SES'ten yapılan açıklamada;

"Salgının başından itibaren tüm sağlık emekçilerinin semptom gösterip göstermediğine bakılmaksızın rutin olarak 5 günde bir test yapılması gerekliliği hem sendikamız hem de sağlık alanındaki meslek örgütleri tarafından ifade edilmesine rağmen, rutin test uygulaması hayata geçirilmemiştir. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’na bir kez daha yazı gönderdik." denildi.

SAYI: 701-2020/518 12.08.2020
KONU: Sağlık Emekçilerine Test Yapılması Hk.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA

Tüm dünyada etkisini göstermeye devam eden Covid-19 pandemisi kapsamında Türkiye'de de vaka sayıları giderek artmaktadır; vaka sayılarındaki artış Bakanlığınızın yayınladığı tablolarda dahi paylaşılmaktadır. Pandemi vakalarındaki bu durum karşısında sağlık emekçileri risk altında çalışmaya devam etmektedir.

Salgının başından itibaren tüm sağlık emekçilerinin semptom gösterip göstermediğine bakılmaksızın rutin olarak 5 günde bir test yapılması gerekliliği hem sendikamız hem de sağlık alanındaki meslek örgütleri tarafından ifade edilmesine rağmen, rutin test uygulaması hayata geçirilmemiştir. Rutin test uygulaması bir yana temaslı olan sağlık emekçileri, semptom gösteren sağlık emekçileri, Covid servislerinden başka servislere görevlendirilen sağlık emekçilerine dahi test yapılmasında çok ciddi sorunlarla ve engellemelerle karşılaşılmaktadır. Bu durum, sağlık emekçilerine "mümkün olan en az sayıda" test yapılmasına odaklanılmış olduğu değerlendirmesi oluşturmaktadır.

Testi pozitif çıkan sağlık emekçilerine yönelik alınan tedbirler ve tedavi süreçlerinde de sorunlar bulunmaktadır. Temaslı sağlık emekçilerine izolasyon uygulanmadığı, pozitif sağlık emekçilerinin semptom gösterene kadar çalıştırılmaya devam edildiği, tedavi sonrası karantina uygulamasının yaptırılmadan çalıştırıldığı, vatandaş için önerilen tedavi ve izolasyon süreçlerinin sağlık emekçileri için ortadan kaldırıldığı örnekler yaygın olarak yaşanmaktadır. Bu da, sağlık emekçilerinin çalışma alanından kaynaklı içinde bulundukları riskleri daha çok artırmakta, sağlık emekçilerinin aileler ve yakınlarının ve hizmet alanların sağlıklarını da riske atmak anlamına gelmektedir.

Bu nedenle sağlık emekçilerine yönelik test-tedavi ve izolasyon süreçleri ile ilgili olarak taleplerimizi tekrarlamayı bir sorumluluk olarak görüyoruz:

1- Sağlık emekçilerine 5 günde bir rutin test yapılmalıdır.
2- Test sonucu pozitif çıkan sağlık emekçileri tedavi süreçleri ve izolasyon süreçleri tamamlanana kadar kesinlikle çalışmaya zorlanmamalıdır.
2- Temaslı sağlık emekçileri için izlenecek önlem, izolasyon ve tedaviler konusunda da problemler ortadan kaldırılmalıdır. Bu konuda bugüne kadar hazırlanan algoritmalarda sağlık emekçilerinin meslekleri, yaptıkları işlemler, maruziyet durumları, risk ortamları göz önünde bulundurulmadan genel algoritmalar üzerinden ilerlenmiş, bu da sorunlar oluşturmuştur. 1 Haziran sonrasında ise bu yetersiz algoritmalar dahi uygulanmamıştır. Algoritmalar detaylandırılarak yeniden düzenlenmeli, temaslı sağlık emekçileri yeterli süre boyunca çalışmaktan çekilmeli, güvenilir test sonuçları belli olana kadar çalışmaya zorlanmamalıdır.
3- Covid servislerinden başka servislere görevlendirilen sağlık emekçilerine mutlaka öncelikle test yapılmalı ve gerekli izolasyon tedbirleri hayata geçirilmelidir.
4- Sağlık emekçilerinin yetersiz sağlık emekçisi gerekçesi ile sürekli ve sık sık servis değiştirmesi ve virüs bulaş riskinin artırılması engellenmelidir.
5- Sağlık emekçilerine testlerin ve tedavi-izolasyonu uygulamalarının sınırlandırılmasındaki gerekçelerin başında "yetersiz sağlık emekçisi" olduğu bilinmektedir. Bir an önce bu yetersizliği giderecek, en azından OECD ortalamalarını sağlayacak şekilde sağlık emekçisi istihdamı gerçekleştirilmelidir.
Gereğini bekler, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Pınar İÇEL İbrahim KARA
Genel Sekreter Eş Genel Başkan