Partisinin il teşkilat mensuplarının da katıldığı basın toplantısında Koronavirüs sürecinde yaşanan ve tartışmaları beraberinde getiren bazı konulara değindi.

“SAĞLIK BAKANLIĞI ŞEFFAF OLMALI, GERÇEKLERİ AÇIKLAMALI”

Arık, “2 Eylül 2020 tarihi itibarıyla Sağlık Bakanlığının verdiği rakamlara göre ülkemizde; 273 bin 301 Covid vakası görüldü. Bunlardan 246 bin 472 yurttaşımız iyileşirken maalesef 6 472 yurttaşımız da hayatını kaybetti. Burada pandemi nedeniyle hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.  Sizlerle Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamları paylaştım. Açıklanan her bir rakam birer can. Bu rakam olarak açıklananlar birilerinin babası, birilerinin abisi, birilerinin eşi, birilerinin kızı, birilerinin kız kardeşi, birilerinin oğlu. Her bir rakam bir hayat. Kaybettiğimiz her bir can bizim için çok önemli, çok kıymetli. Her akşam Sağlık Bakanı çıkıp bir tablo açıklıyor. Bu açıklanan rakamlar gerçeği yansıtmayan bir açıklamadır.  Sağlık bakanlığı kamuoyuna rakamları açıklarken son derece şeffaf olmalı, gerçekleri söylemeli. Devlet milletine yalan söylemez. Hele hele milletin hayatı söz konusu ise. Ama maalesef milletin gözünün içine baka baka yanlış bilgi veriyorlar” şeklinde konuştu.

“DURUM VAHİM, AMA SİYASİ BİR RANT PEŞİNDE KOŞUYORLAR”

Konuşmasında “Kayseri’deki günlük vaka sayısı Bakanın tüm Türkiye’deki açıkladığı vaka sayısı kadar.  Durum bu kadar ciddi, bu kadar vahim. Çıkın bu millete gerçekleri söyleyin” diyen Arık, “Deyin ki, ‘Günlük vaka sayımız on binin üzerinde, her gün yüzlerce insanımız ölüyor. Normalde sıkı tedbirlerin alınması lazım. Ancak ekonomimiz buna izin vermiyor. Milletimiz bizi affetsin. Biz bu milletin parasını, milletin ihtiyaçları doğrultusunda harcamadık. Yakamızı 5 tane müteahhide, İngiltere’deki tefecilere kaptırdık. Tulumbada para bitti. Yeni tedbirler alamıyoruz. Sağlığınıza dikkat edin’ deyin. Ama maalesef gerçekler söylenmiyor. Rakamları çarpıtarak, insan sağlığı, insan hayatı üzerinden siyasi bir rant peşinde koşuyorlar” dedi. Salgınla mücadelede ipin ucunun bırakılmış durumda olduğunu savunan CHP’nin Doktor Milletvekili Çetin Arık, vatandaşlara da çağrıda bulundu. “Her şey sizde bitiyor. Lütfen maske, mesafe, hijyene dikkat etmenin yanında toplu yerlerde bulunmamaya özen gösterin” diyen Arık, “İçim acıyarak söylüyorum ki, Kayseri’de tablo çok daha endişe verici, çok daha ürkütücü” sözleriyle de dikkat çekti.

“BİRİLERİ İNKAR ETSE DE, ARTIK SAĞLIK SİSTEMİMİZ TIKANMA NOKTASINA GELMİŞ DURUMDA”

Arık, şunları söyledi: Sayın Bakanın da açıkladığı gibi salgının en çok arttığı illerin başında Kayseri geliyor. Neredeyse gittiğimiz her binada bir veya birkaç daire karantina altında. Her gün onlarca kişiden bir yakınının covid olduğu ve yoğun bakımda yer bulamadığı için ‘Yardımcı olur musunuz?’ diye telefonlar alıyorum. Vakaların çok artması nedeniyle pozitif olan birçok vatandaşımız, hastanede tedavi altına alınması gerekirken, evlerine gönderiliyor.  Çünkü hastanelerde yoğunluk çok fazla.  Birileri inkar etse de, artık sağlık sistemimiz tıkanma noktasına gelmiş durumda.  Görüştüğümüz bir çok hekim; Böyle giderse İtalya’da olduğu gibi doktorların artık hastalar arasında hangisini kurtaralım diye tercih yapma noktasına gelmekten endişe duyduklarını söylüyor.”

