21 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yataklı Sağlık Tesislerinde Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Değişiklik yapan Tebliğe göre Birinci basamak, İkinci basamak ve 3. Basamak yoğun bakımlarda asgari çalıştırılması gereken personel sayıları belirlenmişti.

Tebliğe göre erişkin yoğun bakım servislerinin asgari donanım, personel ve hizmet standartları ekinde yer alan;

  • Birinci basamak erişkin yoğun bakımda, günün her saatinde, serviste 5 yatağa kadar bir hemşire, ilave her 5 yatak için biri hemşire,
  • İkinci basamak erişkin yoğun bakımda ise günün her saatinde serviste her 3 yatak için en az bir hemşire,
  • Üçüncü basamak erişkin yoğun bakımlarda ise günün her saatinde serviste her 2 yatak içinde en az bir hemşire ya da sağlık memurunun

görevlendirilmesi düzenleme altına alınmıştır.

Ancak sahadan gelen birçok şikayete bakıldığında Tebliğe rağmen hastane idarecilerinin yoğun bakımlarda bu koşullara göre personel çalıştırmadığı belirtiliyor.

Nitelikli bakım hizmeti sunumunda yeterli sayıda hemşire bulundurulmasının ve hastaların hemşirelik bakım kalitesinden memnuniyetinin hastanelerde sağlanan bakım kalitesinin bir göstergesi olduğunu unutan hastaneye idarecilerine yukarıda belirttiğimiz tebliğde yer alan sayıları tekrar hatırlatmak istiyoruz.