Ancak koruyucu aile uygulamaları çoğu zaman gönüllü aile hekimliği ile yanlış anlaşılmaktadır. Ek olarak, koruyucu aile sisteminin bir parçası olmak isteyen ailelerin sistemin nasıl çalıştığına dair pek çok sorusu olması normaldir.

Bu program pek çok gencin ve yaşlının hayatını doğrudan etkiliyor. Bu nedenle Aile Bakanlığı çeşitli prosedürler istemektedir. Programa katılmayı düşünen çiftler, süreçteki bazı hususları gözden kaçırabilir.

Bu yazımızda koruyucu aile uygulamasının neler olabileceğinden, nasıl işlediğinden ve sisteme dahil olmak isteyen çiftlerin yapması gerekenlerden detaylıca bahsettik.

Koruyucu Aile Nedir?

Koruyucu aileler, farklı nedenlerle kendi aileleri tarafından bakılamayan çocukların bakımından farklı bir kişi veya aile üyesinin sorumluluğundadır. Bu nedenle, çocukların yetiştirilmesi, eğitimi ve bakımı sorumluluğu ebeveyn evinden koruyucu aileye geçer.

Kısa veya uzun vadede, gönüllü veya ücretli statüde koruyucu ebeveyn olma olasılığı vardır. Bazı aileler ve kişiler sosyal sorumluluklarını yerine getirmek için koruyucu aile olabilseler de, bazıları ve aileler duygusal nedenlerle bu koruyucu aile sistemine katılmayı tercih ederler.

Bu programın amacı, içine doğduğu aile ile normal bir yaşam sürdüremeyen çocuğun, bir aile bireyinin gözetiminde ve ailenin gözetiminde normal, normal bir yaşam sürmesine ve sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olmaktır. yetkililer. Koruyucu aileler ayrıca çocuğun etrafındaki dünya ve sahip olduğu aile ile normal ilişkilerini sürdürmesine yardımcı olur.

Koruyucu Aile Yanına Yerleştirilen Çocuklar

Çocuğun koruyucu aile yanına yerleştirilip yerleştirilemeyeceği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda çalışan profesyoneller tarafından belirlenir.

Genel anlamda, aşağıdaki kategorilere ait çocukların koruyucu ailelere yerleştirilmesi mümkündür:

  • Gerçek bir ailenin parçası olan ancak aileleri tarafından bakılamayan bireyler
  • Farklı sebeplerden dolayı evlat edinme mümkün değildir.
  • Herhangi bir fiziksel veya zihinsel bozukluğu yoktur
  •  Çocuklar koruyucu ailelere yerleştirildiğinde cinsiyete dayalı herhangi bir ayrımcılık yapılmadığını da belirtmek önemlidir.

Gönüllü Aile ve Koruyucu Aile Farkı

Bazen "gönüllü aile" kavramının "besleyen aile" kavramıyla karıştırıldığı açıktır. Bu iki kavram birkaç noktada benzer olmakla birlikte, önemli bir ayrımları vardır.

Gönüllü aile, ailelerin kendi tercihleri ve becerileri doğrultusunda çocuğun devlet tarafından yönetilen bir kurumda eğitimine yardımcı olmak için kullandıkları ve yanlarında gayri resmi bir aileye sahip oldukları çocukla faaliyetlerde bulunmak ve okumak istedikleri bir strateji olabilir. belirli tarihler

Ayrıca gönüllü ailelerin istekleri ve akredite kurumların onayı doğrultusunda hafta sonları ve diğer özel günlerde gönüllü aileler çocuklarını evlerinde misafir edebiliyor.

Koruyucu aile sisteminde daha kapsamlı yükümlülükler vardır ve koruyucu aileler çocukların bakımı ve eğitiminden sorumludur.

Koruyucu Aile Olmak

Bir ebeveyni evlat edinmenin birçok aileye ve hatta bireylere huzur ve sükunet getirebileceği açıktır. Ancak bu karar beraberinde çok önemli yükümlülükler getirdiğinden, herhangi bir karar vermeden önce iyice düşünmek gerekir.

Genel olarak bakıldığında genelleme açısından bakacak olursak sonradan kararından pişman olan koruyucu aile sayısı yok denecek kadar azdır. Üstelik koruyucu ailelerin çoğu bu sistemin bir parçası olmaktan heyecan duyuyor.

Çiftler ve bireyler, bu kararı almadan önce çeşitli engellere karşı zihinsel olarak hazırlanmalıdır. Çocuğunun sorumluluğunu alamaz duruma düştüğü tespit edilen kişiler sisteme dahil edilmemektedir.

