İlk etapta 42500 personel alımı yapılması kapsamında 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45/A maddesine göre istihdam edilecek 30.000 sözleşmeli sağlık personeli alımı için ÖSYM kılavuzu yayınladı.

Sağlık Bakanlığı Tercih Kılavuzu Ne Zaman?

Sağlık Bakanlığı Tercih Kılavuzu yayınlanarak başvuru tercih başvuru süresi başlatıldı. Resmi Gazete'de Sağlık Bakanlığının yayınladığı ilanın üzerinden 24 saat geçmeden Sağlık Bakanlığı Tercih Kılavuzu 2022 için ÖSYM nihayet süreci başlattı. Fahrettin Koca sağlık personeli alımı için ilan yayınlandığını twitter'dan duyurmuştu.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası ile 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45/A maddesi kapsamında  istihdam edilecek sözleşmeli sağlık personeli alımı tercih maratonu başladı. Tercih başvuru süresi 5 Aralık 2022 tarihinde saat 23.59'da sona erecek..

Sağlık Bakanlığı Tercih Kılavuzu 2022

Sağlık Bakanlığı Tercih Kılavuzu 2022 için adayların aylardır beklediği süreç bugün sona erdi. Şimdi de adaylar 30 Kasım 2022 tarihinde saat 14.00'te başlayacak tercih başvuru sürecine girdi. Sözleşmeli sağlık personeli alımıyla ilgili 45/A kapsamında 30 bin personel alınırken 657 DMK 4B kapsamında ise 1.183 personel istihdamı yapılacak. Diğer taraftan 11317 sağlık bakanlığı sürekli işçi alımıyla ilgili de İŞKUR başvuru sürecini başlattı.

Bakanlığın ÖSYM ile yaptığı görüşmeler sonrasında, 2022 KPSS Ortaöğretim sınav sonuçları nedeniyle kılavuzun yayımı geciktirilmiş, KPSS Ortaöğretim Sınav sonuçların açıklanmasıyla birlikte 2020 KPSS Ortaöğretim sınav sonuçlarının da geçerlilik süresi sona ermiş oldu.

Sağlık Bakanlığı Tercih Kılavuzu Ne Zaman Yayınlanır?

Sağlık Bakanlığı tercih kılavuzu 28.11.2022 Pazartesi günü itibariyle yayınlandı. Listeler ÖSYM’ye Bakanlk tarafından geçtiğimiz günlerde göndermişti. Adaylar 30 Kasım'dan itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih başvurularında bulunabilecekler.

Sağlık Bakanlığı tercihkılavuzuna göre ortaöğretim mezunları için KPSSP94, ön lisans mezunları için KPSSP93 ve lisans mezunları için KPSSP3 puanı kullanılacaktır. Adaylar sınava girdikleri öğrenim düzeyindeki pozisyonlardan tercih yapmak zorundalar. Sınava girilen öğrenim düzeyinden mezun olamama ya da sınava girdikten sonra daha üst öğrenim düzeyinde diploma almış olmak gibi nedenlerle sınava girilen öğrenim  üzeyinde değişiklik yapılması mümkün değil. Tercihlerin geçerli olabilmesi için tercihlerin ÖSYM’ye internetle gönderildiği gün itibarıyla ilgili lisans, ön lisans veya ortaöğretim alan/programından mezun olunması zorunlu. Tercihlerin internetle ÖSYM’ye gönderildiği gün itibarıyla mezun durumda bulunmayan adayların, yerleştirilmeleri yapılmış olsa bile, göreve başlama işlemleri yapılmayacak. Adayların sözleşmeli pozisyonlara yerleştirme işlemlerine alınabilmeleri için tercihlerin kurallara uygun olarak yapılması ve yapılan tercihlerin geçerli olması zorunludur.

Tercihler yapılırken, sözleşmeli pozisyonlar için “Aranan Nitelikler”i gösteren sütunlardaki koşulları dikkatle incelemelidir. Adaya uyup uymadığının tespiti son derece önemlidir. Tercihler belirlenmeden önce sistemde
kayıtlı mezun olunan alan/program bilgisi mezun olunan alan/program tablolarından kontrol edilmelidir.

