Görevde bulunduğunuz süre içinde yaptığınız çalışmaları değerlendirseniz neler söylersiniz?

“2019 yılı içinde göreve geldim. 9 aydır Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Yönetici ve Başhekimlik görevini sürdürüyorum. Bizim için 9 aylık süre dolu dolu geçti. Özellikle Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin yeni yerine taşınması gibi büyük bir işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdik. Aynı zamanda çalışan bir birimde verilen sağlık hizmetini aksatmadan böyle bir işlemi yapmak zor ve riskliydi. Hamdolsun bunu başarılı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdik.”

Hastanede çalışan doktor kadrosunun güçlendirilmesi için ne gibi çalışmalarınız söz konusu?

“Kadro düzenlemesinde, hem hizmet kalitesini, hem de hekim kalitesinin artırılması gerekiyor. Hastanemiz bünyesinde Gastroenteroloji bölümünde görev yapan bir arkadaşımız Doçent oldu.  Ama hiçbir özlük hakkını alamıyor. Bu da normalde üniversitede veya başka bir yerde Doçent olan bir arkadaşımız yaklaşık 20-25 bin lira kazanıyorsa burada 10 -15 bin lira kazanıyor. Bunları değerlendirmek gerekiyor. O da nihayetinde bir uygun yer bulup gidiyor. Örneğin kadın doğumda yine burada Doçent olan yandal uzman arkadaşımız var. Bu arkadaşımıza Azerbaycan’dan dahi hasta geliyor. Kadın hastalıklarına yönelik kanser cerrahisi bir yapan bir doktorumuz. Gerçekten mesleğinde de çok iyi.  Ben bunu tutamıyorum, gidecek yani. Özel bir hastane ile anlaşmış gitmeyi düşünüyor. Hastanemizde 4-5 Doçent arkadaşımız var. Bunları tutamıyorum. Aslında bunların sayısının artırılmasını düşünüyoruz. Devlet hastanesi, devlet hastanesi eğitim ve araştırma yapılmış, tabela değişmiş, ama özünde olmamış.  Biz bu özü vermeye çalışıyoruz. O özü doldurduğumuz anda buradaki insanlar da profesyonel çalışır. En büyük sıkıntılardan birisi budur. Devlet Hastanesi mantığıyla yürüyor. Oysa böyle bir devlet hastanesinde uç vakaların yapılması lazım.  Maalesef bu konuda istediğimiz düzeyde değiliz. O yapının netleşmesi lazım.”

Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yeni binaya taşındı burada yapılan çalışmalar için neler dersiniz, başarılı bir taşınma oldu mu?

Yeni binaya taşınan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin çocuk acil bölümü çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Hafta sonu başvuran hasta sayısı 2 bin 500’e ulaşıyor. Erişkin Acil’e de başvuran hasta sayısı günlük 3 bin 500’e dayandı.  Yani bunun korkunç bir yük. Türkiye’de ikinci sıradaydık ama belki birinci sıraya da geçmiş olabiliriz. Yani bu sayılar korkunç. Bu kadar yoğun acil başvurusu varken bir takım değişiklikler yapmak o kadar kolay değil. Yani taşınacaksınız ve hizmeti aksatmayacaksınız. Bizim de Allah’a şükür taşınma esnasında ufak tefek sıkıntılar oldu, ancak hastalarımıza böyle büyük mağduriyet yaşatacak büyük sıkıntı yaşatacak şey olmadı. Bu da bizim için bir dönüm noktası oldu. Taşınma sürecini çok iyi bir şekilde organize ettik ve hamdolsun sorunsuz bir şekilde bunu başarmış olduk” ifadelerine yer verdi.”

Malatya Eğitim Ve Araştırma Hastanesine yeni cihaz alımları için neler kaydedersiniz,  randevu sürelerine yönelik neler paylaşırsınız?

“Hastanemizde 9 tane ameliyathanemiz var.  9 ameliyathaneyi birden işler hale getirmek önemliydi. Birçok malzeme yeni geldi. Onları kurup takip etmek, eksiğini takip etmek ve tamamlamak gerekiyordu. Hiperbarik cihazımız geldi. İnşallah Bakanlığımız tarafından hekim atamasının kısa sürede tamamlanmasını bekliyoruz. Atama gerçekleştiği takdirde hem şehrimizin, hem bu bölgenin büyük bir ihtiyacı karşılanacak.  GETAT birimini açtık. Hastanemize ikinci anjiyo cihazımız da geldi.

Randevu sürelerinin azaltılması konusundaki çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

2020 yılı içinde özellikle işleyişi daha da hızlandırmak amacıyla, bazı bölümlerde randevu sürelerinde sıkıntı var. Bunları gidermek için çalışmalar başlattık. Bu konuda yeni poliklinik açma noktasında sıkıntı çekiyoruz. Çünkü yer ve cihaz sıkıntımız var.  Mesela göz polikliniğine alacağımız poliklinik muayene cihazları lazım onların alımına çıktık. İnşallah en kısa sürede tamamlanırsa bu servisimiz de daha iyi olacak. Çünkü göz hekim kadromuz 17 kişi ve hepsi çok iyi. Poliklinik sayılarını artırıp randevu artırıp randevu sürelerini daha kısa tutarsak vatandaş mağduriyetini de gidermiş oluruz.  Dâhiliyede, Nörolojide bunlara da yeni poliklinikler açmayı hedefliyoruz. Bunları açarsak randevu alma süresi daha da kısalır. Fiziki şartları iyileşir. Bu bölümlerde 10- 12 gün randevu süreleri oluyor. Onları makul sınırlara, 1 haftanın altına indirme yönünde çalışmalarımız var.”

Son olarak yoğun bakım sayıları ile yeterli geliyor mu, artacak mı?

“Yoğun bakımların sayısını arttırma çalışmalarımız sürüyor. Sayıların artırılması büyük ameliyatların yapılması noktasında hız kazanmamıza neden olacak. Bazen büyük ameliyatları olacak hastalar için uzun süreli yoğun bakım imkânı olmadığı için sevk edilmesi durumunda kalınıyor.  Bazen bu hastalar beklemek durumunda kalıyorlar. Cerrahi işlemler için, büyük ameliyatlar için yeni bir yoğun bakım açıma çalışmalarımız sürüyor. Hastanemizde nihayetinde 10 branşın nöbet tuttuğu ve trafik kazaları yaralanmaların hepsinin bizim hastanemizde girişi olduğu bir merkez durumundayız. Travma hastası diyoruz. O da çok geliyor. Bunlara yönelik ayrı bir yoğun bakım ihtiyacı var. Onu açmayı planlıyoruz. Yoğun bakımlar en dolu olan servisler. Yatak doluluk oranlarımız bazı servislerinde düşük ama ortopedi, kadın doğum, yeni bina açıldıktan sonra rahatladı. Günlük doğum oranı ise ortalama 30 civarında oluyor.”