İngiltere ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkenin değerlendirme kapsamına alındığı rapora göre, 2030 yılında dünya çapında sağlık çalışanlarına olan talep 80 milyona çıkacak ve bunun sadece 65 milyonu karşılanabilecek.

En fazla ihtiyaç duyulan sağlık çalışanı ”hemşireler”

AİGP raporunu derleyen Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Eti Aslan,  şunları söyledi:

Rapora göre hemşirelik çalışanları 30 ülkenin 18’inde en fazla ihtiyaç duyulan meslek olarak görülmekte. Ve bunu sırasıyla pratisyen hekimler, sağlık bakım personeli ve hemşire yardımcıları takip etmekte. Dünyada şu an da 17 milyon hemşire açığı var.

Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Bankası’nın tahminlerine göre de, 2030 yılında dünya çapında sağlık çalışanlarına olan talebin 80 milyona çıkacağı ve bunun sadece 65 milyonunun karşılanabileceği uyarısı yapılmakta. Geriye 15 milyon sağlık çalışanı açığının bulunacağı ve en yüksek açığın da  üst ve orta gelirli ülkelerde yaşanacağı öngörülmekte.

En çok açık bu ülkelerde 

Avrupa Birliği ülkeleri içinde en acil sağlık çalışanı istihdam etmesi gereken ülkeler ise ”Danimarka, İspanya, Estonya, Finlandiya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Romanya ve Slovenya”olarak gösterilmekte.

Almanya’nın en çok tercih ettiği sağlık  profesyonelleri, fizyoterapi ve hemşirelik. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre, İngiltere dünyadaki en ciddi sağlık çalışanı eksikliğiyle karşı karşıya bulunmakta.Bu eksikliğin başında hemşirelik bulunurken, 2030 yılında  tahmini olarak, İngiltere’de 250 bin sağlık çalışanına ihtiyaç duyulacak.