"SEÇİLMİŞ MİLLETVEKİLİYİM AMA HALA RANDEVU VERMEDİ"

Salgınla mücadelenin siyasi kaygılarla değil akılla, bilimle yapılması gerektiğini vurgulayan Arık, salgınla mücadelenin bir vizyon işi olduğunu kaydetti.Arık, seçilmiş Milletvekili olmasına rağmen Sağlık Müdürünün kendisine halen randevu vermediğini de gündeme taşıdı. CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, “Kayseri’nin seçilmiş milletvekiliyim. Pazartesi il Sağlık Müdüründen randevu talep ettik. Daha talebimize olumlu bir cevap gelmedi. Ama aynı müdür AKP’nin il başkanına koşa koşa gidip, önünü ilikleyip brifing veriyor.  Şehir Hastanesinin Sayın başhekimi ile görüştük. ‘Günlük kaç vakanız var, durumunuz denir. Biz size nasıl katkı sunarız’ dedik. Ben devlet memuruyum, bilgi veremem diyor. Bilgi vereceği kişi bu ilin seçilmiş doktor milletvekili.

“SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GELMELİ, YANDAŞ MÜTEAAHİTLER DEĞİL VATANDAŞ DESTEKLENMELİ”

Kayseri’de durumun ciddi olduğunu yineleyen Arık, sokağa çıkma yasağı gelmesi gerektiğini savundu. Arık, “Kayseri’de yapılması gereken ivedilikle sıkı tedbirlerin alınmasıdır. En az 14 gün sokağa çıkma yasağı ilan edilmelidir.  Bu yapılamıyorsa hafta sonları sokağa çıkma yasağı ilan edilmelidir. AVM’ler, kafeler, restoranlar vb işletme merkezleri salgın kontrol altına alınana kadar kapatılmalıdır. Tabii bu yapılırken işletme sahipleri ve burada çalışan vatandaşlarımız kaderine terk edilmemeli, ekonomik olarak desteklenmelidir. Para mı yok? Beş müteahhide, ‘Arkadaş bu milletin sülük gibi kanını emdiğiniz yeter. Millet salgından ölüyor. Size ödediğimiz parayı bir yıl erteledim. İhtiyacı olan, aşı olmayan insanlarımıza vereyim’ demesi yeter.  Toplu törenler, düğünler derhal ertelenmeli. Ne demek bir saat düğün yapabilirsiniz?Virüsle anlaşma mı imzaladınız.  O bir saatte virüs bulaşmayacak mı? Hem siz bir saat dediğinizde daha fazla insan aynı saatte, aynı mekanda buluşacak bu da bulaşmayı daha da artıracak.” ifadelerini kullandı.

 “TOPLU TAŞIMA TIKA BASA”

Toplu taşıma araçlarındaki yoğunluğa da dikkat çeken Arık, “Her ne kadar Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı, tramvay içerisinde tek başına poz verse de gerçek öyle değil. Özellikle iş giriş ve iş çıkışı tramvaylar, toplu taşıma araçları tıka basa dolu. Bunu engellemek için sefer saatleri sıkılaştırılmalı ve belirli sayının üzerinde yolcu alınmamalıdır. Bu konu da sıkı bir şekilde denetlenmelidir. Özel sektörde, özellikle sanayi bölgesinde testi pozitif olan kişilerin ya da koronalı kişi ile temaslı kişilerin çalıştırıldığı yönünde ciddi duyumlar alıyoruz. Bu durum asla kabul edilemez.  Bu durumda sağlık il müdürlükleri ve kolluk kuvvetleri gerekli denetimleri artırmalı, pozitif vakaların izolasyonu sağlanmalıdır.” dedi. Arık, Korona ile mücadelede hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının yasal olarak şehit sayılmasını talep etti.