Geçen yıl Aralık ayında korona virüse yakalanan Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Güneş hakkında skandal bilgiler ortaya çıktı. Korona teşhisi konulan Güneş’in 112 ambulansını sevk olmadan kendi isteğiyle kullandığı ve Ankara’ya gittiği, bu nedenle 112 hizmetinin bölgede devre dışı kaldığı ve yoğun bakım tedavisi görmemesine rağmen basına yoğun bakımda tedavi gördüğü bilgisinin verildiği öğrenildi.

KENDİ HASTANESİNİ BEĞENMEDİ

Edinilen bilgiye göre skandallar zinciri şöyle başladı. 6 Aralık 2020 tarihinde korona virüs teşhisi konulan ve evinde tedavi altına alınan Başhekim Prof. Dr. Mustafa Güneş, pandemi hastanesi olmasına rağmen, başhekimi olduğu Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi olmak istemedi. Güneş’in oğlunun anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı olarak görev yaptığı Ankara Şehir Hastanesi’nde tedavi olmak istemesi üzerine skandallar arka arkaya geldi.

SEVKSİZ YOLA ÇIKTI

Başhekim Güneş’in, oğlunun rica etmesi üzerine sevksiz olarak Ankara Şehir Hastanesi’ne gönderildiği öğrenildi. Güneş, Ankara Şehir Hastanesi’ne, Darıca 112 Acil Sağlık Hizmet İstasyonu’nun ambulansıyla götürüldü. Ancak sevk için alınması gereken resmi sevk kararının alınmadığı, bu nedenle usulsüzlük yapıldığı öğrenildi. Güneş’in Ankara’ya gönderilmesi için sevk kararının alınmaması İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan’ın o dönemde yaptığı açıklamaya da yansımıştı. Dr. Pehlevan, “Ankara’ya sevk edilmedi. Oğlu orada doktor olduğu için Ankara’ya gitti. Genel sağlık durumu iyi bir sıkıntı yok. Takipleri orda yapılacak” açıklamasını yapmıştı.

112 KAPALI KALDI

Başhekim Mustafa Güneş’in keyfi olarak 112 Ambulansıyla Ankara Şehir Hastanesi’ne gönderilmesi nedeniyle, pandeminin en yoğun olduğu dönemde, 200 bin kişinin yaşadığı Darıca’da 50 bin kişiye hizmet veren 112 istasyonu kapatıldı. 15 Aralık 2020 saat 18.00 sularında 112 ambulansıyla sevksiz olarak yola çıkarılan Başhekim Güneş’in, aynı gün 22.30 sıralarında Ankara Şehir Hastanesi’ne ulaştığı öğrenildi. Başhekim Güneş’in burada yoğun bakıma alındığıyla ilgili haberlerin de gerçek dışı olduğu ifade ediliyor. Güneş’in hastanenin İç Hastalıkları Servisi’nde normal odaya alınarak tedavi edildiği bilgisine ulaşıldı.

PROSEDÜRE AYKIRI HAREKET EDİLDİ

Başhekim Mustafa Güneş’in Ankara’ya sevkinin keyfi ve prosedüre aykırı şekilde yapıldığı ortaya çıktı. Prosedüre göre, iller arası 112 ile sevk işlemi, sadece yoğun bakıma nakil için kullanılıyor. Bunun için de hekimin yazılı onayı gerekiyor. Bu onay işleminden sonra hasta, öncelikli olarak il içinde en yakın hastaneye, il içindeki hastanelerde yer bulunmaması durumunda da çevre illerdeki yoğun bakım ünitelerine sevk ediliyor. Bu işlem için sevk belgesi alınması gerekiyor. Başhekim Mustafa Güneş’in Ankara’ya götürüldüğü sırada, hem başhekimi olduğu Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hem Kocaeli’deki özel ve kamu hastanelerinin yoğun bakım ünitelerinde yer olduğu öğrenildi. Güneş’in Ankara’ya giderken, Sakarya, Düzce ve Bolu illerindeki hastanelere götürülmemesi de dikkat çekiyor. Bu bilgilerin hepsi bir arada değerlendirildiğinde Başhekim Güneş’in keyfi bir şekilde kamuya ait ambulansla Ankara’ya götürüldüğü ve kamu zararına neden olunduğu anlaşılıyor.

Kaynak: Kocaeli Halk Gazetesi