Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Haberde de belirtildiği gibi tek hekim raporlarında sorun yaşanmamaktadır. Üç hekim onayı istenilen raporlarda da aynı anda o poliklinikte hizmet veren 3 hekim her zaman bulunmamaktadır.

Rapor işlemlerinde görevli hekimler yoğun bakımda, serviste ya da hastane içerisinde konsültasyon içinhasta muayene ve tedavi görevlerini gerçekleştirmektedirler. Dolayısı ile nadir olmakla birlikte, hekimlerin mobilize durumlarında ve Türkiye genelinde medula kaynaklı sistemsel arızalar nedeni ile rapor onayı işlemlerinde kısa süreli gecikmeler olabilmektedir.

Raporlarda 3 hekim onayının bulunması Sağlık Bakanlığı ya da hastanemizin uygulamaya koyduğu bir prosedür değil, SGK tarafından istenilen bir gerekliliktir.

Sürecin sorunsuz işlemesi adına mümkün olan gerekli müdahaleler yapılmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

Bu yıl başından itibaren tamamen elektronik ortamda verilen ilaç kullanma raporlarının bir türlü sisteme düşmeyişi eczanelerden ilaçlarını almak isteyen hastalar ile eczacıları burun buruna getiriyor.

Özellikle Neropatik ağrılar, sinirsel sorunlar, kanser, büyüme hormonundaki tedaviler, Epilepsi hastaları ve özel mama ihtiyacı duyan hastalara uygulanan 3'lü heyet raporlarında raporu yazan doktorun imzasının haricinde bir doktor sistemde raporu elektronik imzası ile imzalamazsa, rapor başhekimin sistemine düşmüyor.

Sistemde gözükmeyen raporu onaylamayan başhekimlikten de eczanelere gitmeyen rapor, ilacını almak için gelen hastanın mağdur olmasına neden oluyor. 

Bazı durumlarda 3'lü raporu imzalaması gereken doktorlardan birisinin şehir dışında olması hatta yurt dışına çıkması nedeniyle bir çok hastadoktor dönene kadar ilaçsız kalıyor.

Daha önce poliklinik sekreterlerine teslim edilen doktorlara ait elektronik imza şifreleri, artık sadece doktorlar tarafından kullanıldığından hasta doktoru bulup raporuna imza atması gerektiğini hatırlatmaz ise günlerce ilacına kavuşamıyor. 

Tansiyon, Şeker, Kalp gibi hastalıklar için verilen tek doktor imzalı raporlarda ise her hangi bir sıkıntı bulunmuyor.

Bu hastalar uzman doktor'a imzalattıkları raporları ile ilaçlarına sorunsuz bir şekilde ulaşabiliyor. 

Özel hastanelerde uygulanan heyetten rapor alma sisteminin çok daha hızlı ve güvenli işlemesi ise vatandaşları özel hastanelere gitmek zorunda bırakıyor.

150-300 TL arasında muayne ücreti ödeyen hastalar örneğin SAÜEAH'ta 3 gün uğraşarak alamadığı raporu özelş hatanelerde 45 dakika gibi bir sürede alabiliyor. 

Konu hakkında Sağlık Müdürlüğü ve SAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi'ne ulaşmaya çalışan editörlerimiz iki ismede ulaşamadığından haber konusu hakkında karşı görüş alınamamıştır.

Kaynak:Medya Bar