İl sağlık müdürlerine rüşvet çeki dağıtma suçlaması ile hakkında soruşturma sürdürülen Öz Sağlık-İş Genel Başkanı Devlet Sert’in işçilerin parasıyla 2 milyon liralık araca bindiği, akrabalarını da sendikada işe aldığı ortaya çıktı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, sendika kasasından alınan lüks makam aracının plakasına başkanın, isminin baş harflerini yazdırdığını söyleyerek, “Sendika başkanı, sağlıkçıların maaşlarından yapılan kesintilerle saltanat sevdasına mı kapıldı?” diye sordu.

ASIL ÇEKİ KENDİNE YAZMIŞ


*CHP Ankara Milletvekili Murat Emir

Sağlık Bakanlığındaki sendikal yetki tartışmalarında il sağlık müdürlerine rüşvet niteliğinde hediye çeki verdiği öne sürülen Öz Sağlık-İş yeni iddialarla gündemde.


52 Bin Lira maaş Alıyor Diyen Milletvekilini Sağlık İşçilerinin Sendika Başkanı Savcıya Şikayet Etti! - TIKLAYIN


Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert’in makam aracı olarak yaklaşık 2 milyon lira değerinde lüks bir araç kullandığı ortaya çıktı. Sendika ile ilgili kendisine ulaşan bilgileri kamuoyu ile paylaşan CHP’li Murat Emir, “Bu aracın plakasının Sendika Başkanı Devlet Sert’in isminin baş harfleri olan ‘DS’den oluştuğunu biliyoruz. Bu nasıl bir tesadüftür? Yoksa başkan sağlık çalışanlarının maaşlarından yapılan kesintilerle saltanat sevdasına mı kapıldı? Sendika önce kendi üyesi sağlık çalışanlarına, sonra da kamuoyuna hesap vermelidir” ifadelerini kullandı.

MAAŞI 52 BİN LİRA


Sağlık Sen Başkanı 25 Bin Liralık İphonuyla İl Müdürüne Talepleri İletti! - TIKLAYIN


Sendikanın 20-21 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen 3. Olağan Genel Kurulu divan tutanağına göre bütün masrafları sendika tarafından karşılanan Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert’in bu görevi nedeniyle ikramiyelerle birlikte aylık maaşı 52 bin. Sağlık işçilerinin maaşı ise 4 bin ile 6 bin lira arasında değişiyor.

AKRABALARINI İŞE ALMIŞ

İddiaya göre Devlet Sert, damadı İlyas Şeker’i sendika avukatı olarak işe aldı. Sert’in; Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın oğlunu danışman, Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikasının Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız’ın kızını da özel kalem olarak işe aldığı iddia edildi.

Çok sayıda sendika üyesinin kendisine ulaştığını ve şikayetlerini aktardığını ifade eden Emir şunları kaydetti: “Tüm bunlar izaha muhtaçtır. İki büyük bakanlıkta toplu sözleşme imza yetkisi bulunan sendikadaki işleyiş kamuoyuna açıklanmalı, kafalardaki soru işaretleri giderilmelidir” ifadelerini kullandı.

LÜKS OTELDE TOPLANTI

Bir başka iddia ise sendikanın kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenler için Ankara’da lüks bir otelde etkinlik düzenlediği yönünde. “8. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri Ankara’da başkanlar kurulu, pandemi şehitlerini anma ve yıl dönümü programı” adıyla gerçekleştirilen ve birkaç saat süren etkinliğin tüm masrafları sendika tarafından karşılandı. İddiaya göre sendikanın tüm il başkanları etkinlik için Ankara’ya getirildi, birkaç saatlik etkinlikten sonra ise katılımcılar 2 gün boyunca otelde konakladı.

CHP’li Emir, “Türkiye derin bir ekonomik krizdeyken sağlık emekçileri haklarını alamamaktan şikayetçiyken sendika bütçesinden lüks bir otelde organizasyon yapılması doğru mudur?” diye sordu.

250 BİN LİRALIK RÜŞVET İDDİALARI DA GÜNDEME GELMİŞTİ

Sağlık Bakanlığında 2017 yılında yapılan düzenleme kapsamında kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi ile “sendikal yetki” tartışması başladı. Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş Sendikası, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında mahkeme kararı ile yetkili sendika oldu. Sendikanın üye sayısı 200 bine dayanırken aylık geliri de milyonlarca liraya ulaştı.

Toplu iş sözleşmeleri sürecinde işçiden yana tavır almadığı gerekçesiyle eleştirilen Öz Sağlık-İş, rüşvet skandalı iddiası ile de gündeme gelmişti. Sendikanın Sağlık Bakanlığındaki sendikal yetki mücadelesi sırasında il sağlık müdürlerine rüşvet niteliğinde 250 bin TL’lik hediye çeki verdiği ileri sürülmüştü. 2021’de görevinden ayrılan Öz Sağlık-İş Eski Genel Sekreteri Halit Kayalı, “rüşvet” suçlaması ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.

Sendika Başkanı Devlet Sert rüşvet iddiaları sonrası verdiği savunmada çekleri kabul etmiş; hediyelerin, “Motivasyon ve sosyal yardım” amaçlı verildiğini iddia etmişti.

SAĞLIK İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ KARŞILANMIYOR

Hastanelerin güvenliğinde, laboratuvarlara götürülen kanlarda, sterilize edilen ameliyathanelerde, temizlenen hasta odalarında, hasta bakımında, acillere hasta taşıyan ambulansların direksiyonlarında, hastanedeki tüm cihazların teknik bakımında, hasta kayıtlarında, çekilen tomografilerde çalışan sağlık işçileri uzun süredir ek zam talep ediyor. Talepleri karşılanmadığı için çok sayıda eylem yapan sağlık işçileri, 12 saatlik çalışmalarının 11 saat olarak gösterilmesi gibi pek çok haksız uygulama ile karşılaştıklarını söylüyor.

Sağlık işçilerinin talepleri ise şöyle:

  • Ücret adaletsizliği giderilerek tüm sağlık işçilerine ek zam yapılsın
  • Sağlık emekçileri açısından kazanılmış bir hak olan “Haftada 40 saat çalışma” uygulansın
  • Taşeron döneminden gelen keyfiyet ve hukuksuzluklar son bulsun
  • İş tanımları yapılsın
  • Ara dinlenme ve yemek molalarının süreleri uzatılsın

5 AY GEÇTİ, AİLE BAKANLIĞINDA TOPLU SÖZLEŞME YAPILMADI

Öte yandan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında hâlâ toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalanmış değil. Bakanlık bünyesinde bulunan huzurevleri, engelli merkezleri, çocuk evleri gibi yerlerde çalışan yaklaşık 26 bin sağlık işçisi bu nedenle mağdur. Daha önce çok sayıda eylem yapan işçiler, “Ülkede ekonomik kriz var. Her şeye her gün zam geliyor ve insanlar artık geçinemiyor. Elektrik, doğal gaz fiyatları uçtu. Arkadaşlarımızın da talebi var, şu an ki maaşları 4 bin 300 TL civarında. 3 bin 900 alan var. Rapor aldıklarında bu miktar 2 bin 900 TL’ye kadar düşüyor. Bu nedenle TİS süreci işçilerin talepleriyle en kısa sürede bitirilmelidir” diyor.

Kaynak: Meltem AKYOL / Evrensel