Sağlık Astsubayı Nedir?

Sağlık astsubaylığı ile ilgili özellikle üniversite sınavına hazırlanan gençlerin kariyer planı yaptıkları bilinmektedir. Askerliklerini bu unvanda yapmak isteyen bir çok adayın olduğunu söyleyebiliriz. Kısaca Sağlık Astsubayı nedir? sorusunun cevabını vermemiz gerekirse; Sağlık Astsubayı sağlık hizmetinin sunumunu yapan tabipler başta olmak üzere diş hekimi ya da eczacı veya sağlık hizmetleri sınıfında yer alan diğer unvanlarda görev yapan sağlık personellerinin; savaşta ya da barış hallerinde görev tanımları şöyledir: Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan askerlerin, mevcut sağlık durumlarını muhafaza etmek, sivil hayatlarında olduğu gibi koruyucu hekimlik faaliyetlerini düzenlemek ve yürütmek, hasta olan veya yaralanan askerlerin muayeneleri ve sonucunda tanı ve tedavileri bitiminde taburculuk larını düzenleyerek, şifa işlemlerini tamamlamaktır. 

 # Başka bir ifadeyle tanım getirecek olursak; özellikle askeri hastanelerin kapatılması sonucunda kara, hava, deniz kuvvetleri ile İçişleri Bakanlığına bağlanan jandarma genel komutanlığı bünyesindeki sağlık tesislerinde görev alan sıklıkla paramedik branşlı personelin oluşturduğu sınıfta diyebiliriz.

Sağlık Astsubayı Nasıl Olunur?

Sağlık Astsubayı olmanın öğrenim yönünden ilk şartı mevcut mevzuata göre lise veya dengi okullardan mezun olmaktır. Bunun devamında Sağlık astsubayı olabilmek için ÖSYM tarafından yapılacak sınava başvurmak ve istenen başarı puanının elde edilmesi gerekiyor. Kısa adıyla GATA yani Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu’na yapılan başvuru sonucunda ayrılan kontenjan durumuna göre alımlar sonuçlanacaktır. Sağlık Astsubayı olarak alımı yapılacak adaylarda istenilen özellikler ve kontenjan duyuruları yayınlanan ilanlarda maddeler halinde duyurulmaktadır. 

Sağlık Astsubayı Olmanın Şartları:

  1. 657 sayılı Kanunun 4/A maddesine bağlı olmanın yanında 926 sayılı TSK Personel Kanununa tabii olmak üzere, sağlık astsubayı olarak görev yapmış olmaları gerekmektedir. Ayrıca öncesinde görev aldıkları unvan ve branşa dair istenen diplomaya haiz olmaları da gerekmektedir. 
  2. 657 Devlet Memurları Kanununda yer alan şartların hepsini taşıması gerekmektedir.
  3. Her devlet kurumu ilanında yer alan kural Sağlık Astsubaylığı içinde geçerlidir. Buda beyan edilen bilgilerin yanlış, eksik vs. çıkması durumunda yapılan başvurular atanılsa dahi geçersiz sayılmaktadır. 
  4. Tabip olan subay adayları için 33 yaşından gün almamış olmak, (01.01.1985 ve sonrası doğanlar) Hekim dışı sağlık personeli adayları için de 28 yaşından gün almamış olmak (01.01.1990 ve sonrası doğanlar)

Sağlık Astsubayı Ne İş Yapar? Sorumlulukları Nelerdir?

TSK’daki diğer astsubayların görev ve sorumlulukları neyse Sağlık astsubayları için de aynı sorumluluklar vardı. Daha detaylandırmak gerekirse; 

  • Üstleri subaylar ile astları er ve erbaşlar arasındaki ilişkileri düzenleme,
  • Muhabere görevlerini icra etme,
  • Taşıtlar başta olmak üzere diğer silahlı araçlarda nişancı görevi alma,
  • Her türlü düşman hava araçları ile mücadele etme,
  • Birlikler arasındaki iletişimi yapma,
  • Yerleşkeler içerisindeki nöbet girişi ile çıkışını düzenlemek ve güvenliği sağlamak, 
  • TSK’ya ait araçların onarım ve bakımlarını ifa etmek, 
  • Çalışma alanlarının tertip ve düzenini yapmak

Sağlık Astsubayı Maaşı 2022

2022 yılı Sağlık Astsubayı güncel  maaşları kıdem yılı esasına göre farklılık göstermektedir. Göreve yeni başlamış astsubay Aralık 2021’de 5.500,00 TL gibi bir maaş ücreti alıyordu. 2022 yılı ocak ayında yapılan yüzde 30,955’lik oransal zam ile beraber 5 bin 500 TL olan maaş, 1.677,50 TL’lik artışla 7.177,50 TL yükselmiştir. 

Bu maaş icmalini bir başka deyişle ele alırsak, görevine yeni başlayan bir astsubat, 2022 yılında toplamda minimum 89.144,55 TL’lik bir gelir kazanacaktır. 

Yeni başlayan astsubaya göre kıdemli bir astsubayın ücretini incelersek; 2022 yılında toplamda en az 50 bin TL fazla gelir elde edecekler diyebiliriz. Dolayısıyla en düşük astsubay ve en yüksek astsubay maaşlarını bu rakamlar arasında değerlendirmek daha doğru olacaktır. 

6 aylık dönem itibariyle bir astsubayın minimum oranda 43.065 liralık bir gelir kalemi elde edebileceğini söyleyebiliriz. Sonraki altı ay için TİS gereği yapılacak yüzde 7’lik zam ile  astsubay maaşının yaklaşık olarak t7.679,93 TL olması beklenmektedir. Bu tutarda sonraki altı ay için 46.079,55 TL’lik kazanç demektir.