İşçi ile Memur zam oranlarını karıştan ziyaretçilerimizin olduğunu yorumlardan takip ettik. 2024 ocak ayında yapılacak zam hakkında özet bilgiler geçmek istiyoruz.

İşte özet bilgiler:

Memurlar Temmuz ayında %6 ücret zammı almış ve buna ek olarak enflasyon farkı ile seyyanen zam da eklenmişti. Bu nedenle Ocak ayında memurlar, %6'yı aşan enflasyon farkı ile birlikte %15 ücret zammı alacaklar.

Son altı aylık enflasyon oranı yaklaşık %40 civarında olacak ve bu rakama %6 bir önceki zam çıkarılacak. Geriye kalan rakama ise %15 ilave edilecektir. Yani kısacası Ocak ayında memurlar ve memur emeklilerine en az %45 enflasyon farkı ve ücret zammı yapılacaktır.

İŞÇİ ZAM ORANI İSE..

Şimdi sıra işçilerde: Temmuz ayında %15 zam alan işçiler, Ocak ayında %15'i aşan enflasyon farkı ile birlikte %10 ücret zammı alacaklar. Ancak 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak zam oranı, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon farklarının açıklanmasını beklemekte. Şu an için 2 aylık enflasyon farkı %18,44 olarak açıklanmış durumda. Toplam 4 aylık enflasyon farkı açıklandıktan sonra kesin zam oranı belli olacak.

Örneğin, önümüzdeki dört ayda toplamda %20 enflasyon yaşanırsa, son altı aylık enflasyon oranı %38,44 olacaktır. Bu rakamdan %15 çıkarıldığında geriye %23 kalır. Şimdi buna %10 ücret zammı eklenirse, işçilerin en az %33 civarında maaş zammı alması bekleniyor.

Sonuç olarak, Ocak ayında işçi ve memurlar arasındaki zam oranları farklılık gösterecektir. İşçilerin en az %33 civarında maaş zammı alması beklenirken, memurların en az %45 enflasyon farkı ve ücret zammı almaları öngörülmektedir.