657 sayılı kanun kapsamında çalışan devlet memurlarına yemek kartı vasıtasıyla ya da nakit olarak yemek parası ödenebilir mi?

Sayıştay 1. dairesi 25 Kasım 2021 tarihli 10843 ilan nolu kararında 657 sayılı kanunla çalışan personele yemek kartı aracılığıyla yemek parası ödenmesini kamu zararı olduğuna karar verdi.

Sayıştay yönetmeliğe dikkat çekti

Yüksek Mahkeme yemek yardımı ile ilgili verdiği kararında Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin, memurlara yiyecek yardımının yemek verme şeklinde düzenlendiğine dikkat çekerek yemek yardımı karşılığında nakden bir ödeme de bulunulamayacağına dikkat çekti.

Kupon, fiş vb. araçlarla yapılamaz

Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği‘nde yer alan maddelere atıfta bulunan Sayıştay, yönetmelikte halihazırda bulunan düzenlemeler gözönünde tutulduğunda, devlet memurlarına yiyecek yardımının kupon, kart, fiş, ticket gibi para temsili araçlar sağlanarak dışarıdan temin edilmesi şeklinde bir yola gidilmesinin mümkün olmayacağı belirtildi.

Mevzuatta bulunmayan bir ödeme

Sayıştay‘ın memurlarla ilgili verdiği yemek kararında; "Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılacağı üzere, para temsili araçlar ile yemek ihtiyacının dışarıdan karşılanması ile ilgili idare işlemi, Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği ve Kamu İhale Kanunu’na aykırı olduğundan, bu işlem neticesi yapılan ödeme, mevzuatta öngörülmeyen bir ödeme mahiyetindedir. Bu nedenle yüklenici … A.Ş.’ye yapılan ödemelerin tamamı kamu zararıdır." denildi. 

Sayıştay 1. Dairesinin verdiği kararın tamamı için tıklayınız