Nasıl Koruyucu Aile Olunur?

Sisteme dahil olmak için başvuran kişiler T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda görev yapan personel tarafından sistem incelenir ve test sonucuna göre nihai karar verilir.

Bu şekilde ilgili personel aile bireylerini veya başvuru sahibini inceler ve başvuru sahibinin sisteme uygun olup olmadığına ziyaretleri ile karar verir. Ayrıca başvuru sahiplerinden evlerini değiştirerek çocuğa uygun bir ortam yaratmaları beklenmektedir. Koruyucu aile statüsünün kaldırılmasıyla ilgili Anayasa MAhkemesinin verdiği hak ihlila kararına "Anayasa Mahkemesinden "hak ihlali" kararı" başlıklı haberimizden erişebilirsiniz.

Aşağıda belirtilen şartları taşımayan adayların başvuruları reddedilecektir.

Koruyucu Aile Olmanın Koşulları:

  • TC vatandaşı olmak
  • En azından ilkokul seviyesinde olmalısınız.
  • 25 ila 65 yaş arası
  • Tutarlı ve kanıtlanmış bir gelir elde edin
  • Türkiye'de ikamet ediyor olmak
  • Çocuğun biyolojik ebeveynleri veya velayeti değil.
  • Personel, bu kriterlerin yanı sıra, başvuruya ilişkin bir karar vermeden önce başvuru sahibinin ruhsal durumunu da değerlendirir.

Koruyucu Aile Başvurusu

Koruyucu aile başvuruları Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine şahsen veya E-Devlet üzerinden yapılabilir. Başvurunuzu gönderirken aşağıdaki belgeler elinizde olmalıdır.

  • Öğrenim durumunu gösteren belge (*)
  • Kazanç, istihdam ve sigorta bilgilerini gösteren belge (*)
  • Sabıka Kaydı (*)
  • Koruyucu aileden olan veya onlarla birlikte yaşayanların akıl veya beden hastalığı veya bulaşıcı hastalık taşımadığına dair sağlık kurulu raporu.
  • Yüz yüze başvurular için gereklidir.

Koruyucu Aile Ücretleri 2023

Korunan aileler, genellikle koruyucu ailenin maaşı olarak adlandırılan bakım için aylık bir miktar alırlar. Ayrıca aileye sigorta primi yardımı ve çocukların cebine nakit para veriliyor. Her bir ödemenin tutarları çocuğun yaşına ve çocuğun yaşına göre değişmekle birlikte, 2023 yılında çocuklara ödenen tipik miktar 1.000 ile 2 bin TL arasındadır. Ayrıca çocuklara aylık 150 ile 500 lira arasında değişen harçlık veriliyor. Aileler sigorta primleri için destek alıyor.

Sosyal Güvenlik Prim Desteği

Devam eden sözleşmesi olan ailelerde, emeklilik için temel sosyal güvencesi olmayan eşlerden biri devletten sosyal güvenlik primi alabilir.

Bu yardımı almak isteyen kişi asgari ücret üzerinden isteğe bağlı sigorta poliçesi satın almayı tercih edip ödeme bilgisini gönderdiğinde sigorta primleri T.C. TR aylık bakım ücretine ek olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na ödeme yapar.

Koruyucu Aile Hizmeti Sık Sorulanlar

Nasıl Başvurulur? E-devlet ve Bakanlık Web sayfası üzerinden

Koruyucu Aile Olduğumda Evimi Ve Ailemi Hazırlamam Gerekiyor Mu?

Evet, evinizde çocuk için uygun bir ortam düzenlemeniz ve aileniz ile sosyal çevrenizi bu konuda hazırlamanız gerekmektedir.

Kendi Çocuğum Varken Koruyucu Aile Olabilir miyim?

Evet, kendi çocuğunuz olsa dahi koruyucu aile olabilirsiniz.

Çocuk Bende Ne Kadar Süre İle Kalacak?

Çocuğun korunma altına alınma nedenine bağlı olarak öngörülen hizmet uygulama planı kapsamında değişkenlik gösterecektir. Uzun yıllar sizinle kalabileceği gibi belirli bir süreden sonra biyolojik ailesine döndürülme ihtimali de bulunmaktadır. Biyolojik ailesine döndürülme sürecinde  çocuğun yüksek yararı göz önünde bulundurulur.

Uygulamada genellikle çocukların koruyucu ailelerin yanında reşit oldukları reşit olduktan sonra da koruyucu aileleriyle birlikte yaşamaya devam ettikleri yaygın olarak görülmektedir.