Sağlık personeli hac sınavı, sağlık personeli tarafından ilgi gösterilen sınavlardan birisidir. Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen bu görevlendirme türünde, görev almak için sadece sağlık çalışanı olmak yetmemektedir. Daha önceden belirlenen unvanlara sahip sağlık personelleri Hac ve Umre Hizmetleri alanında görev verilmektedir.

Sağlık Personeli Hac Sınavı Nedir?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirli kriter ve unvana sahip sağlık personelleri arasından seçilerek yapılan Sağlık Personeli Hac görevlendirmesinde, Suudi Arabistanda hem yolculuk hem de hac ibadeti süresince hacı adaylarına sağlık hizmeti vermek üzere yapılmaktadır.

Genellikle yılın son ayının son haftasında başvuruları alınan bu organizasyona yapılan sınavı kazanan adaylar gidebilmektedir. Hac Sınavı için internette pek çok metaryal bulunsa da fazlaca bilgi kirliliği de maalesef mevcuttur. Peki hangi başvuru kriterlerini taşıyan sağlık personeli bu görevlendirmeye katılabilmektedir?

Hac Sınavı Başvuru Kriterleri Nelerdir?

Diyanet İşleri Başkanlığının bu konuda oturmuş bir organizasyon yapısı bulunmaktadır. Belirlenen kriterler doğrultusunda sınav duyuru ve görevlendirme özelliklerini içeren yazı başvuru süresi başlamadan 81 İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilmekte, Müdürlüklerde bağlı teşkilata yazıyı ivedi bir şekilde ulaştırmaktadır. 

Sınava giriş kriterleri; Hac Organizasyonunda görevlendirilecek sağlık personelinde örneğin; “daha önce hac organizasyonunda görevlendirilmemiş olmak” gibi kriterler getirildiği bilinmektedir. Bunun haricinde Diyanet İşleri Başkanlığı hac süresince oluşacak muhtemel ihtiyaçlarına göre belirli sağlık personelini sınava kabul etmektedir. Bazen fizik, dahiliye, göz gibi branşlar için özel şartlar getirildiği biliniyor. 

Kriterler her yıl için yeniden düzenlendiği için sınava katılarak hac organizasyonunda resmi görevli olmak isteyen adayların sınava girilecek yıl ki istenen kriterleri baz alması daha sağlıklı olacaktır. 

Kimler Hac Sınavına Başvurabilir?

Geçtiğimiz dönemde istenen başvuru şartlarını incelediğimizde, sağlık personeli hac sınavına aşağıdaki unvanlara sahip personelin başvuru yapabilmektedir.

  • Uzman doktorlar: Anestezi, cildiye, dahiliye, fizik tedavi, genel cerrahi, göğüs hastalıkları, kadın doğum, göz, intaniye, KBB, nöroloji, kardiyoloji, ortopedi, radyoloji, psikiyatri, üroloji, acil tıp uzmanları ve uzman aile hekimleri…
  • Pratisyen doktorlar: Halihazırda asistan/başasistan ya da araştırma görevlisi olarak çalışmıyor olmak ve en az 3 yıldır görev yapıyor olmak şartıyla…
  • Diş hekimleri: Halihazırda asistan/başasistan ya da araştırma görevlisi olarak çalışmıyor olmak ve son görev yerinde en az 2 yıldır çalışıyor olmak şartıyla…
  • Eczacılar: Daha önce hac organizasyonunda görev yapmamış olmak ve son görev yerinde en az 2 yıldır çalışıyor olmak şartıyla…
  • Diyetisyenler: Daha önce hac organizasyonunda görev yapmamış olmak ve son görev yerinde en az 2 yıldır çalışıyor olmak şartıyla…

  • Acil tıp teknisyenleri (paramedikler): Son 3 yıldır hastanelerde ya da 112 acil serviste çalışıyor olmak ve en az 5 yıldır fiilen çalışıyor olmak şartıyla…
  • Diş teknisyenleri/teknikerleri: Son 3 yıldır ağız ve diş sağlığı merkezlerinde çalışıyor olmak ve en az 5 yıldır fiilen çalışıyor olmak şartıyla…
  • Ortez-protez, anestezi, röntgen, laborant ve tıbbi cihaz teknikerleri/teknisyenleri ile sağlık memurları, ebeler, hemşireler, eczacı kalfaları ve sterilizasyon teknisyenleri: Son 3 yıldır yataklı tedavi hizmeti veren hastanelerde çalışıyor olmak ve en az 5 yıldır fiilen çalışıyor olmak şartıyla…

Sağlık Personel Hac Sınavı 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hac sınavı başvuru kriterleri, genellikle her yıl Aralık veya Ocak aylarında il sağlık müdürlüklerine resmi yazı ile bildirilir. 

Bu kriterler, yukarıda da bahsettiğimiz üzere teşkilata gönderilmekte, başvuru süreci hakkında detaylı bilgi hastaneler ile paylaşılmaktadır. Bunun yanında internet sitelerini işlevli kullanan Sağlık Müdürlükleri Resmi Web Sitelerinin duyurular bölümünden de herkesin erişimine sunabilmektedir.

2023 Hac Sınavı Ne Zaman?

2022 yılında Hac sınavının ne zaman gerçekleştirileceği haberimizi yayına verdiğimiz gün itibariyle belirlenmedi. Ancak 7724 kesintisiz personel sağlık haber yayını yapan saglikpersoneliHABER.NET sınav duyurusuna dair haberi maneşt bölümünden sağlık personeline duyuracaktır. 2022 sınav tarihi kesinleşir kesinleşmez, sosyal medya hesaplarımızdan son dakika olarak sizlerle paylaşacağız.

Sağlık Personeli Hac Sınavı Test Uygulama Sınavı Yerleri

Sağlık personeli hac sınavı test uygulama sınav yerleri ayrı bir duyuru ile başvurusu kabul edilen adaylara duyurulmaktadır. Diyanet bunun için ayrıca duyuruya çıkmaktadır.Örneğin son hac test sınavı 29 Şubat 2020 tarihinde yapılmış, 13 Mart tarihinde sonuçları açıklanmıştır.

Sağlık Personeli Hac Sınavı Geçmiş Yılların Çıkmış Soruları

Geçmiş yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanmış soru kitapçıklarının online test hallerine "Sağlık Personeli Hac Sınavı Geçmiş Yılların Çıkmış Soruları" başlıklı haberimize buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi