EYT ile Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde komisyonun kurulduğu, öngörülen düzenleme ile ilgili yapılan çalışmalarda takvimin netleşmeye başladı öğrenildi.

Finlandiya ve Danimarka modeli üzerinde durulduğu belirtilirken Çalışma Bakanlığının hedefinin Türkiye modelini oluşturmak olduğu konuşuluyor.

5 farklı modelin ele alındığı çalışmalarda prim ve gün sayısının kriter alınması amaçlanan 1. Modelde önceliğin emeklilik kısmına verildiği belirtilirken pirim, yıl ve yıpranmaya dayalı masada 5 farklı modelini yer aldığı öğrenildi.

Kadın 50 Erkek 55 Yaşında

Prim gün sayısı 3600 gün olan bir kadın çalışanın 50 yaşında, erkek çalışanın ise 55 yaşında emekli olabilmesi değerlendiriliyor.

Bir diğer formül değilse sigorta türüne bakılarak yaş kriteri alınmadan sigortaya göre emeklilik hakkının tanımlanması öngörülüyor.

3. formül olarak kademeli emeklilik üzerinde çalışma yapan Bakanlık, Almanya modeli olarak bilinen kademeli emeklilik için yaş kriteri karşısında %2 kesintili emeklilik maaşının bağlanması seçeneğini de değerlendiriyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre kademeli emeklilik seçeneğinin masadaki en güçlü formüllerden biri olduğu vurgulandı.

4. formül de ise prim gün tamamlama esası yer alıyor. Bu yöntem sonucunda eksik günler tamamlanarak emeklilik öngörülüyor.

Finlandiya modeli olarak bilinen 5. formülde ise Almanya modelinde olduğu gibi emekliliğe kadar maaş kesintisi sürerken emeklilik yaşına gelindiğinde ise şartların normale dönmesi öngörülüyor.

Akşam Gazetesinin EYT ile ilgili yaptığı haberde ise; Bakanlığın sürdürdüğü çalışmaların aralık ayına kadar tamamlanarak yol haritasının kamuoyuyla paylaşılacağı öğrenildi. 2023’ün Ocak ayında ise EYT yasal düzenlemesinin meclisten geçirilerek yasallaştırılması öngörülüyor.