Bakanlık kaynaklarımızla yaptığımız görüşmeler sonucunda edindiğimiz bilgileri facebook grubunda paylaşmıştık. Adaylardan sitemize gelen yoğun mesajlardan sonra konuyla ilgili yeniden araştırma yaparak son durumu öğrenmeye çalıştık. Buna göre Sağlık Bakanlığı tarafından YÖK’e yazılan yazıyla Üniversitelerde 4/B statüsünde sözleşme imzalayarak çalışanlardan 2019/7 atamasına tercih vererek atanmak isteyen kişilerle ilgili bilgi istenmiştir. 

Bunun sebebi ise; Üniversitelerde 4/B statüsünde hali hazırda çalışanlardan 2019/7’de tercih de bulunarak atanmaya hak kazananların tespit çalışmasıdır. 28/6/1978 tarih ve 16330 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda da yer aldığı üzere,  "Sözleşmeli personelin, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmesinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilemez." hükmü yer alıyor. 

Bu hükme göre, sözleşmesini fesih etmeden çalışma devam eden personellerin, aynı anda 2019/7 ile Bakanlığa tercihte bulunup bulunmadıklarının tespiti için, ÖSYM tarafından gönderilen tercih sonuç listesi YÖK’e gönderilerek, bu listede olupta hala Üniversitelerde 4/B statüsünde çalışan kişilerin bilgisi istenmiştir. Kısaca; Üniversite hastanesinde çalışan bir sözleşmelinin, sözleşmesini fesih etmeden başka bir yere yeniden 4/B'li veya 45/A’lı sözleşmeli olarak geçmesi mümkün değildir. 

Sonuç olarak; Sağlık Bakanlığı Üniversitelerde çalışıpta sözleşmesini fesheden yada etmeden 2019/7’ye tercih veren adayların araştırmasını yapıyor. Zaten kanunen de bu araştırmayı yapması gerekiyor. Bakanlığın bu araştırmayı yapmak için YÖK’e gönderdiği yazıya bugün itibariyle hala cevap gelmediği biliniyor. 

Bakanlık tarafından sürecin yakinen takip edildiği, YÖK’e yazılan yazıda istenen bilgiler Sağlık Bakanlığına ulaştığında, göreve başlama duyurusunun yayınlanacağı bilgisine de eriştik. Peki bu ne kadar sürer? Şubat ayına sarkabilir mi? Bu konuda kesin birşey söylemek imkansız. Bu ay içerisinde de çıkabilir, Şubat ayına da sarkabilir.