Sağlık Bakanlığı Temizlik Görevlisi Alımı 2022 içeriğimizden temizlik görevlisi alımı şartları, kura tarihi gibi tüm detaylara,  Sözleşmeli Sağlık Personeli Alımı 2022 Resmi Gazete'de Yayımlandı ve Sağlık Bakanlığı İşçi Alımı 2022 Resmi Gazete'de haberlerimizden de Sözleşmeli Sağlık Personeli alımı ve sürekli işçi alımı detaylarına ulaşabilirsiniz.

BAŞVURU ÖZEL ŞARTLARI

ODYOLOG

Söz konusu pozisyona odyoloji alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun veya diğer lisans eğitimleri üzerine odyoloji yüksek lisansı veya doktorası yapan veya lisansüstü eğitiminin (yüksek lisans veya doktora) Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca bu alanlara eşdeğer olduğunu gösterir belgeye sahip adaylar başvurabilecektir.

PERFÜZYONİST

Söz konusu pozisyona perfüzyon alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun veya diğer lisans eğitimleri üzerine perfüzyon alanında yüksek lisans yapan veya lisansüstü eğitiminin (yüksek lisans) Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca bu alanlara eşdeğer olduğunu gösterir belgeye sahip adaylar başvurabilecektir.

DİL VE KONUŞMA TERAPİSTİ:

Söz konusu pozisyona dil ve konuşma terapisi alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun veya diğer lisans eğitimleri üzerine dil ve konuşma terapisi alanında yüksek lisans veya doktora yapan veya lisansüstü eğitiminin (yüksek lisans veya doktora) Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca bu alanlara eşdeğer olduğunu gösterir belgeye sahip adaylar başvurabilecektir.

SAĞLIK FİZİKÇİSİ:

Söz konusu pozisyona fizik, fizik mühendisliği veya nükleer enerji mühendisliği eğitimi üzerine radyoterapi fiziği, diagnostik radyoloji fiziği veya nükleer tıp fiziği dallarının birinde yüksek lisans mezunu olan veya lisansüstü eğitiminin (yüksek lisans) Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca bu alanlara eşdeğer olduğunu gösterir belgeye sahip adaylar başvurabilecektir.

SAĞLIK TEKNİSYENİ (İLK VE ACİL YARDIM):

Bu unvana başvuracak adaylar, Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmeliğin ek-1’de belirtilenaşağıdaki görevleri yapacaklardır

  • a) İntravenöz ve intraossöz girişim yapar.
  • b) Temel hava yolu uygulamaları, endotrakeal entübasyon ve oksijen uygulaması yapar.
  • c) Uygun taşıma tekniklerini uygular.
  • ç) Temel yaşam desteği protokollerini uygular. Bu uygulama sırasında yarı otomatik ve tam otomatik eksternal defibrilatörleri kullanır.
  • d) Travma stabilizasyonu ile kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlar.
  • e) Hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlar.
  • f) Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapar.
  • g) Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olur. 
  • ğ) Monitörizasyon ve defibrilasyona yardımcı olur. 
  • h) Görevinin tüm aşamalarında haberleşme ağını doğru ve hızlı bir biçimde kullanır. 
  • ı) Ambulansı teknik, tıbbi araç-gereç ve malzeme yönünden kullanıma hazır halde bulundurur,

gerektiğinde ambulansta sürücülük görevi yapar.

Sağlık Bakanlığı Tercih Kılavuzu Bekleyenler!

Sağlık Bakanlığı tercih kılavuzu 2022 yılına ait adaylar tarafından beklenirken, kılavuz sonucu tercih yapacak adaylara yönelik pratik bilgiler vermeye çalışacağız.

Eğitim Araştırma Hastanesi ile Devlet Hastanesi arasındaki farka dair çeşitli sorular gelmektedir. Eğitim Araştırma Hastaneleri kısaca “sevk alan”, devlet hastaneleri ise “sevk veren” sağlık kuruluşlarıdır.

Eğitim Araştırma Hastanelerinde asistan hekimler bulunur. Asistan hekimin olması sağlık personeli için bir avantaj olmakla beraber yoğunluk anlamında ne Devlet Hastanesi daha az yoğun diyebiliriz, ne de eğitim Araştırma Hastanesi daha fazla yoğundur diyebiliriz. Yoğunluk hastanenin hizmet verdiği yere göre değişmektedir.

Sağlık Bakanlığı Tercih Kılavuzu Yayımlandığı Zaman Tercihler Hemen Başlar Mı?

