İstanbul’da özel bir hastanede yoğun bakım servisinde yatan yaşlı hastalarla dalga geçen hastane çalışanları ülke gündemine oturdu. Olayla ilgili 8 kişi gözaltına alınırken 4 kişi tutuklandı. Yaşanan bu skandalın ardından Türkiye Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner tüm eğitim araştırma hastanelerinde bu tür durumlara karşı doktorundan hemşiresine, sağlık teknisyeninden hasta bakıcısına kadar her sağlık çalışanı için kurulan "Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Bölümü" var dedi.

Dernek Başkanı Kıraner, acil serviste, yoğun bakımda veya Onkoloji Servisi gibi her gün ölümle burun buruna çalışan sağlık personellerinin psikiyatrik olarak desteklenmesinin gerektiğinin altını çizerken, “zira bu kişiler cidden depresyon ve anksiyete sorunu riski ile karşı karşıya” ifadesini kullandı.

LİYEZON DETAYI

Kıraner, "Başta acil servis, yoğun bakım gibi özellikli birimlerde çalışan doktorlar, hemşireler ve sağlık personelleri olmak üzere tüm sağlık personellerinin hastalıkla, ölümle başa çıkma mekanizmaların artırılması ve düzenli aralıklarla güncellenmesi gerekiyor. Keza ölümle sık karşılaşan özellikli birimlerin ölüm konusunu da konuşması gerekiyor. Ancak Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Bölümü takipleri bir zorunluluk değil. Kişinin durumunun farkına varması ve kendisinin başvurması gerekiyor. Diğer yandan tükenmişlik gibi sendromda olan biri durumun farkında olamayabiliyor. Biz hemşireler sürekli kritik hastalarla bir arada olduğumuz için bu tür hizmetlerin düzenli ve sürekli olması gerekiyor ancak bu takipler henüz ülkemizde tıbbi bir zorunluluk değil" açıklamasını yaptı.

Öte yandan özel hastanedeki görüntüleri çektiği ileri sürülen eski hastane çalışanı Murat Yıldırım, “insanlara acı çektirerek bunu eğlence malzemesi yapıyorlardı. Görüntüleri görünce kendi anne ve babam aklıma geldi. Vicdanen rahatsız oldum” ifadesini kullandı.

Hastanedeki yaşananlarla ilgili sabah gazetesine konuşan eski hastane çalışanı görüntülerle ilgili Şantaj yaptığı iddiasıyla gözaltına alındığını ancak serbest bırakıldığını söyledi. Eski hastane çalışanı Yıldırım hastane yönetiminin telefonuna el koymak istediğini ve para teklif ettiğini ileri sürerken Şantaj iddialarini da “böyle bir şey olsaydı serbest kalmazdım” diyerek reddetti.

'ŞAHİT OLDUM'
Şu anda vale olarak çalışan Yıldırım, "Ben 2 Ekim 2019'da hastanede temizlik görevlisi olarak işe başladım.

Bu olaylara gece nöbetlere kalmaya başladığımda şahit olmaya başladım. Hemşireler, hastaları oynatıyorlar, para atıyorlardı.

Yoğun bakımda hastaların özellikle geceleri sahipsiz kaldıklarına şahit olmaya başladım" diye konuştu.

Yıldırım, Zeren'e makyaj yaptırılıp, hemşirelerin kendi arkadaşlarıyla yaptıkları görüntülü aramalarda 'Nermin hadi merhaba de' diyerek eziyet ettiklerini söyledi.

'PARA TEKLİF ETTİLER'
Yıldırım, hastane yönetiminin telefonuna el koymak istediğini ve para teklif ettiğini iddia etti. Şantaj iddialarını reddeden Yıldırım, "Böyle bir şey olsaydı serbest kalmazdım.

Beni çoktan tutuklarlardı. Böyle bir şey varsa ispatlasınlar. Görüntüleri hastane yönetimine gösterdim. 'İnanmıyoruz' dediler.

Daha sonra 'Bu telefonu bize ver sana sıfır bir telefon alalım. Kaç para istiyorsun. Ne kadar çalıştın bizde. Ben sana o tazminatın fazlasını getireceğim.

10 binse 20 getireceğim' dediler. 'Yoğun bakıma kamera koyun yeter' dedim onlara.

Bunun üzerine yoğun bakım çalışanları telefonlarını temizledi. Yoğun bakımda olağanüstü hal ilan ettiler" diye konuştu