696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yaklaşık 1 milyona yakın sürekli işçinin zorunlu emekliliğe tabi tutulması bekleniyor.

Hükümetin zorunlu emeklilikle ilgili bir düzenleme yapmaması durumunda emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili (EYT) düzenlemesi sonrasında 100 binlerce işçi zorunlu olarak emekli edilecek.

Emekli maaşlarının 3500 TL gibi bir ücret olması beklenen bu işçilerle ilgili hem Öz Sağlık İş sendikasından hem de Sağlık İş Sendikasından önemli açıklamalar geldi.

ZORUNLU EMEKLİLİK KALDIRILSIN!

EYT düzenlemesinin bir yandan mağduriyeti giderilirken diğer yandan da başka mağduriyetlere sebep olacağı vurgulanan açıklamalarda, zorunlu emeklilik uygulamasının bir an önce kaldırılması gerektiğinin altı çizildi.

KHK GEREĞİ EMEKLİ EDİLİYORLAR

696 sayılı KHK ile taşeronda işçi olarak görev yaparken kadroya geçirilen sürekli işçilerin zorunlu emekli edilmesine yönelik uygulamanın dayanağı aynı KHK’nın geçici 23. maddesine dayanıyor.

Sendikalar kamuda gönüllülük esasının dikkate alınması gerektiğini belirtirken nitelikli işçi kadrolarının zorunlu olarak boşaltılmasının önüne geçilmesini istiyorlar.

İŞÇİLERİN ÇOCUKLARININ GELECEKLERİ

EYT düzenlemesi sonrasında binlerce işçinin mağdur olacağı vurgulanan açıklamalarda tecrübeli, verimli ve genç yaştaki işçiyi işinden, çocuklarının ise geleceğinden edilmemesi gerektiği belirtildi.