Sağlık Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığının 2020/8 sayılı genelgenin ardından, Yeni Normal sürecinde Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün bugün yayınladığı yazıyla memurların 4 gündür yaşadığı karmaşa çözüme kavuştu.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce daha önce açıklanan e-Nabız sistemide Kronik Hastalıklar sekmesinde, memurların kendi hastalıklarının kronik olup olamadığını görebileceğini söylemiş, ancak 30 Mayıs itibariyle e-Nabız uygulamasında öyle bir bölüm yoktu.

Sonra, e-Nabız uygulamasından, idari izne esas kronik hastalıkların listesini 31 Mayıs 2020 tarihi itibariyle yayımladı, listeyi bir gün sonra yani 1 Haziran 2020 tarihinde güncelledi.

2 Haziran 2020 tarihi itibariyle ise bir yazı yayımlayarak kamu kurumlarına gönderdi. e-Nabız bölümündeki listeyi kaldırdı.

2 Haziran 2020 tarihli son yazıda şu hastalıklar Covid-19 hastalığı için risk teşkil eden kronik hastalıkları olarak tespit edildi:

Halen,
1- immünsüpressif tedavi alanlar, 
2- metastatik ve/veya kemoterapi/radyoterapi alan kanser hastaları, 
3- kornea nakli hariç solid organ nakli, kemik iliği/kök hücre nakli yapılan hastalar, 
4- kronik obstrüktif veya destrüktif akciğer hastalığı veya status astmatikus hikayesi olan hastalar, 
5- insüline bağlı diyabet ve komplike (serebrovasküler, koroner, böbrek, polinöropati) insüline bağımlı olmayan diabetes mellitus hastaları, 
6- komplike hipertansiyon (serebrovasküler, böbrek, konjestif kalp yetmezliği), dekompanse kalp yetmezliği, akut koroner sendrom geçiren hastalar, 
6- kronik karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalar, 
7- serebrovasküler hastalık (inme, kanama) geçiren hastalar 

Bu hastalıklara sahip olanlar için e-Nabız sistemi barkodlu belge üretilecektir. Yukarıda sayılan hastalığı olup da barkod üretemeyenler aile hekimlerinden durum bildirir raporu alabilecektir.

4 günlük karmaşa sonrasında, 31 Mayıs'ta kronik hasta sayılan kamu personelinin bir kısmı, 2 Haziran itibariyle kronik hasta sayılmadı.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının, 02/06.2020 tarihli ve 19531 sayılı genel yazıları