Tüm İş Konfederasyonu, Tüm Sağlık İş Sendikası, Huzur Sağlık Sen, Şehit Gazi-Sen Sağlık Diyarbakır İl Başkanlıkları ile SES Diyarbakır Şubesi sağlıkta şiddet, çalışan arasındaki ayrımcılık, fazla mesai, eksik personel ve esnek çalışmaya ilişkin Dicle Üniversitesi Başhekimliği önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, sağlık çalışanları taleplerini yazılı dövizlerle dile getirirken, uygulanan şiddet nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanları anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Ortak açıklamayı yapan Tüm İş Konfederasyonu Diyarbakır İl Başkanı Ümit Umdu, salgınla mücadelenin yalnızca sağlık çalışanlarıyla yeterli olmadığını dile getirerek, halkın salgına karşı gerekli hassasiyeti gösterip gerekli önlemleri alması gerektiğini hatırlattı.

“Sağlık emekçilerimizin bu fedakârlığı karşısında son zamanlarda görmüş olduğu şiddet ise bizleri hayrete düşürmektedir” sözleriyle konuşmasına devam eden Umdu, sağlıkta yaşanan şiddet olaylarını sıraladı. Ankara Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesinde sağlık emekçilerimize yapılan şiddet eylemine işaret eden Umdu, “Eyleme karşı yine yasalar ve önlemler sağlıkçılarımızı korumaya yetmemiş, sağlık emekçilerimiz kendi imkânları dâhilinde kurdukları barikat sayesinde şiddet eyleminden kendilerini muhafaza etmişlerdir. Keza yine bir sağlık emekçimizin maskesini takmayan bir vatandaşı uyarması üzerine gözünü kaybedecek noktaya gelmesi, sağlıkta şiddetin geldiği boyutu gözler önüne sermiştir. Bizler sağlık sendikaları olarak şiddetin her türlüsünü esefle kınıyoruz” diye konuştu.

‘EK ÖDEME İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI’

Sağlık çalışanların halen çözüm bekleyen sorunları olduğunu vurgulayan Umdu, “Bizler sağlık hizmeti sunan işçiler ve memurlarız. Kendi kurumlarımızda görevlerimizi ifa ederken birçok zorlukla karşı karşıya kalmaktayız. ‘Sağlık bir ekip işidir’ söyleminin bizleri yönetenlerce samimice söylenen bir söylem olduğuna inanmak istiyoruz. Bu söylemi destekleyecek aksiyonlar olmadıkça, sadece söylem olarak kalıplaşan bir cümleden öteye gidemeyeceğini, sağlıkta işçi memur ayrımı yapılmaksızın salgın mücadelesinde yer alan tüm sağlık emekçilerin salgın ek ödemesinden faydalanması konusunda gerekli adımların atılmasını talep etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

‘VARDİYA SİSTEMİ KALDIRILDI’

Salgının başlamasından bu güne kadar birçok sağlık çalışanının koronavirüse yakalandığını anımsatan Umdu, “Bu durum karşında eksik çalışanla kendi işinin yanı sıra meslektaşının da işini göğüsleyen sağlık emekçilerimizin bu fedakârlığı maalesef görmezden gelinmektedir. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesinde görev yapan sağlık emekçileri olarak işçilerimize yönelik Hastane Yönetim Kurulumuz 16/24 vardiya sistemini kaldırarak sağlık işçilerimizin hastaneye geliş gidiş sayılarında artış olmasına sebebiyet vermektedir. Bilindiği gibi Cumhurbaşkanlığının ilgili genelgesinde esnek çalışmaya vurgu yapılarak hastaneye geliş gidişlerin minimize edilmesine olanak verilmiştir. Ancak Hastane Yönetim Kurulunun almış olduğu bu karar cumhurbaşkanlığının ilgili genelgesinin aksine alınmış bir karardır. Sağlık işçileri olarak 16/24 vardiya sisteminin devam etmesini talep etmekteyiz” şeklinde konuştu.

‘ESNEK ÇALIŞMA SADECE BİR BİRİME ÖZEL UYGULANIYOR’

Dicle Üniversitesi Hastanesinde esnek çalışma modelinin sadece bir birime özel uygulandığını anlatan Umdu, şunları söyledi: “Başhekimlikle olan görüşmelerimiz sonucu maalesef bu durumda bir değişikliğe gidilmemiş, çalışanlar arasında eşit uygulama ilkesi ihlal edilmiştir. Ayrıca bu konuda başhekimliğin gerekçe göstererek uzaktan ve dönüşümlü çalışmaya geçilmeyeceği kararı olmasına rağmen! Bu süreçte çok yorulduk, çok yıprandık ve artık tükenme noktasına geldik. Sağlık emekçilerimizin ilgili mercilerce sesinin duyulmasını istiyoruz. Haksız, kayırıcı bir yönetim anlayışı istemiyoruz. Alın terimizin hakkını ve gerekli saygıyı bekliyoruz”