Memurlara verilen sözlerin yankıları henüz sürerken, yeni bir dönem için hazırlıklar başladı. 2024-2025 dönemi toplu sözleşme maratonu öncesinde, memur tarafı taleplerini kamuoyuna duyurdu. Memur-Sen'den yapılan açıklamada, maaş zammının 2024'te 3 aylık periyotlarla, 2025'te ise 6 aylık 2 dönemde yapılması gerektiği belirtildi.

Bu açıklama, memur maaşlarındaki düzenlemelerin nasıl yapılacağı konusunda ilk adımı oluşturuyor. Memur-Sen, memur ve emekli çalışanların ekonomik durumlarının gözetilerek daha sık zam yapılmasını önerirken, 2025 için de aylık düzenli zammın yanı sıra yarı yıl dönemlerinde tekrar gözden geçirilmesini talep ediyor.

2024 için yüzde 70 zam talebi

Maaşlarda talep edilen zam oranları belli oldu. Memur-Sen, 2024 ve 2025 için farklı oranlarda zam taleplerini kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, 2024 yılı için yüzde 70, 2025 yılı için ise yüzde 40 zam talep ediliyor.

2024 yılına ilişkin zam talepleri, ayrı ayrı dönemlere göre belirlenmiş durumda. İlk 3 ayda yüzde 10'un refah payı olarak ayrılması ve toplamda yüzde 35 zam yapılması isteniyor. İkinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15 ve son 3 ayda yüzde 10 zam talebi de mevcut.

"30 binin altında olmaması gerekir"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, konuya ilişkin Habertürk'ten Kemal Öztürk'e şu ifadeleri kullandı:

Son zamanlarda, TÜİK'in veri paylaşımı konusunda yaşanan gelişmeler, memur maaşlarındaki yetersizlik tartışmalarını gündeme getirdi. Bazı uzmanlar, açlık ve yoksulluk sınırının önceden yayınlanmasının önemine vurgu yaparken, TÜİK'in 2022 yılından bu yana veri paylaşımını kestiğine dikkat çekti.

Memur-Sen yetkilileri, memurların yaşam koşullarının belirlenmesinde bilimsel ölçütlerin kullanılmasının önemini vurguladı. Türkiye genelinde sağlıklı verilerin alınması ve analiz edilmesinin, memur maaşlarının yeterliliğini değerlendirmede büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti.Ancak, TÜİK'in veri paylaşımını durdurması, bu bilimsel ölçütlerin kullanılmasını engelliyor ve tartışmaları sebep oluyor.

toplu sözlşme de İlk toplantı yarın

Memurların toplu sözleşme süreci ile ilgili hükümet ve sendikalar arasındaki ilk toplantı yarın saat 14.00'te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak.

Kira yardımı talebi

Aylık 7 bin 650 liralık kira yardımı, memura yapılan seyyanen zammın emekliye de yansıtılması ve gelir vergisinin yüzde 15'te sabitlenmesi diğer talepler arasında yer aldı.

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde memurların talepleri şu şekilde:

"-2024 yılı için 3’er aylık dönemler itibariyle refah payı dahil toplamda yüzde 70, 2025 yılı için 6’şar aylık dönemler itibariyle refah payı dahil toplamda yüzde 40 artış istiyoruz.

-1.dereceye gelmiş bütün kamu görevlilerinin ek göstergelerinin 3600 olmasını istiyoruz.

-Kamu görevlilerine aylık 7 bin 650 lira kira yardımı yapılamasını istiyoruz.

-Aile yardımı olarak eş yardımının 2 bin lira, çocuk yardımının 500 lira olmasını istiyoruz.

-Ramazan ve Kurban Bayramlarında ayrı ayrı 4.850 lira dini bayram ikramiyesi istiyoruz.

-Gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesini istiyoruz.

-Deprem bölgesindeki kamu görevlilerine ödül verilmesini ve tazminatlarının 2025 yılı sonuna kadar ödenmesini talep ediyoruz.

-Kıdem aylığı hesabındaki gösterge rakamının 100’e yükseltilmesini ve süre sınırlamasının kaldırılmasını istiyoruz.

-Kadın kamu görevlilerinin 16 hafta olan ücretli doğum izinlerinin 32 hafta olmasını, süt izni sürelerinin artırılmasını ve yarım zamanlı çalışma hakkının fiili uygulamaya dönüşmesini istiyoruz.

-Doğum yardımının 5 bin 98 lira, evlenme yardımının 24 bin 215 lira, ölüm yardımının 19 bin 372 lira olarak ödenmesini istiyoruz.

-Kurumlarda ücretsiz kreş hizmeti verilmesini, bu hizmetin sunulmadığı yerlerde 2 bin 778 lira kreş yardımı verilmesini istiyoruz.

-8 bin 77 lira seyyanen zammın emekli kamu görevlilerine de yansıtılmasını istiyoruz."