Mehil Müddeti nedir?

Tayin yada ilk defa veya yer değiştirme gibi atama yöntemiyle atanan personele, atama onayına dair evrağın tebliğ edildiği ( başka bir deyişle tebliğ edilmiş kabul edildiği) günü takip eden günden başlamak kaydıyla, göreve başlanması gereken son gün mesai saati bitimine kadar geçen süreye “mehil müddeti” denmektedir.

Mehil Müddeti kaç gün?

Sağlık Bakanlığında atama ve yer değiştirme nakil yönetmeliği kapsamında veyahut ÖSYM tarafından yapılan Merkezi alımlarda;

  • Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,
  • Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,

takip eden iş günü içerisinde göreve başlamak durumundadırlar. Bu süre, savaş veyahut olağanüstü hallerde Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir. 

Yukarıdaki 2 başlıkta aktarılan mehil müddeti süresi, # yıllık izin gibi özlük hakkı olan izinlerin kullanımı veya geçici görev kararının tatbiki sırasında başka bir göreve atanan memurlarda: izin süresinin veya geçici görev süresinin bitiminde başlarken # İşlerini yerlerine görevlendirilen memurlara devir yapmakla yükümlü olan sayman ve sayman mutemetleri için devir işlemlerinin sona erdiği tarihte, # Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak tebliğ edilenler için yerlerine atanan memurların gelmesi veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumlarınca tebliği tarihinde başlar.

Naklen Atamada Mehil Müddeti Süresi Ne Zaman Başlar?

Atama ve yer değiştirme nakil yönetmeliği kapsamında yer değiştirme suretiyle yapılan atamalarda ise; memurlara atama emirleri tebliğ edildiğine ödeme emri olmasa dahi mutemetlerin hazırladığı yolluk evrakı mucibince saymanlıklarca ödenmesi gerekir. Memurun izinli veya raporlu olması tebligat işlemlerine herhangi bir engel oluşturmamakla beraber, yukarıdaki iki ayrı başlıkta ele alınan süreler, izin ve rapor müddetinin bitmesinde başlar.

Mehil Süresince işe başlamama durumunda ne olur?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “İşe başlamama halinde yapılacak işlem” başlıklı 63 üncü maddesinde “Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62 nci maddedeki süre içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemezler. Bunların belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler nedeniyle göreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde atama işlemi atamaya yetkili makamlarca iptal edilir. Başka yerdeki bir göreve atananlardan 62 nci maddedeki süre içinde hareket ederek belli yol süresi sonunda yeni görevlerine başlamıyanlara, eski görevlerinden ayrılış ve yeni görevlerine başlayış tarihleri arasında aylık verilmemek şartı ile 10 günlük bir süre daha verilebilir. Belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın bu süre sonunda da yeni görevlerinde işe başlamıyanlar memuriyetten çekilmiş sayılırlar.” hükmü yer almaktadır.

Mehil müddeti hastalık izninde kesilir mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun memurların hastalık ve refakat izinlerinin düzenlendiği değişik 105’inci maddesinin son fıkrasında “Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir.

Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır…”ifadesi yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun 105’inci maddesinin 6’ncı fıkrası hükmü uyarınca, Devlet memurlarının hastalanmaları durumlarında verilecek raporların usule ve esaslarını düzenlemek üzere 22/8/2011 tarihli ve 2011/2226 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca “Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık Ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” 29/10/2011 tarihli ve 28099 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1- Kalp krizi sonucu hastaneye yatan ve sonucunda sağlık kurulu kararı hastalık raporu verilen memura yürürlükteki mevzuat uyarınca özlük haklarına dokunulmaksızın hastalık izni verilmesi gerekir.

2-Devlet memuruna taşınması için tanınan mehil müddetinde hastalanması halinde yasal izin olan hastalık izin süresince mehil müddeti kesilir. Hastalık izin süresinin bitiminden itibaren kullanılamayan mehil müddeti kullanılabilir.

3- Mezkur Yönetmeliğin 62’nci maddesi hükmünün amacı ile 657 sayılı Kanunun yürürlükteki hükümleri birlikte değerlendiğinde hastalık iznin mehil müddetini kestiği ve hususta uygulamada farklılık bulunmamaktadır.

Yıllık İzindeki Memura Atama Tebliğinde Mehil Müddeti Ne Zaman Başlar

Hastalık izni veya yıllık izin kullanma iken atama onayı kendilerine tebliğ edilen memurların mehil müddetleri hastalık veya yıllık izinlerinin bitim tarihinden itibaren başlayacaktır.

İzin  kullanırken atama emri alan memur yine aynı memuriyet mahallinde başka bir göreve atanmış ise  izninin bitim tarihini takip eden iş gününde eğer memurun ataması memuriyet mahalli dışında başka bir yere yapılmışsa memurun  izninin bitim tarihinden sonra 15 günlük mehil müddetini takip eden işgünü yeni yerde göreve başlaması gerekmektedir.Kanun maddesinden anlaşılacağı üzere yıllık izindeki memurların mehil müddeti atama emrinin kendilerine tebliğ tarihinde değil yıllık izin sürelerinin bitim tarihinden itibaren başlamaktadır.

Aylıksız izin sonrası göreve başlamada süre

Aylıksız izin kullanan memurların, izin süresinin bitimini izleyen gün içerisinde görevlerine dönmeleri zorunludur. Öte yandan, bir mazerete istinaden aylıksız izin kullanan memurların, izin süresi bitmeden söz konusu mazeretlerinin ortadan kalkması durumunda, 10 gün içerisinde görevlerine dönmeleri gerekir.

Mehil Müddeti Maaş Alma Durumu

Yeni görevlerinde işe başlayan memurlarla, yer değiştirme suretiyle başka kurumlara atanan memurların aylıkları, işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödenir. Eski görev yerinde alınan aylıklar için kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmaz." hükümleri yer almaktadır.