Enfeksiyon kontrol komitesinin görev, yetki ve sorumlulukları biride "f) Antibiyotik, dezenfeksiyon, antisepsi, sterilizasyon araç ve gereçlerin, enfeksiyon kontrolü ile ilgili diğer demirbaş ve sarf malzeme alımlarında, ilgili komisyonlara görüş bildirmek; görev alanı ile ilgili hususlarda, yataklı tedavi kurumunun inşaat ve tadilat kararları ile ilgili olarak gerektiğinde Yönetime görüş bildirmek," olarak yer almaktadır.

Teknik şartname hazırlama, muayene kabul komisyonlarında neden görevlendirilmezler, İnşaat ve tadilat kararları ile ilgili olarak gerektiğinde Yönetime görüş bildiren var mı?

"ı) Sterilizasyon, antisepsi ve dezenfeksiyon işlemlerinin ilkelerini ve dezenfektanların seçimi ile ilgili standartları belirlemek, standartlara uygun kullanımını denetlemek," olarak görülmektedir.

Sterilizasyon ünitelerinin işleyişi kontrol edilmekte midir?

Enfeksiyon kontrol komitesinin faaliyet alanları olarak  "a) Sürveyans ve kayıt," vardır.

Hastanelerde sürveyans verilerini istatistik birimleri yapar hale gelmiştir. Hastanelerin çogunda, istatistik biriminde sağlık personelinin çalışmadığı düşünüldüğünde bu ne kadar doğru sonuç verir?

Gelelim ülkenin ve basının gündemindem düşmeyen  konuları içeren "e) Hastane temizliği, çamaşırhane, mutfak, atık yönetimi gibi destek hizmetlerinin hastane enfeksiyonları yönünden kontrolü." maddesine,

Sağlık Bakanlığının temizlik hizmetleri ile ilgili sürekli yazı yayınladığı şu günlerde, Enfeksiyon Kontrol Komiteleri,  Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği doğrultusunda  hastane temizliği ile ilgili hangi işlemleri gerçekleştirmektedirler. Sahada temizlik işlemlerinin enfeksiyon kontrol yönetmeliğine uygun yapıldığını denetleyen, denetim sonucunu yönetime sunan ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamakta mıdırlar?

Görevini yerine getiren Enfeksiyon kontrol komitesi üyelerini tebrik ederiz. Ancak akşama kadar odasından çıkmayan, her göreve benim işim değil diye karşı çıkan Enfeksiyon kontrol komitesi üyesi arkadaşlara Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliğini hatırlatmak isteriz.

En önemlisi de her şeyi çok iyi bildikleri ve iyi bir yönetici oldukları için kadrosunun bulunduğu kadrodan daha fazla maaş alan Sözleşmeli Yöneticilerimize hatırlatırız. Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği doğrultusun da Enfeksiyon kontrol komitesi hastanenizin bir çok sorununa çözüm olabilir. Basında temizlik konusunda yer almazsınız. Hastane enfeksiyonları önleneceğinden maliyetleriniz dahi azalır? Profosyonel sözleşmeli yönetcilik, sizin kendinizi övmeniz, akşama kadar sendikacılar ile çay kahve içmek ile olmaz.