Hükümet, bu hafta iki ayrı teklif sunacak. İlk teklif yarın, ikinci teklif ise perşembe günü masada olacak. Ancak, ilk teklifin direk kabul edilmesi beklenmiyor. Çünkü toplu sözleşme takvimine göre hükümet, 17 Ağustos'ta ikinci teklifini sunacak.
Görüşmelerin tamamlanması için süre 21 Ağustos'a kadar uzanıyor. Bu süre zarfında, ya taraflar arasında anlaşma sağlanacak ya da süreç hakem heyetine taşınacak.
Eğer hakem heyeti devreye girerse, kararın 31 Ağustos'ta çıkması bekleniyor.
Memur ve memur emeklileri, taleplerinin karşılanması amacıyla 16 Ağustos'ta bir günlük iş bırakma eylemi yapmaya hazırlanıyor. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 16 Ağustos'ta grev düzenleyeceklerini açıkladı. Bu eylem, toplu sözleşme sürecine dikkat çekmek ve taleplerini vurgulamak için gerçekleştirilecek.
KESK taleplerinden bir kısmını şöyle sıraladı:
# Brüt 8 bin 138.89 TL olarak verilen ilave seyyanen ödenek taban aylık katsayısına dahil edilsin, emekli kamu görevlileri de bu artıştan yararlansın.
# 2024 artışı bu yeni katsayı üzerinden yapılsın.
# Eş yardımı 3 bin 310 TL’ye, çocuk yardımı her çocuk için 2 bin 220 TL’ye çıkarılsın.
# Büyükşehirlerde 7 bin 500 TL, diğer şehirlerde 5 bin TL kira yardımı verilsin.
# Kamuda en az maaşı alan kamu emekçisi maaşı, 2024 Ocak itibarıyla 47 bin 500 TL’ye, diğer şehirlerde görev yapıyorsa 45 bin TL’ye çıkarılsın. Bu tutarlar her üç ayda bir yoksulluk sınırındaki artış oranında güncellensin ve büyümeden pay eklensin.
# Vergide adalet sağlansın. Dolaylı vergiler düşürülsün. Servet vergisi getirilsin.
# Aylık 3 bin 325 TL yemek yardımı verilsin.
# Tüm kamu emekçilerine yılda iki kez brüt asgari ücret tutarında ikramiye verilsin.
# Kamu kreşleri açılıncaya kadar 0-6 yaş arasındaki her çocuk için 5 bin TL tutarında kreş yardımı verilsin.
# Seçim öncesi verilen 3600 ek gösterge sözü tutulsun. 1. dereceye yükselen tüm kamu emekçilerine 3600 ek gösterge verilsin.
# Tüm ek ödemeler emekliliğe yansıtılsın.
# Yoksulluk sınırı temel alınarak artırılsın.