Bakanlığın giyim yardımı adı altında yaptığı ödemelere tepki gösteren sağlık çalışanları, “hakları ödenmez” denilen sağlık çalışanlarına 38 TL ile 190 TL arasında değişen oranlarda giyim yardımı tutarı ödenmesini “bizimle dalga geçmeyin” olarak yorumladılar.

Sağlık çalışanlarına bu kadar düşük tutarda giyim yardımı ödemesinin reva görülmesi tepkileri çekerken ödenen parayla bit pazarından bir kıyafetin alınamadığı, bu parayı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya versinler bakalım, bir tane hekim önlüğü alabiliyor mu? diye sorularla tepkilerini dile getirdiler.

Her yılın sonunda hekim, hemşire, ebe, laborant vb. personellere Bakanlık tarafından ödenen önlük, terlik gibi kıyafetlere ait giyim yardımı ödemeleri tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Hiçbir bürokratın fiyatları güncelleme ihtiyacı hissetmediği, Sağlık Bakanının da bu yönde herhangi bir adım atmadığı komik rakamlar eleştirileri de beraberinde getiriyor.

SAĞLIKÇIYA VERİLEN GİYİM YARDIMI MİKTARLARI

  • Sağlık memuru 38.29 TL
  • Hekim 38.29 TL
  • Hemşire 171.70 TL
  • Sözleşmeli hemşire 143.20 TL
  • Ebe 190.85 TL

***

ORTALAMA MALİYET 1712 TL

Hemşireye 2 çorap, 1 ayakkabı ve 2 kep (bone) ücreti olarak 171 TL ödenirken; ürünlerin pazardaki fiyatının 1712 TL olduğu belirtildi.

Sağlıkçılar, şu hesabı yaptı;

  1. Hemşire ve hekim çorabı siyah: 59.80 TL
  2. Doktor, hemşire forma takım: 1200 TL
  3. Doktor, hemşire hastane terliği: 400 TL
  4. Doktor, hemşire bonesi: 52.32 TL

Toplam: 1.712.12 TL

***

KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Dr. Ahmet Özdemir, Sağlıkçılara verdiği giyim ödemesinin çok düşük kaldığına ilgi çekerek "Bu rakamlar çok komik. 38 TL ile 190 TL aralığında değişiyor. Sağlıkçı bu para ile ne yapabilir? Biz mesleki tanımımız gereği belli kıyafetleri giyinmek durumundayız. Bugün en kolay bir beyaz önlük bile 150-200 TL aralığında başlıyor. En azından bu hususta devletin planlamasında komik rakamların olması, bu rakamların güncellenmemesi devasa sorun meydana getiriyor bizler için. En kısa sürede ekonomik şartları gözeten yerden en azından güncellenmesini istiyoruz" dedi.

Çoğu hastanede kıyafet yönetmeliğinin uygulanmak istendiğini ve üniformaların tek tipleştirmek istendiğini hatırlatan Özdemir "Çoğu hasadetde belli renk önlüklerin giyilmesi isteniyor. Bu şartlarda bunu zorlayınca bir de bu tarz giyim yardımı ile olunca bu çalışanlar için ciddi zorlama oluyor. 38 TL yardımla çalışanın ayakkabı alması isteniyor. Bu giyim yardımları ile olası değil. Belki sene içerisinde iki kez giyim yardımı yapılabilir. Şartlar en azından çalışma alanlarına göre belirlenerek, ekonomik göstergelerde ona makul duruma getirmek gerekiyor. Kıyafet yönetmeliğinin mecburi duruma getirilen yerlerde bunun gene işveren aracılığıyla karşılanması gerek. Bu da natural olarak bizim devletten beklentimiz durumuna geliyor. Bir önlüğün en az fiyatı 150-200 TL. Yaptığımız işten araya girmek esnasında kirlenme olasılığı yüksek. Beyaz önlük gerçekte temizliği temsil ediyor. Bir hekimin, hemşirenin yani Sağlık çalışanının aniden birçok önlüğünün olması gerek. Fiyatların bir an evvel güncellenmesi gerek. Eskiden kamu kaynakları ile meydana getirilen Sümerbank'tan karşılanabiliyordu bugünümüzde serbest pazar koşullarında bu rakamlarla bir şey almamız olası değil" değerlendirmesini yaptı.

EN AZ 4 BİN TL OLMALI

SES Şişli Şubesi Eş Başkanı 21 senelik Sağlıkçı Abuzer Arslan ise kendine giyim desteği olarak 38 tl 29 kuruş yatırıldığını anımsatarak "Sağlık Bakanı'na bu parayı versinler bakalım bir önlük alabilir mi?" diye sordu. Arslan, ödenen oranların çok düşük olduğunu söyleyerek "Giymemiz gereken önlüğü bu parayla almamız gerekiyormuş. Ama 200 tldan aşağıya önlük yok. Devletin aklı 90'lı senelerde kalmış. Rakamlar güncellenmiyor. Önceleri Sümerbank çeki verilirdi, gene üzerine para koyar bir şey alırdık fakat bugün yatırılan oran çok çok daha düşük ve güncellenmediği için komik” dedi. "Bizimle alay ediyorlar" diyen Aslan, şu şekilde devam etti:

"Her sene kamuda çalışan çoğu memura giyim yardımı yapılır. Bu giyim yardımı görevde olduğunuz branşa göre değişir. Örneğin polislere kıyafet verilir. Ama Sağlıkçıya parasal olarak para veriliyor. Örneğin ben veri hazırlama ve kontrol işletmeniyim. Benim giyim yardımım iş önlüğü diye geçiyor. Aynı şekilde hekimlerde de iş önlüğü diye geçiyor. Hemşirelere ise forma, kep, ayakkabı ve iki adet çorap diye verilir. Hemşirelere 171 TL olarak ödenir. 600 TL'den aşağı bir forma yok. Bugünkü şartlarında bu paralarla bit sektöründe bile bir şey alamayız. 1965 senesinde kanuna dayanarak giyim yardımı çıkarıldı. Ama enflasyon düşünülmeden oluşturulan bu yardımlar güncellenmediği için bu rakamlar düşük kaldı. Resmen bütün kamu çalışanlarıyla alay ediliyor. Bir önlük, bir forma bir sene dayanmaz. Birkaç adet gerekli. Örneğin laboratuvarda çalışan bir laboratın en az iki yedek önlüğünün olması gerek. 6 ayda bir giyim yardımı olmalı ve 2 bin TL’den aşağı olmamalı. İlgililer bizimle alay etmesin."

BİR ÇORAP BİLE ALAMAZSIN

SES Anadolu Şube Eş Başkanı Erdal Güzel ise oluşturulan giyim yardımını eleştirerek “Sağlıkçıya oluşturulan bu yardım çok komik. Daha evvelce çek veriliyordu, Sümerbank’a gidiyorduk, üzerine gene para veriyorduk. Sonra bu iptal oldu, nakit olarak hesabımıza yatırılıyor. 38 TL ile bir çorap bile alamazsın. Bu insanlarla dalga geçmektir. Bunların en az karşılığı 5 bin TL’den aşağı olmamalı” dedi.