Üniversite hastanelerinin ticarethaneye dönüştülmek için adımlar atıldığını iddia eden Genel Sağlık İş İzmir Şube Başkanı Derya Pekel, “Dokuz Eylül Üniversitesi’nde çalışanlar üzerindeki idari baskılar ortada iken, bu kez Ege Üniversitesi’nde senato kararıyla yönetimsel değişikliğe gidilecek olması birbirinden bağımsız olarak düşünülmemelidir.” diyerek “Ege Üniversitesi’nde neler oluyor?” diye sordu.

'Özerk yapının sonu olur'

Senato kararıyla yönetimsel değişikliğine gidilirse, üniversite hastanelerinin özerk yapısına son verileceğine dikkat çekerek, “Özelleştirmenin ilk adımı olarak yemekhane hizmetleri özelleştirilmiş olup, görüntüleme hizmetleri ve çamaşırhane hizmetleri için de “hizmet alımına” gitmek üzere, senato kararıyla idari yapı değiştirilmekte, başhekimlik ve başhemşire kavramları kaldırılmakta, yerine müdürlük ve sağlık tedavi, bakım ve otelcilik hizmetleri müdürlüğü getirilmektedir. Başhekimliğe bağlı birimler sağlık bakım, tedavi ve otelcilik hizmetlerine bağlanmakta, yönetim biçimi Sağlık Bakanlığı ikinci basamak sağlık hizmetlerine dönüştürülmektedir.” dedi.

Sağlık sistemi işlemez

Sağlık sistemi ile ilgili sosunların altını çizerek, “Birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri çökmek üzere olup, sevk zinciri işlememekte, ikinci basamak hastaneler, başvuruları karşılamakta yetersiz kalmakta, zorlanmaktadır. Üçüncü basamak hastaneler de piyasacı anlayışa kurban edilirse, sağlık sistemimiz tamamen işlemez hale gelecektir.” sözleriyle tepki gösterdi.