Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Numune Hastanesinin işlevinin korunması için tescil edilmesine gerek olmadığına dair mahkeme kararının iptal edildiğini duyurdu. Candan, Cumhuriyet değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılması için mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.

VATANDAŞIN HAFIZA MEKANI

Verilen mahkeme kararı hakkında açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan alınan kararın kamu yararı adına sevindirici olduğunu, işlevsel değerini koruyan Ankara Numune Hastanesinin sadece Ankara’da yaşayanlar için değil demiryolunun hemen yanında yer alan konumuyla Anadolu'nun çeşitli illerinden gelen vatandaşlar için de bir hafıza mekanı olduğunu söyledi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yazılı açıklama yaparak mahkemenin iptal kararını duyurdu. Candan’ın açıklaması şöyle:

“CUMHURİYET DEĞERLERİNİN GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASI İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Candan, mahkeme gerekçesinde bilirkişi raporuna da yer verildiğini hatırlatarak, şu bilgiyi aktardı:

“Bilirkişi raporunda ‘Türkiye'nin de 2004 yılında kabul ettiği Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşmede; Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak kabul edilen Yapı toplulukları ‘mimarileri, uyumlulukları veya arazi üzerindeki yerleri nedeniyle tarih, sanat veya bilim açısından istisnai evrensel değere sahip ayrı veya birleşik yapı toplulukları’ şeklinde tanımlanmaktadır.

Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinin tescilinde Korunması Gerekli Kültür Varlığına ‘yapı topluluğu’ olarak değil, ilgili yönetmelik ileri sürülerek bina bazlı bakıldığı anlaşılmaktadır. Yukarıda belirtilen sebeplerden ötürü dava konusu parseldeki ana kütleye zarar veren her türlü ilavelerin kaldırılarak, B Bloğun acilen tescillenmesi ve söz konusu parsele kültürel varlıklarımızın korunması ve gelecek nesillere iletilmesine fırsat verecek bir kültür adası gözü ile bakılması, bu amaçla tüm adanın kültür varlığı olarak tescil etmek ve bu yöndeki kültürel yapılanmaya yönelmek Ankara'nın ve ülkemizin kültürel mirasına katkı sağlayacaktır.