Ankara Tabip Odası, Ses Sendikası Ankara Şubesi ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası 2013 yılında temeli atılan ve 9 yıldır hizmete alınamayan 3624 yataklı Etlik Şehir Hastanesi‘ne yönelik açıklama yaparak itirazlarını 3 başlık altında sıraladılar.

ŞEHİR HASTANESİ İÇİN 5 HASTANE DAHA KAPANACAK

Etlik Şehir Hastanesine 1,1 milyar euro yatırım bedeli öngörüldüğünü, sözleşme bedelinin ise 2,2 milyar euro olduğunu belirten sağlık meslek örgütleri hastanenin açılabilmesi için öncelikle Etlik İhtisas Hastanesi’nin kapatıldığını hatırlattı.

Kentte faaliyet gösteren beş kamu hastanesi daha şehir hastanesinin açılmasıyla kapanacağı, bunların Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH), Sami Ulus EAH, Onkoloji EAH, Etlik Zübeyde Hanım EAH, Ulucanlar Göz EAH olduğu belirtilen açıklamada, “Bu beş hastane ilimizde açılan Ankara Şehir Hastanesi’nin üzerinde acil servis yükünü karşılamakta, poliklinik hizmetlerinde ise eş değer hizmet üretmektedir. Sağlık Bakanlığı, Etlik Şehir Hastanesi ile Ankara Şehir Hastanesinin ürettiği hizmete denk hizmet üreten beş kamu hastanesini kapatarak ve bu hizmeti 2,2 milyar euroya alacağı bir hastane açmaktadır” dedi.

Sağlık meslek örgütleri Etlik Şehir Hastanesi’ne ilişkin itirazlarını ise üç başlık altında sıraladı. Projenin toplam süresinin 28,5 yıl olduğunu, yapımın firmalardan kaynaklı sorunlar nedeniyle 3 yıl 6 ay değil 8 yıl 9 ay sürdüğünü söyleyen meslek örgütleri itirazlarını şu şekilde sıraladı:

"BİRİNCİ İTİRAZ: Projenin toplam süresi 28,5 yıldır. Projenin inşaat süresi firmalardan kaynaklı sorunlardan dolayı 3 yıl 6 ay değil, 8 yıl 9 ay sürmüştür. Dolayısıyla inşaat süresinin uzaması toplam proje süresini uzatmaması gerekir (temel atıldığı tarih itibariyle 28,5 yıllık süre başlamıştır). İnşaat süresindeki uzama işletme süresinden düşmelidir. Yani firmanın toplam işletim süresi 25 yıl değil, 20 yıl olmalıdır. Türkerler firması toplam işletim süresini 24 yıl olarak açıklamaktadır. Şehir Hastaneleri projelerinde firma inşaatı erken tamamlaması durumunda erken tamamladığı dönem işletme süresine eklenmektedir. Geç kalınması durumunda da işletme süresinden düşürülmesi gerekmektedir. Etlik Şehir Hastanesine 1,1 milyar euro yatırım bedeli öngörülmüştür; sözleşme bedeli ise 2,2 milyar eurodur. Kamuya işletme dönemi boyunca ciddi yük getirecek projede inşaat süresinin uzaması nedeniyle işletme süresinin kısaltılmaması kamu zararını artıracaktır.

İKİNCİ İTİRAZ: Proje temel atılma dönemi ele alındığında 2017 yılında teslim edilmesi gerekirdi. Hastane açıldıktan sonra 24 yıl süreyle hastanenin Sağlık Bakanlığı’nca belirlenmiş hizmetleri (radyoloji, nükleer tip, radyoterapi, radyoloji, cerrahi, tıbbi laboratuvarlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri, sterilizasyon hizmetleri, tıbbi atik, hastane bilgi yönetim sistemleri, hasta karşılama ve refakat hizmetleri, yardım masası, yemek, temizlik, çamaşır, güvenlik, otopark, teknik bakim onarım, biyomedikal hizmetler) firma tarafından sunulacaktır. Tesise ilişkin hizmet bedeli uygulamasında 5 yılda bir Pazar (piyasa) Testi ile yeni ihalelerin yapılması gerekmektedir. Şirket hastaneyi 2017’de teslim etseydi bu yıl içinde bu hizmetlerde ihalenin yenilenmesi gerekiyordu. Sağlık Bakanının meclis bütçe sunumlarında ifade ettiği 5 yılda bir ihalenin yapılması kamu yararı sağlayacağı yönündeki ifadesi projenin geç teslimi nedeniyle mümkün olmayacaktır

ÜÇÜNCÜ İTİRAZ: Sözleşmelerde fesih nedenlerinden biri de şirketin projeye 'uzun süre ara vermesi'dir. Çok ciddi anlamda projede gecikme yaşanmıştır. Şehir Hastaneleri projelerinde genel itibariyle, süresinde tamamlamama nedeniyle her 30 günü aşan gecikme nedeniyle aşama toplam değerinin yüzde 0,03 değerinde ceza kesilmekte ve ceza bedeli aşama toplam bedelin yüzde 10’nunu geçememektedir. Şirkete bugüne kadar gecikmeden kaynaklı ceza kesilip kesilmediği bilinmemektedir. Ankara sağlık emek ve meslek örgütleri olarak, Sağlık Bakanlığı’nın bu üç noktada en kısa sürede kamuoyunu aydınlatmasını ve sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesini talep ediyoruz."