Tercih yapılan yerin önemi nedir ? Atandıktan sonra bir sürpriz ile karışılaşabilir misiniz ?

İşte Örnekler;

  • 112 acillerde listede ilan edilen istasyonların bir kısmı fiilen kapalı, bu personel başka yerlerde çalıştırılıyor, ayrıca istasyon resmiyette a atipi olmasına rağmen fiile b tipi gibi çalışıyor.
  • Bazı Şehir Hastanlerinde ise personel eksikliği nedeni ile koskoca serviste saat 16'dan sonra tek hemşire kalıyor. 
  • Sağlık Evlerinin bir kısmı kapalı, ilk defa atanacak personel buranın açılış işlemeleri ile de uğraşacak. Ulaşım sorunları yaşanıyor.
  • TSM lere atanan personel sık sık değişik yerlere görevlendirilir.
  • Müdürlük ve ilçe müdürlüklerinde sabit üstü ek döner sermaye alınmaz.
  • Bazı hastanelerde iyi döner sermaye dağıtılırken bazı hastanelerde döner sermaye çok kötüdür.  Bunu en iyi o hastanede çalışan kişiye sorulması gerekiyor.
  • Bugün atamanız olsa güvelik soruşturması vb işlemler 4-5 ay sürecektir.
  • İlk atanan personeli hastanenin en sıkıntılı yerlerine vereceklerdir.
  • Puanınız iyi ve nereye atanacağınızı önceden kestirebiliyorsanız mutlaka o birim hakkında bilgi toplayın

İşte Tercihlerde Bilinmesi Gerekenler;

  1.  Tercihlerde sıralama üstünlüğü esastır.

  2. Puanı düşük olan birinin, puanı yüksek olan birnin 30. tercihini ilk sıraya yazması bir avantaj değildir. Çünkü tercihlerde kimin hangi sıraya yazdığı değil, kimin branş sıralaması olarak önde olduğu önemlidir.

  3. 30 ve aşağısında tercih yeri açan branşlar için yapacak hiçbirşey yoktur. Bu durumda kişiler gitmek istediği ilk ilden son ile doğru tercihini yapmalıdır.

  4. 30 ve fazlası açan yerlerde kişiler 30 tercih hakkı olduğu için birçok yeri elemek zorundadır. Bu durumda yapılacak en güzel şey, sizden önde sıralamaya sahip kişilerin ilk tercihlerini öğrenmeye çalışmak ve buraları elemektir. 

  5. Sıralamanız ne olursa olsun, tercih vermenizi öneriyoruz. Boş kalan pozisyonlara sıralamada etki etmek sizin tercih hakkınız vardır.

  6. Tercihlerde bulunan Eğitim Araştırma Hastaneleri, Şehir Hastaneleri çakılı kadro yerleri değildir. Aksine buraların dönerleri genelde daha yüksektir.

  7. Üniversite hastanelerinde çalışanlar tercih veremezler. Çünkü kılavuzda da geçtği üzere üniversite hastanelerinde unvanıyla çalışan sağlık çalışanları atamalara tercih veremezler, tercih yapsalar dahi atamaları yapılmaz.
  8. Az kişi alan yerleri mi yazmalıyız, yoksa çok kişi alan yerleri mi? Tamamen sıralamanız esastır. Ortalama bir puanınız varsa, 8-10 şehirden 3'er tane hastane/istasyon yazmak yerine, 2-3 şehirden 10'ar tane yazabilirsiniz. Alım sayısından %30 daha fazla bir sıralamaya sahipseniz, atanma şansınız çok düşüktür. İlk atama olacağı için az tercih edilen bölgeleri seçmek, bu atamada işe yaramayacak gibi görülüyor. Çünkü sırf kendi şehri olduğu için 94 puanı olan kişiler var. Tercih edilmez burası dediğiniz bir çok yerin bu atama döneminde yüksek puanla kapanacağını düşünüyoruz.

  9. Düz memurlar tercih verirler ve unvanlarına atanırsalar, atandıktan sonraki süreçte unvan değişikliğini yaptığını ispatlar belge ile Ankara Bilkent’te bulunan Sağlık Bakanlığına evraklarını elden yada posta yoluyla ulaştırması gerekmektedir.

  10. 2019/4 atamalarında tercih ücreti 20 TL olarak belirlenmiştir.

