SGK'nın Sağlık Bakanlığı’na gönderdiği bir yazının sağlık çalışanları için “meslek hastalığı” genelgesi olarak yorumlandığı iddia edildi.

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre; yazının, hastalık nedeniyle mağduriyet yaşayan çalışanların evraklarının SGK’ye gönderilmesi prosedürünü anlatan bir yönlendirme yazısından ibaret olduğunu savunan Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, “Covid-19 hastalığı ivedilikle meslek hastalığı olarak tanımlansın” çağrısı yaptı. Dr. Kılıç ve Demir, “Bir hastalığın meslek hastalığı olup olmadığı, çalışanın meslek hastalığı veya vazife malullüğü hükümlerinden faydalanıp faydalanamayacağı konusunda kararı verme yetkisi SGK’ye aittir. Dolayısıyla bakanlığın bu yazısı ile sağlık çalışanlarının meslek hastalığı/vazife malullüğü hükümlerinden doğrudan yararlanacaklarını söylemek doğru değildir” dedi.

TTB: Sağlık Bakanlığı'nın genelgesi tüm sağlık çalışanlarını kapsamıyor

TTB'nin Twitter hesabından açıklama yapan Fincancı, "Burada söz konusu olan doğrudan, hiçbir illiyet bağı aranmadan sağlık çalışanlarına vazife malullüğü ya da meslek hastalığının değerlendirilmesi olmalı. Dünyada da ülkelerin büyük çoğunluğunda bu uygulama yerleşmiş durumda. Türkiye'de SGK'ya bırakılmış, bir ispat yükünü sağlık çalışanına yükleyen bir yaklaşım var" ifadelerini kullandı. 

"Sağlık Bakanlığı genelgesi dikkate alınarak sanki meslek hastalığı ya da vazife malullüğü kabul edilmiş gibi bir algı oluştu ancak bunun gerçek olmadığını ifade etmek gerekiyor" diye kaydeden Financı, şöyle devam etti:

"Yazının kendisinde de illiyet bağı arandığına dair bir ibare var. Ekte bulunan formlar var ve bu sorulara sağlık çalışanlarının yanıt vermesi bekleniyor. Örneğin, bu sorulardan biri aynı kurumda başka hastalanan sağlık çalışanı olup olmadığı sorusu. Oysa iş yeri hekimlerinin başka herhangi bir sağlık çalışanı olmadan tek başına hizmet verdiği koşullarda, fabrikalarda,  atölyelerde hastalığın daha yaygın olduğunu bildiğimize göre; bu bir vazife malullüğü ya da meslek hastalığı olmanın yanına bile yaklaşamayacak.

Bunun yanında tabii ki illiyet bağı aranması demek ispat yükünü sağlık çalışanına yüklüyor. Burada söz konusu olan doğrudan, hiçbir illiyet bağı aranmadan sağlık çalışanlarına vazife malullüğü ya da meslek hastalığının değerlendirilmesi olmalı. Dünyada da ülkelerin büyük çoğunluğunda bu uygulama yerleşmiş durumda. Türkiye'de SGK'ya bırakılmış, bir ispat yükünü sağlık çalışanına yükleyen bir yaklaşım var."

MESLEK HASTALIĞIYLA İLGİLİ AJANSLARIN GEÇTİĞİ SON HABER

TÜM SAĞLIK KURUMLARINDAKİ ÇALIŞANLAR YARARLANABİLECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuyla ilgili olarak hızlı şekilde hareket edilmesi talimatını verirken, yaşanan gelişmelerden sonra Sağlık Bakanlığı genelge yayımladı. Yayımlanan genelgeyle birlikte sağlık çalışanları için yeni haklar da getirilmiş oldu. Genelge ile, koronavirüs nedeniyle meslek hastalığı veya vazife malullüğünden, üniversite ve özel hastaneler dahil tüm sağlık kurumlarındaki çalışanlar yararlanabilecek.

Başvurular ilgili birim amiri (İl, İlçe Sağlık Müdürü, Başhekim) sonrasında ise İl Sağlık Müdürü tarafından onaylanacak. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamındaki memurlar ile ilgili onaylanan başvurular İl Sağlık Müdürlüklerince Sağlık Bakanlığı'na gönderilecek. Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlarda istihdam şekli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamı dışında görev yapan çalışanlara ilişkin onaylanmış başvurular ise, İl Sağlık Müdürlükleri tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri'ne gönderilecek. Sabah'ın haberine göre sağlanan haklar özetle şöyle olacak:

VAZİFE MALULÜ SAYILANLAR

  1. Vefat eden yada çalışma gücünü kaybeden sağlıkçılar vazife malulü sayılacak
  2. Vazife malullerine veya yakınlarına belli şartlarda ikramiye ve hizmet süresine bakılmadan maaş ödenmektedir
  3. Maaşlara ek ödeme ve tazminatlar da eklenmektedir.
  4. Bu durumdaki kişilere faizsiz konut kredisi imkanı sağlanmaktadır
  5. Yakınlarına devlet memurluğu hakkı tanınmaktadır
  6. Belli oranlarda vergi indirimi sağlanmaktadır
  7. Bazı faturalarda özel indirimler uygulanıyor.
  8. Çocuklarına eğitim yardımları yapılıyor.

MESLEK HASTALIĞI SAYILANLAR

  1. Geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor.
  2. Sağlık durumuna göre sürekli iş göremezlik ödeneği bağlanıyor.
  3. Vefat halinde yakınlarına gelir ve maaş ödeniyor.
  4. Gelir bağlanmış kız çocuklarına evlenme ödeneği veriliyor.
  5. Madde manevi tazminat ödenebiliyor.

KAÇ LİRA ÖDENECEK

  1. Emeklilik ikramiyesi 30 yıl üzerinden ödenecek.
  2. Vazife malullerine her yıl 3 bin 213-5 bin 842 lira arasında ek ödeme olacak.
  3. Çocuklarına aylık ilköğretimde 182, ortaöğretimde 273, yükseköğretimde 365 lira verilecek.
  4. Vazife malulü ve eşlerine ücretsiz seyahat hakkı olacak.
  5. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına kamuda 1 kişilik istihdam hakkı olacak.
  6. Aylık bağlanacak.
  7. Hayatını kaybeden sağlık çalışanının ailesine bir konut için TOKİ'den faizsiz kredi kullandırılacak.