinde hazırlanan Tip Hizmet Sözleşmesi imzalandığı, mezkur esaslarda 14.05.2018 tarihli ve 2018/11809 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar ile 2019 yılında sözleşmeli personellere imzalatılan Tip Hizmet Sözleşmesinde yukarıda anılan esasların yansıtılmadığı ayrıca Tip Hizmet Sözleşmesine aykırı hareket edilmesi halinde sözleşmeli personele uygulanacak disiplin hükümlerinin de Tip Sözleşmesinde bulunmadığı bahisle Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görüşü birçok sağlık müdürlüğü tarafından sorulmaya devam ediyor. 

Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü konuya dair etraflıca durum değerlendirmesi yaptıktan sonra, neticeden konu Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirilmiş, uygulamaya esas teşkil etmesi için Hazine Bakanlığı'nın Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğüne göndereceği cevap beklenmektedir. Gelen cevabın 81 il valiliğine ve gerekirse İl Sağlık Müdürlüklerine gönderileceğide Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından bildirilmektedir. 

SORU:

4/B kapsamında çalışan Sözleşmeli Personelin ayrıca bir disiplin yönetmeliği var mıdır? Yoksa, 657 sayılı kanuna mı tabidir. Ya da bir kısım hususlar 657’ye göre diğer hususlar Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin esaslara göre midir? Bu iki kaynakta yer almayan hususlara nasıl hüküm verilir. 

CEVAP: 

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4(B) maddesine göre çalışan sözleşmeli personel hakkında 06.06.1978 tarih ve 7/15754 sayılı "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" uygulanmaktadır. Esaslarda 657 sayılı Kanunun uygulanacağı özel olarak belirtilen durumlar olabilir. Bunlar dışında sadece Esaslara tabidirler.

4B sözleşmelilerin disiplin sistemi ve disiplin yönetmeliği bulunmamaktadır. Esaslarda gösterilen hallerde sözleşmeleri feshedilmektedir. Bu konuda 657 sayılı Kanuna da tabi olmadıklarını düşünüyoruz. Ancak burada belirtmeliyiz ki 2018 yılında 657 sayılı Kanunun 4B maddesine "sözleşme hükümlerine uyulmaması hallerindeki müeyyidelerin" Cumhurbaşkanınca belirleneceği hükmünün eklendiğini görüyoruz. Ama bu ek hükmün sonucunda Esaslarda henüz bir değişiklik yapılmamıştır. Müeyyideler belirlenmemiştir. Sağlık Bakanlığı bu konuda bazı illere şu yazıyı yolladı