  11.  Sıralamada kayma olabilmektedir. Ama genele baktığımız zaman 2019 yılı 12 bin personel alımının farklı olduğu görülmektedir. Çünkü bu sene herkes çok bekledi ve memurluğa gitmiş kişiler bile tercih yapacaklarını söylemektedirler. Kısaca kayma olur ama abartılı bir kayma beklenmemektedir.

  12. Bu süreçte kritik sıralamaya sahip arkadaşlar tercihlerde duygusal davranıp güzel veya yakın yerleri değil gelmesi muhtemel yerleri yazmalıdır. 

  13. ÖSYM AİS sisteminde fotoğraf süresi dolmuş olanlar, tercih verebileceklerdir. ÖSYM sisteminde olası herhangi bir hataya sebebiyet vermemek adına 7 Ağustos günü örnek bir başvuru oluşturarak test edebilir, problem çıkması halinde en yakın ÖSYM bürosuna başvuruda bulunmalısınız.
  14. DGS ile yerleşenler atamada herhangi bir problemle karşılaşmaz. Ders ve iş saatlerini çakıştırmadan istediğiniz bölümü okuyabilir hatta YKS ile tekrar üniversiteye kayıt olabilirsiniz.


  15. Atanacak kişiler 3+1 statüsüne tabidir. Bu sistemde memur eş, dışında eş tayini ve diğer mazeret tayinleri yoktur. Özel nedenleri olanlar bunları göz önünde bulundurmalıdır.

  16. Geçmiş yılların istatistiği incelendiğinde tercihlerde %33 civarında bir sapma olduğu görülmüştür. Yani 3000 kişi alan bir branşta 4000. Sıralamaya sahip biride rahatlıkla atanmıştır. Tercihlerde sapma olacağınıda göz önünde bulundurarak terihlerinizi bu doğrultuda hazırlayın. 

Sağlık Bakanlığı 12 Bin Personel Alımında Kurum Türlerine Göre Branş Dağılımları haberimizi okumak için tıklayınız.

Tercih Sonucunda Atananlar Bilmesi Gerekenler;

Artık yapmanız gereken Sağlık Bakanlığı/Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü biriminin yapacağı (YGHM) duyuruyu beklemektir.
Burda (genelde sonuçlar açıklandıktan sonra 1 hafta içinde) yapılacak belge teslimi duyurusu ile beraber evraklarınızı (evrakların neler olduğu duyuruluyor) kendi ilinizde bulunan İl Sağlık Müdürlüğüne teslim ediyorsunuz.

Ve artık güvenlik soruşturmanız başlıyor.

Güvenlik soruşturmasında sizlerin geçmiş adli siciliniz kontrol ediliyor. Kolluk kuvvetlerince mahalle muhtarınız veya komşunuzdan da bilgi alınabiliyor. Güvenlik soruşturması olumlu olanların gerekli yazışmları, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı arasında yapıldıktan sonra dosyaları olumlu olanların onayları Sağlık Bakanlığına bildiriliyor.

Dosyalar gerekli işlemlerin ardından ÇKYS ( Çekirdek kaynak yönetim sistemi) sistemine işleniyor. ve böylelikle halk arasında zimmete düşmek olarak bilinen süreç tamamlanıyor.

Zimmete düşmeler oldukça YGHM sitesinde duyuru yayımlanıyor. Kişiler bu duyuruları görmek için hergün 1 kere YGHM sitesini kontrol etmeli. Yayınlanan duyurudan sonra kontrol etmek için Google tarayıcısından zimmet sorgulama yazarak, kimlik bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra ekranda isminiz, atandığınız kurum ve altta yazan kişiye ait bir zimmet kaydı bulunamamştır yazısını gördüyseniz evet zimmete düşmüşsünüz demektir.

Bu durumda atandığınız yer farklı bir ildiyse 15 gün içinde atandığınız kuruma gerekli belgeleri teslim edip göreve başlamanız gerekir. Gerekli belgeler için hem atandığınız yeri arayabilir hemde yhgm sitesindeki duyurudan gerekli evrakları öğrenip teslim edebilirsiniz.  

Not: Zimmete düşme olayı genelde 2-8 ay arasında sürmektedir. Fakat istisnai olarak 1 yılı aşan güvenlik soruşturmalarıda olmuştur.