Ambulans Şoförlerinin Sıkıntıları ve Haklarında Merak Edilenler!

Geçtiğimiz gün Antalya’da yaşanan ve yerel basına yansıyan “Uyanık Ambulans Şoförleri mi var?” haberimizden sonra birçok olumlu ve olumsuz yorum aldık. Ambulans şoförlerinin sahada karşılaştıkları sorunları ve kendileriyle ilgili bilinmeyenleri soru cevap şeklinde hazırlanan haberimizden okuyabilirsiniz.

Sağlık 09.12.2019, 12:47 09.12.2019, 12:57 Güler Sağlam
Ambulans Şoförlerinin Sıkıntıları ve Haklarında Merak Edilenler!

SORU : 1 Hastaya kaç dakika içerisinde ulaşmanız gerekiyor,bu konunun üzerinizde bir baskısı varmı ?

CEVAP : 1) Bolge ici ve bolge disi diye ayriliyor. Bolge disi, baska bir ekibin bolgesine tampon yapmaktir. Bolge icinde ulasma suremiz 5 ile 10 dakikadir Bolge disinda ise yine en kisa zamanda ulasma suremiz vardir. Tabi bu durumlar istanbul icin trafige ve diger sebeplere bagli olarak cok hafif degisiklikler gosterebiliyor.

SORU : 2 Hastaya geç kaldığınızda hasta yakınlarından tepki alıyor musunuz ?

CEVAP : 2) Her insan sevdiği insanin kotu durumunu gördugünde ister istemez o anin Telaşıyla tepki gösterebiliyor. Ambulansın hastaya uzak olduğu durumlarda hastaya ulaşım uzun sürebilir, bu durumda hasta/hasta yakınları bilgilendirilir. Bilgilendirmeye rağmen hastaya ulaştığımızda agresif tavırlarla karşılaşılabiliyor.

SORU : 3 Trafikte sürücülerle karşılaştığınız Sorunlar nelerdir ?

CEVAP : 3) Sürücüler genelde “ambulansta hasta yok”,”nereye gidiyorsun yavaş gitsene” gibi cümleler sarf edebiliyor trafikte, ambulansın önünü kesmeye çalışan değil de yol vermemek için sıkıştıranlar olabiliyor. Bazen bu sebeple sağlık çalışanları geriliyor, vakaya geç kalabiliyor. Fermuar sistemi hala sürucüler tarafindan yapilmiyor.

SORU : 4 İşiniz gereği her an dikkatli ve tedbirli olmanız gerekiyor,bunların sağlanması için yeterince dinlenebiliyor musunuz ?

CEVAP : 4) Dinlenme sistemi haftalık bazındaysa dinlenilebiliyor uz

SORU : 5 Mesai saatleri içerisinde dinlenmeye vaktiniz oluyor mu ?

CEVAP : 5) Hasta yoğunluğuna göre dinlenme vakti kalmayabiliyor, kendi imkanlarıyla hastaneye gidebilecek hastalar bile ambulans çağırdığı için bazen önemli vakalara geç kalınıyor.

Mesela Esenyurt ta Çalisan bir ekip ile Arnavutkoyde Çalisan bir ekip ayni derecede yorulmuyorlar maalesef.

SORU : 6 Daha önce hastaya giderken kaza riski ile Karşılaştınız mı ?

CEVAP : 6) Ambulansa bindiğin an kaza riskin her an var. Hastaya giderken yada hasta nakledilirken kazalar olabiliyor, genelde kaçınabiliyoruz. Çevredeki en küçük tas bile ekip için bir risktir.

SORU : 7 Meslekte Soğuk kanlı olmanın önemi varmıdır ?

CEVAP: 7) Soğuk kanli olmazsan eğer sen de başkalari gibi o sıcakkanlı davranışlara kapılıp yanliş yapma potansiyelini eline %100 almis oluyorsun. Soğukkanlı olmak Önemli.

