25 yıl süresince memur olarak görev yapan sağlık personelinin nöbet tutup tutamayacağı konusu sıklıkla karşımıza çıkıyor. Soru: 25 yılını dolduran hemşire nöbet tutar mı? Bu soru sitemize whatsapp aracılığıyla bir sağlık personeli tarafından iletildi. Şimdi tekrar bu soruya yanıt aramaya çalışacağız.

DEVLET MEMURLARI KANUNU NÖBET İÇİN NE DİYOR?

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun, günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışma saat ve usulünün tespiti başlıklı 101. Maddesi 24 saat esasi ile çalışan kamu kurumlarında, memurların çalışma saat ve şekillerinin kurumlarca belirleneceği belirtilmiştir.saglikpersonelihaber.net

HAMİLE MEMUR NÖBET TUTAR MI?

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 101.maddesi 24 saat devamlılık gösteren kurumlarda çalışma saatlerini ve çalışma şekillerini kurumun düzenleyeceğini belirtir ve madde devam eder. Eğer memur hamile ve doktor raporu ile bu durum belirtilmiş ise, 24 haftadan önce,  doktor raporunda belirtilmesine gerek kalmaksızın, 24 haftadan sonra gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.

SÜT İZNİ KULLANAN MEMURA NÖBET TUTAR MI?

Süt izni kullanan memur ile alakalı yine 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 101.maddesi doğum yapan kadın memura, 2 yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyeceğini belirtmiştir.

ENGELLİ MEMUR NÖBET TUTAR MI?

Engelli memurlara zorla nöbet tutturulamaz. Lakin engelli memurlar kendi istekleri doğrultusunda gece nöbeti veya vardiyası görevi alabilirler.

25 YILINI DOLDURAN HEMŞİRE NÖBET TUTAR MI?

Haberimize başlarken bu konuya değinmiştik. 25 yıl görev yapan bir sağlık personelinin nöbet tutup tutamayacağı ile ilgili Sağlık Bakanlığı 2005 yılında bir genelge yayımlamış ve burada bu konuya değinmiştir. Genelgede hizmetin aksatılmaması şartıyla 25 yılını dolduran sağlık personellerinin nöbetten muaf tutulabileceği belirtilmiştir.  Lakin burada şu noktanın altını çizmek gerekiyor. Hizmetin aksatılmaması şartıyla...

Aşağıda bulunan linkten 09.05.2005 tarihli Çalışma Düzeni Hakkında Genelgeye erişebilirsiniz.

GENELGE İÇİN TIKLAYINIZ