Financial Times’dan John Burn ve Laura Pitel’in yaptığı inceleme, hükümetinin İstanbul'daki tüm ölüm oranındaki ani artışa ilişkin açıklamasına dair soruları gündeme getirdi.

3 BİNDEN DAHA FAZLA ÖLÜM VAR

FT’nin hazırladığı analizde İstanbul'da mart ve nisan aylarında geçen beş yılın aynı dönemine göre 3 bin 377 daha fazla ölüm olduğunu gösteriyor.

İstanbul’da 26 Nisan’da 2706 olarak belirtilen toplam ölüm sayısı Türkiye genelindeki ölüm sayılarının yüzde 25 daha yüksek olabileceğini gösteriyor.

ARTIŞ ŞAŞIRTICI DEĞİL

Rapora ilişkin gazeteye değerlendirmede bulunan Bentley Üniversitesi'nden sağlık konusunda uzmanlaşmış bir ekonomist olan Onur Altındağ, “Bu rakamlar Covid-19 ile ilgili ölümlerin yetersiz bir biçimde rapor edildiğini gösteriyor” açıklamasını yaptı ve ekledi: “İstanbul’da ölüm oranlarında büyük bir artışın olduğuna dair ciddi emareler var, ki bu da şaşırtıcı değil.”

Altındağ’a göre olası yanlış kayıtlarda kasti bir tutumun olduğuna dair kanıt yok. Altındağ, en gelişmiş ölüm kayıtlarına sahip ülkeler için bile Covid-19 ölüm sayılarını tutmanın çok zor bir iş olduğunu vurguluyor.

FT’nin İngiltere’deki koronavirüs sebepli ölüm sayılarına ilişkin yaptığı bir başka inceleme ise ülkedeki ölüm oranının resmi rakamın iki katı olduğunu ve dünya çapındaki rakamın bildirilenden yüzde 60 daha yüksek olabileceğini öne sürmüştü.

FT’nin haberinde Türkiye’de Covid-19’a ait gerçek bilançonun, iktidar ve muhalefet partileri arasında büyük bir tartışmayı da başlattığı hatırlatıldı. Haberde ölümlerin gerçek sayılarına dair sosyal medya paylaşımları tarafından insanların tutuklandığının da altı çizildi. 

Gazete haberinde Türk Tabipleri Birliği’nin uyarılarını da dikkate aldı. TTB’nin test sayılarındaki artışa rağmen açıklanan vaka sayılarının yeterince yüksek olmadığına yönelik yorumu öne çıkarıldı.

‘AVRUPA VE ABD’DEN DAHA DÜŞÜK’

Analizde vaka ve ölüm sayılarında Türkiye ile Avrupa ve ABD arasında da bir mukayese yapıldı ve şu cümlelere yer verildi: “İnceleme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye'nin birçok Avrupa ülkesinden ve ABD eyaletlerinden çok daha düşük ölüm oranına sahip olduğu iddiasını da destekliyor. Analiz aynı zamanda Türkiye’nin salgında bir ‘dönüm noktasına’ ulaştığı yönündeki resmi iddiaları her geçen gün düşen ölüm sayılarıyla beraber doğruluyor.”

Kaynak: BirGün