TÜRKİYE ACİL TIP DERNEĞİ (TATD) ACİL SERVİSLERDE ŞİDDETİ ÖNLEME RAPORU 
AMAÇ: Bu raporun amacı acil servislerde sağlık çalışanlarına yönelik yaşanan ve her geçen gün artarak endişe verici boyutlara ulaşan şiddetin önlenmesi için durum tespiti yapılması ve çözüm önerilerinin oluşturulmasıdır.

YÖNTEM: Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD) tarafından 10 bölge temsilciliğinden oluşan 1500’ün üzerinde Acil Tıp Uzmanı hekimi kapsayan Whatsapp grupları oluşturulmuştur. Yürütülen ilk anket çalışmasında öncelikli konuşulması istenen konular belirlenmiştir. İlk ve acil olarak şiddet konusunun ele alınması kararlaştırılmıştır. Şiddet konusunda bölge temsilcileri ile yürütülen istişare sonrası elde edilen verilerle oluşturulan şiddet anketi 816 Acil Tıp Uzmanının katılımı ile gerçekleştirilmiş, elde edilen verilerle aşağıdaki rapor içeriği oluşturulmuştur.

RAPORLAMA: Sorun alanının bildirilmesi, anket sonuçlarını da içeren açıklamalar ve çözüm önerilerini kapsayacak şekilde raporlama yapılmıştır. Acil serviste şiddeti doğuran başta acil servis kalabalıklığı ve işleyişi gibi çok sayıda faktör vardır. Şiddetin çözümü bu sorunların giderilmesi ile doğrudan ilişkilidir. Ancak her bir problem ayrı bir rapor başlığı altında değerlendirileceğinden yol açan hususların rapor kapsamına ayrıntılı olarak alınmaması kararlaştırılmıştır.

ACİL SERVİSLERDE ŞİDDETİ ÖNLEME RAPORU ÖZET

SORUN-1: Sağlıkta ve Acil Servislerde Şiddet, Sıklığı ve Boyutu

SORUN-2: Acil Servislerin Fiziksel Şartlarının ve Güvenlik Önlemlerinin Yetersizliği

SORUN-3: Şiddete Karşı Yasal Düzenlemelerin Yetersizliği

SORUN- 4: Bilgi ve Bilgilendirme Eksiklikleri

SORUN- 5: İletişim Eksiklikleri

SORUN-6: Kurumsal Farklılıklar ve İdarecilerin Tutumu

SORUN-7: Kalabalık