Trabzon'da İki medikal firmanın yöneticisi devleti zarara uğrattığı için yargıçlara hesap veriyor.
SGK’ya giden bir ihbar mektubunun ardından yapılan incelemede devletin zarara uğratıldığı ortaya çıktı. İki medikal firmasının müdürü hakkında hapis istemiyle dava açıldı.

SGK’YA İHBAR MEKTUBU GİTTİ

Fatih Devlet Hastanesi’nde çalıştığını ileri süren D.S. adlı bir kişi, 2005-2007 yılları arasında iki medikal firmanın devleti zarara uğrattığı yönünde bir ihbarda bulundu. D.S. adlı kişinin SGK’ye gönderdiği ihbar mektubunda, ameliyathanelerde yapılan diz ve kalça protez ameliyatlarında kullanılan malzemenin iki medikal firmadan temin edildiğini, faturalarını bazılarının el yazısıyla, bazılarının da alt üst nüshalarının farklı olduğunu, ameliyatta kullanılan malzemelerle fatura edilen malzemelerin farklı olduğunu, kalça ameliyatlarında yerli ürün kullanıldığı fakat ithal ürün kullanılmış gibi faturalandırıldığını, faturalara ilave edilen barkot etiketlerinin bir çoğunun fotokopi ya da sahte olduğunu ileri sürdü.

SGK DOKTORA İNCELEME YAPTIRDI

SGK tarafından görevlendirilen Dr. Yusuf Taşan, Trabzon’daki çeşitli hastanelerden diz ve kalça operasyonlarına ait raporları incelemeye aldı.  Dr. Taşan, iki firmanın Fatih Devlet Hastanesi ve Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde kurumun zarara uğratıldığını belirtilerek, soruşturmanı derinleştirmesini ve muhakkik tayin edilmesini talep etti.

MUHAKKİK DOKTOR TAYİN EDİLDİ

Muhakkik olarak tayin edilen Dr. Ahmet Ali Kadıoğlu’nun yaptığı inceleme sonucunda hazırladığı rapor SGK’ya sunuldu. Raporda ameliyatlarda kullanılan malzemelerle kurumu fatura edilenlerin malzemelerini farklı olduğu, geri ödeme dosyalarında bazı barkotların fotokopi olduğu, reçetelerdeki malzeme miktarı ile kuruma fatura edilen malzeme miktarının farkı olduğu ve çimentosuz sistemlerde çimento kullandığını belirledi. Dr. Kadıoğlu olayın incelenmesi için müfettiş istedi.   

SGK İKİ MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

SGK’de görevli iki müfettiş yaptıkları inceleme sonucunda iki firmanın kurumu ne kadar zarara uğrattığı tespit etti. Müfettişler, M.T. adlı müdürün görev yaptığı medikal firmanın kurumu 11 hasta üzerinden 28.439.62 TL zarar uğrattığını belirlerken, C.B. adlı kişinin müdür olarak görev yaptığı medikal firmasının ise kurumu 131 hasta üzerinden 232.232.73 TL zarara uğrattığını rapor etti. İfade veren iki müdür haklarındaki suçlamaları reddetti.  Müfettişler savcılığa suç duyurusunda bulundu.

BİLİRKİŞİ İSTENDİ DOSYA İADE EDİLDİ

Savcılık tarafından hazırlanan iddianame Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme 2014 yılında dava dosyasının bilirkişi tarafından incelenerek hangi firmanın hangi hastalara karşı sahtecilik ve dolandırıcılık eylemeni gerçekleştirdiğinin belirlenmesini istedi. Yapılan bilirkişi incelemesi sonucunda dosya yeniden savcılığa gönderildi.

SAVCI İKİ SUÇTAN HAPİS TALAP ETTİ

Soruşturmayı tamamlayan savcı tarafından hazırlanan iddianamede iki şüpheli hakkında zincirleme şekilde kuma kurum ve kuruluşlarına dolandırmak, zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik suçlarından hapis talep etti. Bu arada ihbarı yapan kişinin kim olduğu ise belirlenemedi. Davanın ise Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldüğü öğrenildi.