Basında yer alan haberlere göre öncelikle tüm sözleşmeli personele kadro verilmesi değerlendirirken, 3 + 1 formülünün yanında memurlar ile aynı hakların verilmesi seçeneğininde çalışmalar arasında değerlendirildiği öğrenildi.

Birinci formülde; sözleşmeli personele kadro verilmesi gündemde. 2011 ve 2013 yıllarında yapıldığı gibi sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi formülü en çok konuşulan düzenleme olarak masada. Ancak doğu ve güneydoğu Anadolu bölgelerinde ki illerde okul ve sağlık kurumlarında personel istihdamında zorluk çekileceği endişesi bu formüle karşı alternatif formüllerin düşünülmesine sebep oluyor. Kadroya geçme halinde binlerce çalışanın eş ve sağlık durumu mazeretleri nedeniyle tayin isteyeceği ve bunun sonucunda da sağlık kurumları ile okullarda personel açı oluşacağı söyleniyor.

Çalışma Bakanlığının masasındaki diğer bir formül ise 3 + 1 formülü. Sağlık personelleri başta olmak üzere diyanet personeli ve öğretmenlerde olan üç yıl sözleşmeli olarak çalışan personele kadroya geçme hakkı tanınması seçeneğinin tüm sözleşmeli personel için tanınması diğer bir formül. Bu formülün hayata geçmesi durumunda üniversite olsun diğer bakanlıklar olsun buralarda görev yapan tüm sözleşmeli personelin üç yıl sonunda kadroya geçirilmesi hedefleniyor.

Üçüncü formül olarak memurlar ile aynı hakların verilmesi seçeneğini de değerlendiren Çalışma Bakanlığı, memurların sahip olduğu görevde yükselme başta olmak üzere mazeret tayinlerinin bir kısmı ve bir takım özlük haklarının sözleşmeli personele verilmesi görülüyor. Sözleşmeli personelin izin konusunda mağdur oldukları bilinirken memurlar ile aynı haklara sahip olduklarında yurtdışı görevlendirilme ve görevde yükselme gibi bir çok hak tanınmış olacak.