SORU : 8 Hastayı taşırken ölümlü bir kazaya karıştığınızda bütün sorumluluk size mi ait ?

CEVAP: 8) Ölümlü kaza durumunda ambulans da her sivil araç gibi değerlendiriliyor, tüm sorumluluk hatalı tarafa ait olur. Önemli olan kendin hariç kimseyi tehlikeye atmadan kurallara uyarak araç kullanmak ve müdahale etmek.

SORU : 9 Bu mesleği seçme sebebiniz nedir ?

CEVAP : 9) Mesleği seçmekteki amacımız yardıma ihtiyacı olan insanlara dokunabilmek, vicdani yaklaşıyoruz, bazen soğukkanlı olmak zorunda kalıyoruz ama bu mesleği seçenlerin büyük çoğunluğu kurtaracağı hayatları düşünerek seçer.

SORU : 10 Bu mesleğe başlamak için hangi eğitimleri alıyorsunuz ve ne sıklıkla tekrarlanıyor,Tatbikat vs oluyormu ?

CEVAP : 10) Türkiye’de tanınan ve isimleri Tüm Türkiye 112’de bilinen insanlardan en profesyonel şekilde eğitim aliniyor. Eğitimler sürekli tekrarlanıyor ve tatbikatlar elbet yapiliyor.

SORU : 11 Acil bir vakaya yetişmeye çalışırken size yol vermeyen ve taciz eden diğer sürücülerle ilgili devletin herhangi bir yaptırımı varmı,yada uygulanıyor mu ?

CEVAP : 11) Ambulansın yol istediği ve istediği halde yol vermeyen, taciz eden kişilerin cezaları kanunlarda mevcuttur. Bütün her şeyi kenara bıraksak bile vicdanen o sürücü rahatsa bunları yaparken, bu mesele farklı tabi.

SORU : 12 Çalışma saatleriniz nedir,ailenize vakit ayırabiliyor musunuz Mesai saatleri dışında mesleğinizin sizin üzerinizde bi baskısı varmı ?

CEVAP : 12) 4D’li sürücüler 12 saat çalisip 36 saat dinlenme seklinde oluyor. 657 veya 4B’li Sağlik teknikeri sürücüleri veya teknisyen sürücüler 24 saat çalisip 72 saat dinleniyor. Tabiki mesai saatleri içerisindeki görülen şeyler bazı kişilerin ailelerinin hastalanmasına karşı korkuya sahip olmasına neden olabilir.

SORU : 13 Hastaya gittiğinizde yardımcı oluyormusunuz veya müdahale etmek zorunda olduğunuz durumlar oluyor mu ?

CEVAP : 13) Yeni atanan sürücüler PARAMEDİK’lerden seçilerek atanip SUREKLİ İSCİ kadrosuna alindigi icin, hastaya mudahale hakki bulunmuyor. Elbette yeri geldiginde 6.kattan asansorsuz hasta tasimamiz gerektigi durumlarda yardim ediyorlar.

SORU : 14 Meslekte en çok zorlandığınız Konular nedir.

CEVAP : 14) Asilsiz ihbarlar ve trafikte çok zorlaniyorlar. Tabi PARAMEDİK SUREKLİ İSÇİ SOFÖRLER maddi anlamda da inanilmaz derecede zorlaniyorlar. Hele istanbul gibi bir yerde Asgari ücret bir Çok kisiyi zorluyor. Ama işlerini seviyorlar ve sıkı sıkı tutunuyorlar.

SORU : 15 Meslekte en çok sevdiğiniz şey nedir,Bir hastanın hayatını kurtardığınızda neler hissediyorsunuz.

CEVAP : 15) Hastanın hayata geri dönmesinin verdiği mutluluk kelimelerle pek anlatılabilecek bir şey değil ama üstümüzdeki tüm gerginliği alıp mesleğimize daha da sıkı sıkıya bağlanmamızı sağlıyor.

