Sağlık Sen tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan sağlıkta şiddet raporunun ekim ayı bölümü açıklandı. Raporu göre;

Ekim ayında, kamuoyuna yansıyan 18 şiddet olayında 49 saldırganın 28 sağlık çalışanını mağdur ettiğini tespit etmiş bulunuyoruz.

18 vakanın 16’sı hem sözlü hem fiili, 2’si ise sözlü olarak yaşanmıştır.

Bu olayların 1’i yönetici, 8’i hasta, 4’ü de hasta yakınları tarafından gerçekleştirilirken, 5 olaya ise kendini bilmez kimseler sebebiyet vermiştir.

Durumun vahameti, saldırganlara yönelik adli işlemlere baktığımızda çok daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Şöyle ki 20 saldırgan ifadeleri sonrasında serbest bırakılırken, 7’si hakkında hiçbir işlem yapılmasına dahi gerek duyulmamıştır. Sevindirici olan 22 saldırganın tutuklanmış olmasıdır.

Şiddet olaylarının yaşandığı yerlere baktığımızdaysa 18 olayın 8’i hastanelerde, 1’i aile sağlığı merkezinde, 9’u ise sahada meydana gelmiştir. Şiddet olaylarının sağlık merkezleri dışında artış göstermesinin nedeni, salgın nedeniyle sahada yaygın bir şekilde yürütülen çalışmalardır.

Ekim ayında, birçok farklı branşta görev yapan sağlık personelinin şiddete maruz kaldığını görmekteyiz. Bunların; 10’u doktor, 6’sı filyasyon ekibi çalışanı, 4’ü güvenlik görevlisi, 3’ü hemşire ve 5’ i de diğer branşlardaki sağlık çalışanlarından oluşmaktadır. Bu tablodan da şiddetin yine ayrım yapmadığını tespit etmiş bulunuyoruz.

Tüm bunların yanı sıra mahkemeler,  Ekim ayı süresince, geçmiş dönemlerde yaşanan bazı şiddet olaylarında örnek olarak gösterebileceğimiz kararlara imza atmışlardır. 

İstanbul’da geçtiğimiz yıl bir sağlık çalışanını darp eden hasta yakınına 23 bin 620 TL adli para cezası verilmiş olmasını bu kapsamda değerlendirmek gerekir. 

Yine İstanbul’da hastane yöneticisi tarafından mobinge maruz kalan sağlık çalışanı açtığı dava sonucunda 30 bin lira manevi tazminat kazanmıştır. 

İzmir’de ise geçtiğimiz yıl bir doktora hakaret eden hasta yakını, mahkeme tarafından 304 gün adli para cezasına çarptırılmıştır.