Sağlık Bakanlığı tercih kılavuzu, ÖSYM tarafından yayımlandığı andan itibaren tercih süresi hemen başlar. Kılavuz yayımlanmasının ardından bir hafta sonra başlar gibi şehir efsaneleri tamamen yalandır. Tercih süresi 7 günden oluşmaktadır. Adayların herhangi bir telaşa kapılmadan analizlerini doğru zaman diliminde yaparak, bu 7 günlük süre içerisinde tercihlerini tamamlayabilirler.

Sağlık Bakanlığı Tercih Kılavuzu, ÖSYM’tarafından yayımlanmasının ardından tercih yapacak adaylarda, istedikleri il ya da hastanelerin puanından 1 yada 2 puan aşağıda olduklarını belirterek, 2. atama dönemini beklemenin mantıklı olup olmadığı da araştırılıyor.

2. Atama Beklenmeli mi?

Bu gibi durumda; Aday için beklemek herhangi bir sorun oluşturmayacaksa ilk atamada istemediği bir yere atanarak çalışacağına, 2. atama döneminde istediği yerde çalışmasının daha mantıklı olacağını düşünmekteyiz. 2. bir alım Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak. Ancak 2. alım tarihinin ne zaman olacağı henüz kesinlik kazanmadı. Yalnız 2023 Haziran ayında genel seçimlerin olacağı düşünüldüğünde, seçim öncesinde mutlaka alın gerçekleşmesi bekleniyor.

Belgeneler ne zaman teslim edilir?

Sağlık Bakanlığı tercih kılavuzu 2022 yayımlanmasının hemen ardından, tercih süresi başlarken, tercihi doğrultusunda ataması gerçekleşen adayların işe başlama belgelerini hangi tarihte teslim edeceklerine dair sorular da gelmektedir.

Adaylar Sağlık Bakanlığı’na atanması sonucunda arşiv soruşturması sürecini beklemek durumundalar. Bunun ne kadar süreceği ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmaz. Çünkü 1 haftada sürebilir 2 haftada sürebilir.

Arşiv Araştırması 2 Hafta Sürebilir

Arşiv araştırması sonucunda herhangi bir sorun yaşamayan adaylar, “zimmete düşme” denilen sisteme isimlerinin düşmesini bekleyecekler. Ataması yapılan personelin zimmete düşmesi halinde işe başlamasının önünde engel kalmadığı anlamına gelmektedir. Daha sonra Sağlık Bakanlığı işe başlama belgelerinin olduğu bir duyuruyu yayınlayacak ve sonrasında aday Sağlık Bakanlığı personeli olarak işe başlayacak.

Ataması Yapılan Adaylar Banka Maaş Promosyonu Alabilir mi?

Sağlık Bakanlığı’nın yapacağı alımla ataması gerçekleşen personel, atandığı hastanenin kalan dönemi için promosyon ücreti alacaktır. Örneğin; atandığınız hastane 3 yıllık bir promosyon anlaşması yapmış olsun. Aday işe başladığında 2 yıl promosyon süresi kalmış olsun. Kişi o 2 yılın parasını alabilecektir. Şayet promosyon anlaşması yeni başlamış ise promosyon tutarının tamamını alabilecektir.

Eğitim Araştırma Hastaneleri İle Devlet Hastaneleri Arasında Tayin Oluyor mu?

Sağlık Bakanlığına ataması yapılan personeller şayet Eğitim Araştırma Hastanesine atanmışsa, il içi yer değişikliği kurası ve diğer mazerete dayalı atamalarla Eğitim Araştırma Hastanesinden Şehir Hastanesine, Şehir Hastanesinden Eğitim Araştırma Hastanesine geçiş yapabilir. Devlet Hastanesinden de Eğitim Araştırma Hastanesine veya Şehir Hastanesine aynı şekilde Şehir Hastanesinden Devlet Hastanesine tayin konusunda herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Sağlık Bakanlığı Tercih Kılavuzu Kaç Tercih Yapmalı?

Kılavuzun yayımlanmasının ardından adaylar tercih yaparken 30 tercih hakkının tamamını doldurmak zorunda değildir. Örneğin 1 - 2 tane tercih yaparak geri kalanı boş bırakabilir ya da 30 tercihin tamamını da yapabilir.

Ataması yapılan personel başka bir hastaneye becayiş yapmak istediğinde 3 + 1 sözleşmeli olarak ataması yapılacağından dolayı 4 yıl sonra ancak becayiş yapabilir.