Sağlık Bakanlığı'nın 2011 yılında yayınladığı bir genelgeye göre, hastane kantin fiyatlarının kontrolünün baştabiplere ait olduğunu hatırlatan Bakal, bu konuda yapılan şikayetlerin devam ettiğini belirtti.

Başkan Bakal, hastane kantinlerindeki yüksek fiyatlarla karşılaşan vatandaşların haklarını savunmaları gerektiğine vurgu yaparak, şu açıklamalarda bulundu: "Hastane kantin fiyatları konusundaki şikayetler maalesef hala devam ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği genelgeye göre baştabipler, hastanedeki kantin fiyatlarının kontrolünden sorumlular. Ancak, bu konuda yapılan şikayetler bir türlü azalmıyor. Vatandaşlar, bu durumu Alo 175 ve Alo 184 gibi hattarla bildirebilecekleri gibi, doğrudan hastane başhekimleri ile de iletişime geçebilirler."

Koç Holding’den Stratejik Yatırım: 7 Hastaneyi Daha Bünyesine Kattı Koç Holding’den Stratejik Yatırım: 7 Hastaneyi Daha Bünyesine Kattı

Bakal, hastane kantinlerinde belirlenen fiyatların Ticaret Odası veya Esnaf Sanatkârlar Odaları tarafından belirlenen fiyatlar olamayacağını vurgulayarak, "Fiyatların, emsal fiyatların ortalamasına göre belirlenmesi gerekiyor. Bu kontrol görevi 2011 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından baştabiplere verilmiştir" dedi.

"CİMER'e başvuru yapabilirler"

Aksi durumlarda tüketicinin ne gibi bir yol izleyebileceğini anlatan Bakal, “Vatandaş başvuru yaptığı yerden sonuç alamazsa bir üst merciye, oradan alamazsa yine bir üst merciye şikâyetlerini iletebilir. Diyelim ki hastane başhekiminden sonuç alamadık, İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurabiliriz. İl Sağlık Müdürlüğü’nden sonuç alınamazsa Sağlık Bakanlığı’na, oradan da olmazsa CİMER’e başvuru yapılabilir. Unutulmamalı ki hak arandıkça haksızlıklar azalır. Tüm tüketicilerin diğer tüketicilere karşı sorumluluğu vardır. Bu sorumluluk nedir? Kendi hakkını aramak ve diğer tüketicilerin de bu vesileyle hakkını korumak. Tüketici destekleme derneğine gelen şikâyetler üzerine biz bunu 2015 yılında, 2019 yılında ve 2023 yılında defalarca paylaştık. Zaman zaman yaptığımız paylaşımlarda, ‘Hastane kantin fiyatları 5 yıldızlı otel fiyatlarıyla yarışmasın’ dediğimiz de oldu ama sorun çözülmedi” şeklinde konuştu.