SORU : 16 Herhangi bir hastaya diye çıkıp bir yakınıza rastladığınızda bu sizi Nasıl etkiler. veya Karşılaştınız mı ?

CEVAP : 16) isin vermiş olduğu bir soğukkanlilik var onu koruyoruz. Yakinimiz olmasi veya olmamasi bir şeyi degiştirmiyor.

SORU : 17 Yoğun trafikte ilermeye çalışırken en çok zorlandığınız şey nedir.

CEVAP : 17) Sürücüler yoğun trafikte panik yapabiliyor, nereye geçeceğini bilmiyor, fermuar sistemi ile yolu açamıyorlar, kimileri ambulansın gireceği boşluğu kapatıyor, tali yollardan caddeye çıkarak önümüze giriyorlar, bazı sürücüler sireni duymasına rağmen pek aldırmıyor bile.Ambulansın sirenle yol istediği sürücülerin korna çalarak ambulansın önünde devam ettiğine şahit oldum.

SORU : 18 Diğer sürücüler ambulansa yol verme konusunda ne kadar bilinçli

CEVAP : 18) Maalesef Avrupa’ya göre bu konuda çok fazla bilgili değiliz.

SORU : 19 Tv lerde Trafikte ambulans sireni duyunca nasıl davranılması gerektiğiyle alakalı kamu spotu oluşturulması faydalı olurmu ?

CEVAP : 19) Ambulansla ilgili kamu spotu oluşturulması, sosyal medyada, televizyonda ve radyoda sıkça paylaşılması sürücülerin ambulansa yol verme açısından bilinçlenmesine epey faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

SORU : 20 Sürücülere Ambulanslara Nasıl davranılmasıyla ilgili neler söylemek istersiniz.

CEVAP : 20) Ambulansın içinde hasta olmadığını bile düşünseniz o araca yol vermeniz ambulansın kendi bölgesine dönmesi açısından kolaylık sağlar, bölgede çıkacak acil vakalar için yardımcı olmuş olursunuz.

SORU : 21 Bir Ambulans Şöförü olarak Görevleriniz Neler olmalı ?

CEVAP : 21) Görevlerimiz açik ve net. Vakaya tedbirlik gidip sürücüler dahil hiç kimseyi riske atmadan vakaya ulasip vakayi aldiktan sonra hastaneye ulasmak.

TIKLAYIN

Not : Ambulans Şoförlerinin Yaşamış olduğu sıkıntılara karşı Böyle bir yazı yazdık, Tamamen oluşabilecek sorunlardır. Birebir Gerçekleri yansıtmaya bilir. Şahıslar tarafında cevaplanmamıştır.

Yorumlar (6)
Kübra 2 ay önce
Ambulans şoförleri gereyinden fazla haklılar ama maalesef benim gozlemlediyim kadar kendi seslerini kendileri dinliyor
Kübra 2 ay önce
Ambulans şoförleri gereyinden fazla haklılar ama maalesef benim gozlemlediyim kadar kendi seslerini kendileri dinliyor
Kübra 2 ay önce
Ambulans şoförleri gereyinden fazla haklılar ama maalesef benim gozlemlediyim kadar kendi seslerini kendileri dinliyor
Kübra 2 ay önce
Ambulans şoförleri gereyinden fazla haklılar ama maalesef benim gozlemlediyim kadar kendi seslerini kendileri dinliyor
Kübra 2 ay önce
Ambulans şoförleri gereyinden fazla haklılar ama maalesef benim gozlemlediyim kadar kendi seslerini kendileri dinliyor
Kübra 2 ay önce
Ambulans şoförleri gereyinden fazla haklılar ama maalesef benim gozlemlediyim kadar kendi seslerini kendileri dinliyor
1
açık
Günün Anketi Tümü
Sağlık Çalışanı olarak aldığınız maaş yaptığınız işin karşılığı mı?
Sağlık Çalışanı olarak aldığınız maaş yaptığınız işin karşılığı mı?