Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yemek dağıtım hizmeti veren şirket elemanlarının ex taşımalarının gündeme gelmesinin ardından hastanenin bir odasında tek tek sorguya çekildiği öğrenildi

KADRO HAKKI İSTEMİŞLERDİ

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmet veren yemek dağıtım şirketinin elemanları isyan ediyor. 2008 yılından bu yana şirkete hizmet veren ve şartnameleri değişen elemanlar, işlerini kaybetmemek için yemek dağıtım işinin yanı sıra; kan alma, hasta taşıma, hasta temizliği ve hatta ölü hasta taşıma işlemleri dahi yapmak zorunda kaldıklarını söylediler. Haklarını arayan işçiler, kendilerine ‘İşinize geliyorsa’, 'kapıda kaç kişi var bekleyen' diyerek işten atılmakla tehdit edildiğini de iddia ettiler. 

BAŞHEKİM KONUŞMAK İSTEMEDİ

Gazetemizde dün 'Ölü bile taşıttılar' başlıklı manşet haberimizle gündeme getirdiğimiz işçi problemleri ve talepleri üzerine hastane yönetimi harekete geçti. Edinilen bilgilere göre; işçiler tek tek bir odaya alınarak, yöneticiler tarafından söz konusu problemleri neden gündeme getirdiklerini yönünde sorgulandı. İşçilerin, tutanak tutma ve işten atılmakla tehdit edildikleri de iddialar arasında. Öte yandan konuyla ilgili görüşme talep ettiğimiz hastane başhekimi işlerinin yoğunluğundan dolayı talebimizi reddetti.

BAŞHEKİM AÇIKLAMA GÖNDERDİ

‘Ölü bile taşıttılar’, ‘Hastanede sorgu odası’ başlıklı haberler hakkında açıklama gönderen Şen şu ifadelere yer verdi: “Söz konusu işçiler müdürlüğümüz ve bağlı sağlık tesisleri ile ek hizmet binalarının 24 ay süreyle malzemeli yemek pişirme, dağıtım ve sonrasında hizmetleri alım işi ihalesi kapsamındaki işler haricinde herhangi bir görevde çalıştırılmaları gerek iş kanunu gerekse mesleki yeterlilik açısından mümkün değildir. Kamuda sadece personel çalıştırılmasına dayalı çalışan işçiler 02.04.2018 tarihinde 375 sayı KHK ile kadroya geçmişler ancak sadece personel çalıştırılmasına dayalı olmayan işlerde çalışan bu gibi personeller kanun gereği kadrolu işçi olarak geçiş yapamamışlardır. Haberde bahsedilen bu işçiler 2014 yılından önce klinik destek, temizlik vb. işlerde tek hizmet kolu altında çalışırken veya sadece malzeme hariç yemek pişirme dağıtım ve sonrasında hizmetleri kapsamında çalışırlarken, 2014 yılında bakanlığımıza bağlı tüm sağlık tesislerinde yapılan malzemeli yemek pişirme, dağıtım ve sonrası hizmetlerine geçilmiş olunması nedeniyle 02.04.2018 tarihinde uygulanan 375 sayılı KHK kapsamı dışında kalmışlardır. 2014 yılında uygulanmaya başlanan alım şeklinden kaynaklanan mağduriyet malum basın kuruluşu tarafından bugün yaşanıyor gibi gösterilmiştir. Hastanemiz başta kovid-19 pandemisi olmak üzere her türlü hastalıkla mücadele etmekle birlikte akademik olarak da bölgenin en büyük ve en önemli sağlık tesisi olarak hizmet vermektedir. Hastanemizin isminin böyle iftira ve karalamalarla lekelenmesi kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Gerçek dışı bu haberlerle hastane idaremize karşı karalama kampanyası yürütüldüğü, hastanemiz ve başhekimliğimiz kamuoyu önünde küçük düşürülmeye çalışılmaktadır. 03.03.2021 ve 04.03.2021 tarihli haberde, şahsıma, kişilik haklarıma, akademik kimliğime zarar verebilecek nitelikte bulanan organizeli bu iddia ve ifadeler işbu metinde tekzip edilmiştir.”

Gazete Gerçek / Tolga BİRGÜCÜ