Biliyorsunuz, geçen yıl Sağlık Bakanlığı salgın nedeniyle acil ameliyatların dışındaki "elektif" yani normal ameliyatların uygun bir tarihe ertelenmesi konusunda genelge yayımlamıştı.

Bu uygulama kamu hastanelerinde devam ediyor hâlâ...

Söz konusu genelgenin amacının ise sağlık kuruluşlarında koronavirüsün yayılımını önlemek, yoğunluğu aza indirmek ve sağlık personelinin üzerindeki yükü azaltmak olduğu açıklanmıştı.

Ve ayrıca MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sitemi) randevularına da kısıtlama getirildi.

Mevcut MHRS sistemi, günlük olarak 2. basamak kamu hastanelerinde bir hekime sadece 36 hasta bakma imkânı tanıyor.

Randevu alan bazı hastalar gelmeyince de bu rakam günlük olarak 20- 22'ye kadar düşüyor...

Hâlbuki daha önce bir hekim günde ortalama 85 - 90 hasta bakıyordu...

MHRS siteminde kısıtlamaya gidilmesi ve normal ameliyatların yapılamamasının hem hastaları, hem de cerrahi alanda çalışan hekimleri sıkıntıya düşürdüğü öne sürülüyor.

***

Evet, Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, mevcut uygulamadan dolayı özellikle kronik ve ameliyat olması gereken hastaların sağlık hizmeti almakta zorlandığını belirterek, "Tedavileri yapılamayan veya aksayan hastalar terminal döneme girdi..." dedi.

Başkan Doç. Dr. Türkkan, bunun nedeninin erken tanının konulamayışından kaynaklandığını söyledi.

Performans ve ek ödeme sistemine karşı olduklarını da söyleyen Başkan Doç. Dr. Türkkan, "Performans sitemi nedeniyle hekimlerimiz gerçekten zorda. Üç gün içinde 2 genç hekimin, istifaların açılmasıyla birlikte özel hastaneye geçeceklerini öğrendim. Üstelik bir hekimin özellikli branşı var. Oradan ayrıldığı takdirde o kurumda o hizmet verilemeyebilir!.." şeklinde konuştu.

***

"İstifaların açılmasını bekliyoruz!"

Konu ile ilgili görüştüğümüz birçok cerrah, kamu hastanelerinde yürütülen sisteminin kabul edilebilir bir yanının bulunmadığını söylüyorlar!

Sağlık Bakanlığı'nın uygulamalarından dert yanan bazı cerrahlar sıkıntılarını şöyle dile getirdiler:

"Sağlık Bakanlığı, salgının ilk dönemlerinde kamuda çalışan tüm sağlıkçıların ek ödemelerini tavandan alacağını duyurmuştu. Öyle de oldu. Ancak bu son zamanlarda tavandan ek ödemenin sadece kovid alanında çalışanlara verileceği belirtildi! Sistemden dolayı kovid alanlarında ayda 2 veya 3 gün çalışıyoruz. Hal böyle olunca 27 günde normal işimizi yaptık diyelim ama yapamıyoruz! Çünkü muayene randevuları sınırlı, acilin dışında ameliyat yapamıyoruz. Cerraha, yaptığı işlemlerden topladığı puan kadar ödeme yapılıyor. Zaten ameliyatların yüzde 90'ından fazlası elektif ameliyatlar. Kısacası Bakanlık, 'Hasta bakmayacaksınız, ameliyat yapmayacaksınız!' diyor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Peki, ne yapacağız? Söyleyelim; birçok cerrah istifaların açılmasını bekliyor. Açıldığı an ilimizde bilemem ama ülke genelinde kamudan ciddi kopuşlar olabilir!.."

***

Daha önce de paylaşmıştık bu sütunlardan:

"Kronik hastalar ve normal ameliyat olacaklar hastanelere salgın endişesi ile gidemiyor. Parası olan özele gidiyor, olmayan da evde sırasının geleceği günü bekliyor..." diye.

"Sıra" demişken...

Bazı cerrahlar, "Normal ameliyatlar açılsa bile yoğunluktan bir hastaya ancak 3 ay sonrasına gün verilebilir. Birçok hasta ağrısıyla, sızısıyla evinde bekliyor. Kimilerinin durumu da ağır... Ne olacak?  Biz de bilemiyoruz!.." diyorlar...

Sağlıkta durum böyle!..

Lale Akasoy / Yeni Dönem