Evde sağlık biriminde çalışan sağlık teknikeri, acil hasta nakil ambulansına görevlendirildiğini, birimdeki diğer personelin iş yükünü artıran bu durumun, hemşire personelin asıl görevlerini yerine getirmesini engellediğini ve kendisinin ambulans görevi için yeterli yetkiye sahip olmadığını belirterek KDK'ya başvuruda bulundu.

Taraflı görevlendirme iddiası

Sağlık teknikerinin iddialarına göre, Evde Sağlık Biriminde yeterli personel olmasına rağmen, birim sorumlusunun ve sağlık bakım hizmetleri müdürünün taraflı tutumları nedeniyle acil hasta nakil ambulansında görevlendirilmişti.

KDK'dan Yönetmelik uygunluğu incelemesi

KDK, yaptığı inceleme sonucunda, Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği’nin 4. ve 7. maddeleri uyarınca, hasta nakil ambulansında görevlendirilecek personelin belirli unvanlara sahip olması gerektiğine, ancak evde bakım teknikerinin bu unvanlar arasında yer almadığına dikkat çekti.

Yönetmelik, hasta nakil ambulansında en az bir sağlık personelinin bulunmasını ve bu personelin hasta kabininde yer almasını emretmektedir.

KDK, ilgili idarenin, Evde Sağlık Hizmeti Sunumu Hakkında Yönetmeliğin 12. maddesi uyarınca personel ihtiyacı sebebiyle sağlık teknikerini hasta nakil ambulansında görevlendirdiğini ifade ettiğini belirtti.

Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan Yıllık İzin Kararı: Resmi Tatil Günleri Yıllık İzne Dahil Edilmeyecek Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan Yıllık İzin Kararı: Resmi Tatil Günleri Yıllık İzne Dahil Edilmeyecek

KDK:Hukuka uygun değil

Ancak, KDK, bu görevlendirmenin hukuka aykırı olduğunu, çünkü evde bakım teknikerlerinin yalnızca yaşlı bireyler ve evde bakım gerektiren hastaların bakımına yönelik görevlerinin bulunduğunu ve ambulans hizmetleri için uygun olmadığını vurguladı.

KDK, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Mut Devlet Hastanesi Başhekimliği'ne, bu hatalı görevlendirmenin ivedilikle düzeltilmesi ve ambulans hizmetlerinin ilgili yönetmelik hükümlerine uygun şekilde yürütülmesi gerektiği konusunda tavsiyede bulundu.

KDK, kamu yararı ve hizmet gereklerinin dikkate alınarak doğru ve hukuka uygun görevlendirmeler yapılmasının önemine dikkat çekti.