Bu durum, özellikle çocuk bölümlerinin ağırlıkta olduğu 22 farklı branşın tercih edilmemesi nedeniyle daha da ciddi bir boyut kazanıyor.
Türkiye'de sağlık sektöründe yaşanan hekim açığı, kamu hastanelerinin verimliliğini ve vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini olumsuz etkiliyor. 2023'ün ilk dokuz ayında, yurtdışına gitmek için "iyi hal belgesi" başvurusu yapanlar Türk Tabipleri Birliği'ne 2 bin 295 kişi olarak kaydedilirken, aynı dönemde Sağlık Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği atamalarda uzman tabip kadrolarına sadece 39 kişi atanmıştı.
Sağlık Bakanlığı, 2023 yılı için açılan atama ilanlarında tüm branşlarda 19 bin 252 kişilik kadro açmıştı. Ancak bu kadroların sadece 6 bin 792'si atandı. İlk atamalarda yaşanan yetersizliklerin ardından Bakanlık, 2023 için ikinci bir atama süreci başlattı. Ancak bu sefer de uzman hekim kadroları büyük oranda dolmadı. 2 bin 739 kadrodan sadece 774'ü tercih edilirken, çocuk yan dallarının ağırlıkta olduğu 22 farklı branş ise neredeyse hiç tercih edilmedi.
Tercih sonuçlarına göre, 31 branş için doluluk oranı yüzde 20 ile 50 arasında kaldı. Yalnızca 5 branşın doluluk oranı yüzde 50'nin üzerinde gerçekleşti. Hekimlerin bu branşları tercih etmemesi, özellikle çocuk sağlığı ve hastalıkları gibi kritik branşlarda hekim açığının daha da büyümesine yol açabilir.
Tercih sonuçlarına göre çocuk göğüs hastalıkları bölümü için açılan beş kadroya, el cerrahisi için açılan 12 kişilik kadroya yerleşen yok. Çocuk hematolojisi ve onkolojisi bölümünde açılan 13 kadroya bir kişi yerleşirken, kulak burun boğaz hastalıklarında açılan 123 kadroya 23 kişi yerleşti.
Şanlıurfa’da kulak burun boğaz bölümünde hekim eksikliği nedeniyle hiçbir hastanede MHRS üzerinden randevu bulunamazken, son atamalarda açılan 17 kulak burun boğaz kadrosuna kimse yerleşmedi. Hatay’da açılan 213 kadronun 23’ü, Kahramanmaraş’ta 127 kadronun dördü tercih edildi. Adıyaman’da açılan 114 kadronun hiçbiri tercih edilmedi.