Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kamuoyunda EYT olarak bilinen durumla ilgili Türkiye’nin her sorunu çözülmesi gereken dosya olarak önümüzde duruyor ifadesini kullanarak “bu önümüzdeki dosyalardan, çözülecek şeylerden birisi” açıklamasında bulundu.

Çalışma Bakanı 24 televizyonunda katıldığı programda “EYT meselesi masanızda mı?” sorusuna yanıt verdi.

Tabii ki masamızda. Türkiye’nin emekçileri hiç merak etmesinler hiç endişe etmesinler diyen çalışma Bakanı Bilgin Türkiye’nin her sorunu, çözülmesi gereken dosya olarak masamızda duruyor. Bu önümüzdeki dosyalardan çözülecek şeylerden birisi ifadelerini kullandı.

"2023'te EYT çözülür diyebilir misiniz?" sorusuna karşılık Bilgin, "Bu yılın sonuna kadar bu yolda önümüzde olan bütün dosyaları çözeceğiz. O da önemli dosyalardan biri. Orada da alternatif maliyetleri, çözüm önerilerini oluşturmaya çalışıyoruz. Her şey önümüzde." yanıtını verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, önlerinde acil çözülmesi gereken sorunlardan birinin de "geçici işçiler" olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu sorunu çözeceğiz. Onlara söz verdim. Öncelikli çözeceğimiz sorunlardan birisi bu. Bunun yanında kamuda sözleşmeliler sorunu var. Bunları sadeleştireceğiz, sözleşme yapılması zorunlu olanları statülere dönüştüreceğiz, diğerlerinin de kadro haklarını vereceğiz."

EYT NEDİR, KİMLER EYT’Lİ SAYILIYOR?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT’li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor.

Zira 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının yanı sıra bir de yaş şartı getirildi.

EYT’li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.