Emekli ve memurların 1 Temmuz’dan geçerli olacak enflasyon farkı hesaplamasında kullanılacak nisan ayı enflasyon oranının açıklanmasına az kaldı.

Nisan ayının sonuna yaklaşırken, memur ve emeklilerin enflasyon farkı konusundaki araştırmaları hız kazanıyor. Reuters'ın Nisan ayına ilişkin enflasyon tahminleri, memur ve emekli zammı ile enflasyon farkı konularında önemli detaylar sunuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Mayıs 2024 Cuma günü açıklanacak Nisan ayı enflasyon verileri öncesi Reuters'ın enflasyon tahmini ortaya çıktı.

AA'nın Nisan ayı enflasyon beklentisine göre, 14 ekonomistin katıldığı ankette nisan ayı enflasyon beklentileri ortalaması yüzde 3,22 olarak belirlendi. Ekonomistler, nisan ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 68,50 olan yıllık enflasyonun yüzde 69,87'ye çıkacağını öngördü.

Enflasyon Gerçeği: Memur ve Emekli Maaşlarının Kayıpları Rakamlarla Ortaya Kondu! Enflasyon Gerçeği: Memur ve Emekli Maaşlarının Kayıpları Rakamlarla Ortaya Kondu!

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği ankette ise piyasa katılımcılarının beklentisi nisan ayında yıllık enflasyonun yüzde 70 olacağı yönünde. Aylık olarak ise enflasyonda yüzde 3,2'lik bir beklenti oluştu.

Reuters'ın 14 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre ise enflasyonun 2024'ün sonunda Merkez Bankası'nın (TCMB) yüzde 36 tahminlerinin oldukça üstünde yüzde 43,5 seviyesinde bekleniyor.

Yılsonu tahminleri ise bir önceki ankette gösterilen anlamlı bir değişim göstermedi. Ankette yılsonu tahmin aralığı ise yüzde 40 ile yüzde 48 arasında seyrediyor.

Reuters anketinde Nisan'da yıllık enflasyon tahminleri yüzde 69.2 ila yüzde 70.9 arasında bulunurken, aylık tahminler ise %2.8 ila %3.8 aralığında şekilleniyor.