Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, öğlen saatlerinde başlayan son toplantısında memur sendikalarının taleplerini ele almaya devam ediyor. Kurulun bugün yaptığı son toplantı sonrasında tüm memur ve memur emeklilerinin merakla beklediği kararını açıklaması bekleniyor.

Geçtiğimiz haftasonundan bu tarafa hem sendikaları hem de Kamu İşveren Kurulunu dinleyen Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun vereceği karar nihai karar niteliğinde olduğundan, memur ve memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki maaş zamlarını belirlemiş olacak.

Hakem Kurulunun yapacağı açıklama öncesinde Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu BASK, Hakem Kurulunun vereceği karardan ziyade varlığının etkinliğini test etmek adına sadece Hükümeti değil, Memur-Sen’i de kurtaracağı açıklamasında bulundu.

Memur-Sen ile Hükümet arasında yapılan toplu sözleşme pazarlığında anlaşma sağlanamaması üzerine uyuşmazlık Hakem Kuruluna götürüldü. Benzer durum 2. (2012-2013) Toplu Sözleşme döneminde de yaşanmıştır. Memur-Sen 2012 ve 2013 yılları için sırasıyla %16 ve %14 oranında artış ve taban aylığına 2012 yılı için 120 TL, 2013 yılı için 80 TL artış talebinde bulunmuştu.

2012-2013 TOPLU SÖZLEŞMELERİNDE NE OLMUŞTU

Çalışma Bakanı Faruk Çelik tarafından Hükümet adına ilk teklif 2012 yılı için (% 3 + % 3), 2013 yılı için (% 2 + % 3) önerilmiş, Hükumet teklifini 2012 yılı için (% 3,5 + % 4), 2013 yılı için (% 3 + % 3) olarak yeniden güncellemişti.

O dönem toplu sözleşme pazarlığında başta Memur-Sen olmakla birlikte Kamu-Sen ve KESK de yer almaktaydı. 10 hizmet kolunun 6’sı Memur-Sen, 3’ün Kamu-Sen ve 1’i KESK yetkili olarak masadaydı. Uyuşmazlık ile sonuçlanması neticesinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu 29 Mayıs 2012 tarihinde kararını vererek 1 Haziran 2012’de Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

Kurul Kararında, 2012 yılı için %4 + % 4, 2013 yılı için % 3 + % 3 olarak Hükümetin son teklifindeki 3,5’e yarım puan ilave etmiş ve % 4’e çıkarmıştı.

HÜKUMET VE MEMUR-SEN NEDEN HAKEM KURULUNA GİTMEYİ TERCİH ETTİ?

Toplu sözleşmeler sonu tek sayı ile biten yıllarda bir sonraki iki yıl için yapılmakta. Bu yıl yapılan toplu sözleşme 2020 ve 2021 yıllarını kapsıyor.

4688 sayılı Kanunun toplu sözleşme ile ilgili hükümleri 6289 sayılı Kanun ile değişikliğe gidilmiştir. Bu değişiklik ile özetle,

Toplu sözleşme pazarlığı, en fazla üyesi olan Konfederasyon ile Hükümet arasında gerçekleştirilmektedir.

Uyuşmazlık neticesinde en fazla üyesi olan konfederasyon masadan kalkarsa, ikinci konfederasyonun teklifi üzerinden pazarlıklar devam etmektedir. İkinci konfederasyonda masadan kalkarsa üçüncüsü yerine, Hükümet devreye girmekte, maaş ve sosyal haklar Hükümet tarafından belirlenmektedir.

Bu şekilde bir akış sendika ve konfederasyonların birlikte hareket etmelerini önlemektedir.

Sendika ve konfederasyonlar, birbirlerini bloke ettiklerinde ortak tavır, söylem ve eylem içinde olmaları şansı azalmaktadır.

HAKEM KURULU

Hakem Kurulu 11 üyeden oluşmakta, bu üyelerin 6’sı Cumhurbaşkanı tarafından seçilmekte. Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkan, başkanvekilleri, başkan yardımcıları veya dair başkanları arasından seçilen 1 üye bu Kurulun başkanlığını yürütmekte. Cumhurbaşkanı üyelerin 4’ünü bakanlık ve kamum kurumlarından seçmekte. 1 üye de Üniversitelerin kamu yönetimi, iş hukuku, çalışma ekonomisi, kamu maliyesi, iktisat ve işletme bilim dallarından en az Doçent unvanına sahip kişiler arasından seçilmekte. 4 üye de konfederasyonlarca seçilmekte. 2 üyesi Memur-Sen, 1 üyesi Kamu-Sen ve 1 üyesi KESK’ten seçilen üyelerden oluşmakta.

1 üye ise, Memur-Sen tarafından önerilen 3, Kamu-Sen tarafından önerilen 2 ve KESK tarafından önerilen 2 öğretim üyesi arasından (en az doçent unvanında) toplam 7 aday arasından Cumhurbaşkanınca seçilen üye olamkta.

2019 yılında Hakem Kurulu başkanlığı Sayıştay başkanı Seyit Ahmet Baş tarafından yürütülmektedir.

Hükümet ile yetkili sendika ve konfederasyonlar arasında oluşan uyuşmazlık nedeniyle sorunun çözümü için Hakem Kurulundan çıkacak sonuç Kamu görevlileri ve kamuoyu nezdinde olumlu ya da olumsuz algı oluşumunda Hakem Kurulunu ön plana çıkaracaktır. Ortada tek sorumluluk sahibi Hakem Kurulu olacaktır.