KPSS ile sözleşmeli personel alımı yapan üniversiteler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine istinaden, mali yılla sınırlı olarak sözleşmeli personel çalıştırıyorlar. 4/B statüsünde alınacaklarla ilgili genel mevzuat 28 Haziran tarihli, 1978 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konmuştur. Özellikle 657 sayılı Kanununun 48/A maddesinde sıralanan askerlik durum bilgisi, kamu haklarından mahrum kalacak ceza alması ve Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak gibi istenen kriterler alımların tamamında tüm Kurumlar tarafından adaylardan istenmektedir. 

2 gün önce 10 Eylül 2019 tarihli Resmi Gazete'de Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinin yayınlanan ilanında 84 sözleşmeli personel alımı yaparken, bazı pozisyonlar için KPSS puan barajı koyarken bazıları içinse bu baraj uygulamasını yapmamıştır. Büro personeli, Destek Personeli gibi pozisyonlarda KPSS puan barajı koyan Hacı Bayram Veli Üniversitesi, baraj puan alt sınırında da 70, 65 ve 60 olmak üzere farklı puanlarda istemiştir.

KPSS BARAJ PUAN UYGULAMASI KANUNLA ÇELİŞMEKTEDİR

Başta anlattığımız sözleşmeli personel alımı usul ve esaslarını incelediğimizde kurumlara verilen özel şart belirleme yetkisinin kişinin istihdam edileceği alana yönelik bölüm, sertifika ve tecrübeye yönelik olduğunu,  üst mevzuatta yetki verilmediği halde, Kurumların kendi insiyatifleri ile KPSS puan barajını ilan metnine koyarak personel alımı yapmalarının mümkün olmadığı değerlendiriliyor.